Dania bez mięsa/ Na szybko/ Obiady/ Zupy/ Zupy krem

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni jest idealna na chłodne, jesienne i zimowe dni. Doprawiona odrobiną rozgrzewających przypraw smakuje znakomicie. Najczęściej podaję ją z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Ostatnio natomiast zrobiłam do niej chrupiące ziemniaczki (na poniższym zdjęciu) :)Zupy krem są na tyle uniwersalnym posiłkiem, że można je jeść o każdej porze dnia – na śniadanie, obiad, kolacje. Takie zupy są sycące, pełne witamin oraz niskokaloryczne. Jak wiecie, zupy krem lubię także z innych powodów… po prostu są szybkie i bardzo łatwe! 🙂 Można je również dowolnie doprawiać, w zależności od upodobań smakowych. Jednego dnia możemy zupę doprawić chili, papryką i gałką, a innym razem curry czy kurkumą, jeżeli najdzie ochota na bardziej orientalne smaki. Spróbujcie także zupy dyniowej z mleczkiem kokosowym, to też ciekawa odmiana. Zapraszam Was oczywiście na pozostałe przepisy na rozgrzewające zupy krem – linki do przepisów znajdziecie niżej 🙂

Zobacz też:

Zupa krem z pora i batata

Zupa krem z selera i pomidorów

Zupa krem z pora

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z batatów i papryki

Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów

Zupa krem cebulowa

Zupa krem brokułowy z grzankami i serkiem topionym

Przepis na zupę krem z dyni

Drukuj przepis
Porcji: 4-5 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • łyżka masła
  • marchewka
  • cebula
  • pomidor
  • 800 g obranej dyni
  • około 1 l bulionu
  • szczypta chili
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ulubione dodatki do podania

Przepis

1

Na maśle podsmażamy marchewkę pokrojoną w plasterki, cebulę pokrojoną w pióra i pomidora pokrojonego w kostkę. Smażymy na dużym ogniu do zeszklenia. Przekładamy do garnka.

2

Do warzyw dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i zalewamy całość bulionem. Bulion powinien przykrywać wszystkie warzywa. Gotujemy około 20 minut, do momentu, aż dynia zmięknie.

3

Całość blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy chili, imbir oraz gałkę. Podajemy z kleksem śmietany i ulubionymi dodatkami.

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top