Witajcie po tak długiej przerwie. Mogę nawet powiedzieć, że była mi bardzo potrzebna. Zdałam egzamin podsumowujący studia i zaczęłam nową pracę. Także w tych dwóch kwestiach wyszłam na prostą… no może wyjdę jak napiszę magisterkę 🙂
Zaś ten weekend jest czasem regeneracji po pracowitych dniach i powrotem do kuchni. Tęskniłam! Dziś zaczynam skromnie. Przepis na prostą i smaczną pizzę – zaczerpnięte z Kulinarnej Przygody 🙂
Składniki:
– 400 g mąki
– 40g drożdży
– 1/4 szklanka wody + 3 łyżki do zaczynu
– 7 łyżek oleju/oliwy
– pół łyżeczki soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka cukru
– 3 łyżeczki ziół prowansalskich
– przecier pomidorowy (do posmarowania ciasta), bądź koncentrat pomidorowy z łyżeczką oliwy z oliwek
– dowolne dodatki (u mnie to co miałam w lodówce – salami, ser edamski, kapary, czosnek, cebula)
Zaczyn: do drożdży dodajemy 3 łyżki wody, cukier i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Następnie mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, proszek do pieczenia, zioła, wodę i olej oraz gotowy zaczyn. Wyrabiamy. Kiedy będzie za suche, dodajemy trochę wody.
Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie mamy gotowe ciasto na dwie pizze.
Formujemy, smarujemy ciasto przecierem i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem 200stopni na 10 minut.
Formujemy, smarujemy ciasto przecierem i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem 200stopni na 10 minut.
Smacznego!
18 komentarzy
Ania Gabrych
06/06/2014 at 19:05jak się podkrada z innego bloga, to wypada napisać z jakiego!
ewa
07/03/2017 at 15:11przeciez jest napisane z jego bloga. na poczatku artykulu. wystarczy troche uwagi….
Anonymous
21/03/2013 at 12:09A do czego ten proszek do pieczenia?
Wygląda obłędnie
Bazylia
20/04/2013 at 10:08Przepis podkradłam z innego bloga, także kierowałam się wskazówkami 🙂
Soul and Pepper
10/01/2012 at 22:50do ciasta – mąka koniecznie włoska ! naprawdę warto spróbować bo różnica jest ogromna, polecam 🙂
Lovelykate
08/01/2012 at 15:24Ostatnio wszędzie króluje domowa pizza. I słusznie! Domowe najlepsze 🙂
Karmel-itka.
07/01/2012 at 22:47domowa pizza rządzi!
nigdy nie przejdę koło takiej obojętnie xd
Agna
07/01/2012 at 21:02dobrze, że znów jesteś 🙂 a pizza to i za mną już ze 2 tygodnie chodzi, ale w okresie świątecznym to raczej nie wypada 😉 dobrze, że już jesteśmy po 3 Królach…
Nemi
07/01/2012 at 18:43Gratuluję sukcesów:) Kusisz pizzą, oj kusisz:)
klliisiaa
07/01/2012 at 16:31u mnie dzis takze pizza na obiad 😀 przepis na bloga juz czeka w kolejce ;>
pysznie wyglada 😀
Monisia
07/01/2012 at 16:11nigdy się nie znudzi;)
Pozdrawiam Cię!
M.
shy
07/01/2012 at 14:53My też tęskniliśmy 😉 dobrze, że już wróciłaś ;] pizzy nigdy nie odmawiam, z kaparami przyznaję nie jadłam 🙂
Ps. cieszę się, że paluchy tak się sprawdzają. Dziś tez robię coś z francuskiego – może tez wyjdzie takie udane 😉
Hania-Kasia
07/01/2012 at 13:44Bardzo apetyczna – lubię taką cienką.
monami
07/01/2012 at 12:25domowej na cienkim cieście nie próbowałam nigdy. Zawsze była gruba i puchata – prawie jak ciasto drożdżowe. Może czas najwyższy 🙂
Dusia
07/01/2012 at 12:06Piękna pizza!
Magda
07/01/2012 at 12:00Prosta? Może i prosta, ale ja mam dziś ogromnego lenia. Co innego, gdyby mi ktoś taką pizzę przyniósł.. Zjadłabym z przyjemnością!
slyvvia
07/01/2012 at 11:44U mnie też dzisiaj domowa pizza, już rośnie 😀 Pyszności.
Izka
07/01/2012 at 11:19Taka pizza przede mną by się nie uchowała. Tym bardziej że uwielbiam salami na cienkim cieście;)