Omlet z płatkami ryżowymi jest moją propozycją zdrowego, sycącego śniadania na weekend. Płatki dodane do omletu sprawiają, że posiłek jest zdecydowanie bardziej pożywny i sycący, a żurawina zawarta w płatkach dodaje omletowi słodkości 🙂 Omleta możecie podać bez żadnych dodatków, jak i z różnego rodzaju dżemami czy powidłami, a także świeżymi owocami.
Taka wersja śniadania sprawdza się u mnie szczególnie wtedy, kiedy nie mam zbyt dużo czasu, albo kiedy mam gości. Przygotowanie posiłku zajmuje zaledwie 5-10 minut, a efekt smakowy jest doskonały 🙂
Warto wiedzieć, że w płatkach ryżowych jest bardzo dużo żelaza oraz nie zawierają one glutenu, co istotne jest szczególnie dla alergików. Zawartość tłuszczu w płatkach jest także bardzo niska, dzięki czemu będą doskonałym wyborem dla osób, które dbają o linię czy przebywają właśnie na diecie. Istotny jest również fakt, że w płatkach obecna jest mąka pełnoziarnista, która ma sporo wartości odżywczych. Płatki ryżowe to dobry dodatek nie tylko do omletów, ale także do mleka czy sałatek. Możecie śmiało potraktować je również jako zdrową przekąskę 🙂
Zobaczcie też: Co może zboże? Płatki zbożowe Lubella
Przepis na omlet z płatkami ryżowymi
Drukuj przepisSkładniki
- 2 jajka
- garść płatków ryżowych Lubella
- olej do smażenia
- szczypta soli
- odrobina pieprzu
Przepis
Jajka rozbijamy, dodajemy soli, pieprzu i rozcieramy w misce. Dodajemy do niego płatki i mieszamy z jajkiem. Czekamy około 3 minut, aby zmiękły.
Rozgrzewamy patelnie i smarujemy małą ilością oleju. Jajka z płatkami przelewamy na dobrze rozgrzaną patelnię.
Smażymy do momentu ścięcia się omletu i przekładamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze około 2 minut do zrumienienia.
Porady
Omlet możecie wykonać także z innym rodzajem płatków.
1 komentarz