Szakszuka z papryką i kiełbasą to moja propozycja efektownego śniadania na weekend. Jestem wielką fanką jajecznych śniadań, więc to danie na pewno będzie często gościć na moim stole. Szakszuka (ogyginalna pisownia to „shakshouka”) to w dosłownym tłumaczeniu „wielki bałagan”.
To danie kuchni tunezyjskiej, której podstawą są pomidory, papryka oraz jajka. Obowiązkową przyprawą dania jest kumin czyli kmin rzymski, który nadaje orientalnego smaku potrawie. Jednak szakszukę możecie przygotowywać również bez niego, według upodobań smakowych z ulubionymi przyprawami, a za każdym razem powstanie oryginalne i autorskie danie 🙂
Ta propozycja śniadania szczególnie mi się podoba z tego względu, że… podczas jego przygotowywania pozbywamy się zaległych resztek z lodówki 😉 Zawsze bowiem w mojej kuchni znajdzie się kilka pomidorów, kiełbaska/szynka, jajka i przyprawy.
Zobacz też:
Jajka sadzone na słodko
Jajecznica z cebulą i szczypiorkiem
Przepis na szakszukę z papryką i kiełbasą
Drukuj przepisSkładniki
- 150 g kiełbasy śląskiej
- mała cebulka
- mała papryka
- ząbek czosnku
- 2 pomidory (zamiast jednego pomidora dodałam garść pomidorków koktajlowych, bo akurat miałam w lodówce)
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżki ostrej papryki
- pół łyżeczki zmielonego kuminu (roztartego w moździerzu)
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
- łyżka masła do smażenia
- dowolne zioła/szczypiorek do ozdoby
Przepis
Kiełbasę, cebulkę, paprykę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Podsmażamy na maśle około 5 minut do zrumienienia.
Następnie obieramy pomidory ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie.
Dodajemy przyprawy, mieszamy. Smażymy do momentu, aż z patelni odparuje woda.
W składnikach na patelni robimy 4 wgłębienia i wbijamy kolejno jajka.
Przykrywamy całość pokrywką do momentu, aż jajka się zetną.
Gotową szakszukę posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami.
Podajemy z pieczywem z masłem - najlepiej!
2 komentarze
karina
08/03/2019 at 11:10wygląda przepysznie!!
Ja lubię też na słodko, dodaję pyszne konfiturki – ze swojskiej piwniczki polecam dobre, owocowe do pancakesów i gotowe:)
Honia
16/11/2017 at 19:11Szakszułka – co za czadowa nazwa. Nie do wymówienia dla obcokrajowców.