Zupa krem brokułowy jest idealna, prosta, szybka w przygotowaniu – zawsze też się udaje! Nie raz słyszałam od znajomych, że krem brokułowy przygotowują właśnie z mojego przepisu, co mnie bardzo cieszy 🙂
Zupa dzięki dodatkowi serka topionego jest aksamitna i ma delikatny, kremowy smak. Polecam Wam przepis na grzanki czosnkowe, które doskonale komponują się z zupą. Możecie również podawać krem z dodatkiem prażonego słonecznika, groszku ptysiowego, kleksem śmietany czy kępki ulubionych, świeżych ziół – co kto lubi.
Zobacz też:
Cebulowa zupa krem
Zupa krem z kukurydzy
Zupa krem z batatów i papryki
Zupa krem z mrożonego groszku
Składniki na około 1,5 l kremu:
- świeży brokuł
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu – można użyć kostki
- 100 g serka topionego, śmietankowego
- 2 łyżki masła
- śmietana i bazylia do dekoracji
- grzanki – przepis na nie znajdziecie także u mnie na blogu: Grzanki czosnkowe do zup i sałatek
Krok 1
Cebulę obieramy i kroimy w pióra, ząbki czosnku obieramy z łupin, a brokuła rozrywamy na mniejsze części.
Krok 2
W garnku rozgrzewamy masło, po czym smażymy na nim cebulę i czosnek do zeszklenia. Po chwili dodajemy brokuła i zalewamy całość ciepłym bulionem. Gotujemy do momentu, aż brokuł zmięknie.
Krok 3
Kiedy brokuł jest miękki dodajemy do garnka kawałki serka śmietankowego i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Następnie blendujemy zupę i podajemy z grzankami i odrobiną śmietany.
Szymon Stańczyk
05/11/2016 at 19:27świeża bazylia jest genialna!
Anonymous
24/04/2014 at 10:54pycha!
dzieciak
07/12/2013 at 15:49zrobiłam dziś, bez miksera, bo w trakcie przygotowań oświeciło mnie, że przecież miksera brak. ale i tak wyszło pysznie! dwa brzuchy szczęśliwe :]
Anonymous
26/06/2012 at 12:03pyszny, chociaż wcale nie jest gęsty, może byłby gęstszy, gdyby dodać jeszcze ziemniaki?
Bazylia
27/06/2012 at 15:22Wolę intensywność smaku brokuł 😉 Jeżeli chcesz, aby był gęstszy, zawsze możesz dodać mniej wywaru lub więcej brokuła 😉
burczymiwbrzuchu
30/09/2011 at 16:09Mm dawno nie jadłam takiego kremu, ale teraz mam ogromną ochotę na ten krem!:)
Joanna
29/09/2011 at 17:42Po olej rydzowy na Twoim miejscu wybrałabym się do sklepu ze zdrową żywnością lub do sklepu….internetowego 🙂 Cenowo jest troszkę drogi, ale znowu nie aż tak bardzo.
Pozdrawiam serdecznie
Joanna
29/09/2011 at 08:29Ja bym tylko zamieniła bulion z kostki na bulion domowej roboty i pominęła serek topiony i wychodzi pycha zupa 😀
Kamila
28/09/2011 at 19:49Pyszny brokułowy krem. U mnie dziś kalafiorowy 🙂
shy
28/09/2011 at 15:36przyznaję bez bicia: nigdy nie jadłam zupy krem 🙁 niestety
Na brokułową się nie skuszę, ale może polecisz jakąś inną? 😛
monami
28/09/2011 at 14:08pyszności!
Monisia
28/09/2011 at 10:16A,ja dawno nie jadłam takich zup/kremów z warzyw;/ świetnie wygląda,z czosnkiem na pewno pycha!
Panna Malwinna
28/09/2011 at 07:19U mnie też dziś będzie brokułowa…mniam;)
Wiewióra
28/09/2011 at 06:52Lubie kremy brokułowe choć takiego z czosnkiem jeszcze nie jadłam 🙂 pozdrawiam.