Sałatki/ Zupy

Grzanki czosnkowe do zup i sałatek

Aby nie marnować zeschniętego pieczywa, często robię grzanki. Czosnkowe, albo i nie! 🙂 Pyszne, a jakie proste!

Składniki:
  • pieczywo
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • sól

Krok 1

Pieczywo kroimy w kostkę, a następnie rozgrzewamy patelnie.

Krok 2

Na dobrze rozgrzaną patelnie wykładamy pieczywo, czekamy aż się odrobinę zrumieni.

Krok 3

Następnie na patelnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, polewamy grzanki oliwą i mieszamy, do całkowitego zrumienienia. Posypujemy odrobiną soli do smaku.

 

* pilnujcie, aby czosnek nie przypalił się na patelni, ponieważ zacznie wydzielać gorycz


grzanki_do_zup_sałatek_przepis

Na zdjęciu Zupa brokułowa.

 

Może ci się spodobać

  • Przepis na zupę krem z kalafiora z koperkiem i grzankami
    11/11/2016 at 14:34

    […] ponieważ kalafior po ugotowaniu sam w sobie jest nieco mdły. Zupę podajcie z koperkiem i grzankami. […]

     
  • Zupa krem pomidorowa - z pieczonych pomidorów - kuchniabazylii.pl
    28/08/2016 at 10:49

    […] Zapraszam także do zrobienia własnych grzanek: Grzanki czosnkowe do zup i sałatek […]

     
  • Krem z dyni | Kuchnia Bazylii
    20/03/2016 at 17:49

    […] Na koniec doprawiamy i przecedzamy przez sitko, aby krem nie zawierał grudek. Do zupy polecam grzanki czosnkowe! Mniam! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = […]

     
  • Zupa krem brokułowy z grzankami i serkiem topionym | Kuchnia Bazylii
    20/03/2016 at 15:04

    […] grzanki – przepis na nie znajdziecie także u mnie na blogu: Grzanki czosnkowe do zup i sałatek […]

     
  • Przemysław Wierzbowski
    14/09/2013 at 12:39

    Na czosnek trzeba uważać, przypalony robi się bardzo gorzki

     
  • Anonymous
    20/07/2012 at 12:04

    Fajne grzanki. Ale zrobiły mi się trochę gorzkie – może to kwestia czosnku i zbyt wysokiej temperatury? Albo ziół – bo posypałam je dodatkowo tymiankiem, który uwielbiam. Proszę o radę.

     
  • małgo.
    04/08/2011 at 09:21

    u mnie nie doczekałyby na pewno :))

     
  • shy
    01/08/2011 at 07:46

    świetne… już wyobrażam sobie sałatkę z takimi “chrupkami”… chociaż rzeczywiście mogłyby nie doczekać, chyba że zrobiłabym ich cały worek 😛

     
  • Emma
    01/08/2011 at 05:44

    moje na pewno by nie doczekały 🙂

     
  • shinju
    31/07/2011 at 17:53

    Uwielbiam samodzielnie robione grzanki 🙂 Posypuję je różnymi przyprawami, dzięki czemu mam zapewnioną różnorodność 🙂 Tylko rzeczywiście głównym problemem jest to, że bardzo szybko znikają 😀

     
  • Kamila
    31/07/2011 at 17:50

    Fajny i smaczny dodatek!

     
  • Monisia
    31/07/2011 at 17:20

    wszystko co posiada aromat czosnku,przypada mi do gustu,te małe grzaneczki to naprawdę fajny pomysł;)

     
  • Bazylia
    31/07/2011 at 16:28

    są pyszne! 🙂

     
  • basiaP
    31/07/2011 at 15:22

    Podoba mi się ten pomysł!

     
  • goh.
    31/07/2011 at 14:31

    jestem miłośnikiem zupy typu krem – a takie grzaneczki to przepyszny dodatek:))) ale czosnkowych jeszcze nie robiłam, muszę spróbować:)

     
  • Top