Obiady/ Zupy

Zupa krem brokułowy z grzankami i serkiem topionym

Zupa krem brokułowy jest idealna, prosta, szybka w przygotowaniu – zawsze też się udaje! Nie raz słyszałam od znajomych, że krem brokułowy przygotowują właśnie z mojego przepisu, co mnie bardzo cieszy 🙂
Zupa dzięki dodatkowi serka topionego jest aksamitna i ma delikatny, kremowy smak. Polecam Wam przepis na grzanki czosnkowe, które doskonale komponują się z zupą. Możecie również podawać krem z dodatkiem prażonego słonecznika, groszku ptysiowego, kleksem śmietany czy kępki ulubionych, świeżych ziół – co kto lubi.

Zobacz też:

Cebulowa zupa krem

Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z batatów i papryki

Zupa krem z mrożonego groszku


Składniki  na około 1,5 l kremu:
  • świeży brokuł
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu – można użyć kostki
  • 100 g serka topionego, śmietankowego
  • 2 łyżki masła
  • śmietana i bazylia do dekoracji
  • grzanki – przepis na nie znajdziecie także u mnie na blogu: Grzanki czosnkowe do zup i sałatek

Krok 1

Cebulę obieramy i kroimy w pióra, ząbki czosnku obieramy z łupin, a brokuła rozrywamy na mniejsze części.

Krok 2

W garnku rozgrzewamy masło, po czym smażymy na nim cebulę i czosnek do zeszklenia. Po chwili dodajemy brokuła i zalewamy całość ciepłym bulionem. Gotujemy do momentu, aż brokuł zmięknie.

Krok 3

Kiedy brokuł jest miękki dodajemy do garnka kawałki serka śmietankowego i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Następnie blendujemy zupę i podajemy z grzankami i odrobiną śmietany.


krem_brokułowy_przepis_2krem_brokułowy_przepis

  
    

Może ci się spodobać

  • Szymon Stańczyk
    05/11/2016 at 19:27

    świeża bazylia jest genialna!

  • Anonymous
    24/04/2014 at 10:54

    pycha!

  • dzieciak
    07/12/2013 at 15:49

    zrobiłam dziś, bez miksera, bo w trakcie przygotowań oświeciło mnie, że przecież miksera brak. ale i tak wyszło pysznie! dwa brzuchy szczęśliwe :]

  • Anonymous
    26/06/2012 at 12:03

    pyszny, chociaż wcale nie jest gęsty, może byłby gęstszy, gdyby dodać jeszcze ziemniaki?

    • Bazylia
      27/06/2012 at 15:22

      Wolę intensywność smaku brokuł 😉 Jeżeli chcesz, aby był gęstszy, zawsze możesz dodać mniej wywaru lub więcej brokuła 😉

  • burczymiwbrzuchu
    30/09/2011 at 16:09

    Mm dawno nie jadłam takiego kremu, ale teraz mam ogromną ochotę na ten krem!:)

  • Joanna
    29/09/2011 at 17:42

    Po olej rydzowy na Twoim miejscu wybrałabym się do sklepu ze zdrową żywnością lub do sklepu….internetowego 🙂 Cenowo jest troszkę drogi, ale znowu nie aż tak bardzo.
    Pozdrawiam serdecznie

  • Joanna
    29/09/2011 at 08:29

    Ja bym tylko zamieniła bulion z kostki na bulion domowej roboty i pominęła serek topiony i wychodzi pycha zupa 😀

  • Kamila
    28/09/2011 at 19:49

    Pyszny brokułowy krem. U mnie dziś kalafiorowy 🙂

  • shy
    28/09/2011 at 15:36

    przyznaję bez bicia: nigdy nie jadłam zupy krem 🙁 niestety
    Na brokułową się nie skuszę, ale może polecisz jakąś inną? 😛

  • monami
    28/09/2011 at 14:08

    pyszności!

  • Monisia
    28/09/2011 at 10:16

    A,ja dawno nie jadłam takich zup/kremów z warzyw;/ świetnie wygląda,z czosnkiem na pewno pycha!

  • Panna Malwinna
    28/09/2011 at 07:19

    U mnie też dziś będzie brokułowa…mniam;)

  • Wiewióra
    28/09/2011 at 06:52

    Lubie kremy brokułowe choć takiego z czosnkiem jeszcze nie jadłam 🙂 pozdrawiam.

  • Top