grill/ Sałatki

Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą

Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą sprawdzi się podczas imprez z rodziną oraz znajomymi. Może być także wspaniałym dodatkiem do grilla. Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂


Tak jak już kiedyś pisałam, bardzo lubię przetworzoną paprykę, jest dla mnie dużo lepsza niż surowa. Pieczona czy grillowana ma to do siebie, że jest lekko słodka – proces pieczenia wydobywa z niej całą słodycz 😉 Do sałatki oczywiście dodałam ser, ser feta, ale możecie użyć także sera koziego czy pleśniowego – ważne, aby był ostrzejszy. W sałatce użyłam trzech kolorów papryk, aby ładnie prezentowała się na stole, co mam nadzieję, że widzicie na zdjęciach 🙂 Natomiast kolendra dodana do sałatki nadała jej oryginalnego charakteru. Nie chciałam całości traktować żadnym ciężkim sosem, dlatego delikatnie ją skropiłam oliwą z oliwek. Jednak możecie do sałatki wykorzystać także sos musztardowo-miodowy, który będzie się doskonale z nią komponował.


Zobaczcie też:

Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym

Przepis na sałatkę z pieczoną papryką

Drukuj przepis
Porcji: 6-8 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 150 g sera feta
  • garść kolendry
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Przepis

1

Paprykę obieramy, kroimy na ćwiartki, a ćwiartki na połowy, aby z każdej papryki powstało 8 w miarę równych części (by równomiernie się upiekły). Wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek oraz pieczemy około 20 minut do zrumienienia papryki - 180 stopni.

2

Kiedy papryka wystygnie, kroimy ją w kostkę i tak samo kroimy ser feta. Kolendrę siekamy.

3

Wszystkie składniki mieszamy, pieprzymy oraz polewamy oliwą.

4

Kolendrę do sałatki dodajcie przed samym podaniem, aby szybko nie zwiędła.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)