Zupa krem z dyni jest idealna na chłodne, jesienne i zimowe dni. Doprawiona odrobiną rozgrzewających przypraw smakuje znakomicie. Najczęściej podaję ją z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Ostatnio natomiast zrobiłam do niej chrupiące ziemniaczki (na poniższym zdjęciu) :)Zupy krem są na tyle uniwersalnym posiłkiem, że można je jeść o każdej porze dnia – na śniadanie, obiad, kolacje. Takie zupy są sycące, pełne witamin oraz niskokaloryczne. Jak wiecie, zupy krem lubię także z innych powodów… po prostu są szybkie i bardzo łatwe! 🙂 Można je również dowolnie doprawiać, w zależności od upodobań smakowych. Jednego dnia możemy zupę doprawić chili, papryką i gałką, a innym razem curry czy kurkumą, jeżeli najdzie ochota na bardziej orientalne smaki. Spróbujcie także zupy dyniowej z mleczkiem kokosowym, to też ciekawa odmiana. Zapraszam Was oczywiście na pozostałe przepisy na rozgrzewające zupy krem – linki do przepisów znajdziecie niżej 🙂
Zobacz też:
Zupa krem z pora i batata
Zupa krem z selera i pomidorów
Zupa krem z pora
Krem z pieczonych pomidorów i papryki
Zupa krem z kukurydzy
Zupa krem z batatów i papryki
Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów
Zupa krem cebulowa
Zupa krem brokułowy z grzankami i serkiem topionym
Przepis na zupę krem z dyni
Drukuj przepisSkładniki
- łyżka masła
- marchewka
- cebula
- pomidor
- 800 g obranej dyni
- około 1 l bulionu
- szczypta chili
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- ulubione dodatki do podania
Przepis
Na maśle podsmażamy marchewkę pokrojoną w plasterki, cebulę pokrojoną w pióra i pomidora pokrojonego w kostkę. Smażymy na dużym ogniu do zeszklenia. Przekładamy do garnka.
Do warzyw dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i zalewamy całość bulionem. Bulion powinien przykrywać wszystkie warzywa. Gotujemy około 20 minut, do momentu, aż dynia zmięknie.
Całość blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy chili, imbir oraz gałkę. Podajemy z kleksem śmietany i ulubionymi dodatkami.
0 komentarzy