Aby nie marnować zeschniętego pieczywa, często robię grzanki. Czosnkowe, albo i nie! 🙂 Pyszne, a jakie proste!
Składniki:
- pieczywo
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sól
Krok 1
Pieczywo kroimy w kostkę, a następnie rozgrzewamy patelnie.
Krok 2
Na dobrze rozgrzaną patelnie wykładamy pieczywo, czekamy aż się odrobinę zrumieni.
Krok 3
Następnie na patelnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, polewamy grzanki oliwą i mieszamy, do całkowitego zrumienienia. Posypujemy odrobiną soli do smaku.
* pilnujcie, aby czosnek nie przypalił się na patelni, ponieważ zacznie wydzielać gorycz
Na zdjęciu Zupa brokułowa.
Przemysław Wierzbowski
14/09/2013 at 12:39Na czosnek trzeba uważać, przypalony robi się bardzo gorzki
Anonymous
20/07/2012 at 12:04Fajne grzanki. Ale zrobiły mi się trochę gorzkie – może to kwestia czosnku i zbyt wysokiej temperatury? Albo ziół – bo posypałam je dodatkowo tymiankiem, który uwielbiam. Proszę o radę.
Kasia Nowakowska
27/10/2013 at 16:41Tak, czosnku nie można przypalić.
małgo.
04/08/2011 at 09:21u mnie nie doczekałyby na pewno :))
shy
01/08/2011 at 07:46świetne… już wyobrażam sobie sałatkę z takimi „chrupkami”… chociaż rzeczywiście mogłyby nie doczekać, chyba że zrobiłabym ich cały worek 😛
Emma
01/08/2011 at 05:44moje na pewno by nie doczekały 🙂
shinju
31/07/2011 at 17:53Uwielbiam samodzielnie robione grzanki 🙂 Posypuję je różnymi przyprawami, dzięki czemu mam zapewnioną różnorodność 🙂 Tylko rzeczywiście głównym problemem jest to, że bardzo szybko znikają 😀
Kamila
31/07/2011 at 17:50Fajny i smaczny dodatek!
Monisia
31/07/2011 at 17:20wszystko co posiada aromat czosnku,przypada mi do gustu,te małe grzaneczki to naprawdę fajny pomysł;)
Bazylia
31/07/2011 at 16:28są pyszne! 🙂
basiaP
31/07/2011 at 15:22Podoba mi się ten pomysł!
goh.
31/07/2011 at 14:31jestem miłośnikiem zupy typu krem – a takie grzaneczki to przepyszny dodatek:))) ale czosnkowych jeszcze nie robiłam, muszę spróbować:)