Boże Narodzenie/ Ciasta/ Desery/ Wielkanoc/ Wypieki

Sernik wiedeński z rodzynkami

Sernik wiedeński z rodzynkami to prawdziwa rozkosz do podniebienia. Charakteryzuje się tym, że nie przygotowuje się do niego spodu. Znakomity do popołudniowej herbaty, na święta. Mniam 🙂 Na pewno zrobię go ponownie nie jeden raz. Jeżeli posiadacie robot wielofunkcyjny, na pewno przygotowanie sernika będzie dużo szybsze.

Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm.

Przepis na sernik wiedeński z rodzynkami

Drukuj przepis
Porcji: 20 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 800 g białego sera
  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • budyń śmietankowy w proszku
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g rodzynek
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania tortownicy
  • bułka tarta do posypania tortownicy

Przepis

1

Ser mielimy 3 razy przez maszynkę, aby jego struktura była gładka, bez grudek.

2

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na puszystą pianę.

3

Do naczynia władamy cukier, miękkie masło i żółtka. Miksujemy do powstania jednolitej konsystencji.

4

Następnie dodajemy śmietankę, ser, budyń, cukier wanilinowy.

5

Do rozrobionej masy dodajemy delikatnie rodzynki oraz ubite białka.

6

W czasie łączenia masy z białkami należy robić to bardzo delikatnie i powoli, aby zachować odpowiednią strukturę masy sernikowej. Masa ma być puszysta.

7

Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej masę.

8

Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach.

Porady

Jeżeli sernik po 1,5 godziny nie wyrośnie, zostawcie go jeszcze w piekarniku na tej samej temperaturze. Całość sernika musi się podnieść - także środek.

sernik-wiedenski-z-rodzynkami


Przepis dla robota Kohersen MyCook

screenshot-69

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top