Sernik wiedeński z rodzynkami to prawdziwa rozkosz do podniebienia. Charakteryzuje się tym, że nie przygotowuje się do niego spodu. Znakomity do popołudniowej herbaty, na święta. Mniam 🙂 Na pewno zrobię go ponownie nie jeden raz. Jeżeli posiadacie robot wielofunkcyjny, na pewno przygotowanie sernika będzie dużo szybsze.
Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm.
Przepis na sernik wiedeński z rodzynkami
Drukuj przepisSkładniki
- 800 g białego sera
- 6 jajek
- 250 g cukru
- 200 g masła
- 100 ml słodkiej śmietanki
- budyń śmietankowy w proszku
- 1 cukier wanilinowy
- 100 g rodzynek
- szczypta soli
- masło do wysmarowania tortownicy
- bułka tarta do posypania tortownicy
Przepis
Ser mielimy 3 razy przez maszynkę, aby jego struktura była gładka, bez grudek.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na puszystą pianę.
Do naczynia władamy cukier, miękkie masło i żółtka. Miksujemy do powstania jednolitej konsystencji.
Następnie dodajemy śmietankę, ser, budyń, cukier wanilinowy.
Do rozrobionej masy dodajemy delikatnie rodzynki oraz ubite białka.
W czasie łączenia masy z białkami należy robić to bardzo delikatnie i powoli, aby zachować odpowiednią strukturę masy sernikowej. Masa ma być puszysta.
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej masę.
Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Porady
Jeżeli sernik po 1,5 godziny nie wyrośnie, zostawcie go jeszcze w piekarniku na tej samej temperaturze. Całość sernika musi się podnieść - także środek.
Przepis dla robota Kohersen MyCook
0 komentarzy