Zbliżają się święta, okres prezentów i niespodzianek, dlatego też mam coś dla Was. Wraz z marką Poltino zapraszam do udziału w prostym i przyjemnym konkursie 🙂 Poltino to jedna z największych firm przetwórstwa warzywno-owocowego. W swojej ofercie posiada zarówno warzywa, mieszanki warzyw, mieszanki owoców, zupy czy dania gotowe (niezłe dla zabieganych). Kto regularnie zagląda na mój blog, pewnie zauważył, że już jakiś czas temu spróbowałam ich produktów i stworzyłam pyszne przepisy z ich wykorzystaniem, które oczywiście Wam polecam.
Co możecie wygrać?
1 miejsce:
Zestaw 18 produktów marki Poltino (trzeba mieć duży zamrażalnik 🙂 )
Zestaw 3 pięknych i uniwersalnych patelni (sama ich używam, także tym bardziej polecam udział w konkursie 🙂 ).
2 miejsce:
Zestaw 18 produktów marki Poltino
Co należy zrobić?
Jak wiecie kocham dania spontaniczne i szybkie, a że do wygrania są patelnie… będzie bardzo oczywiście! Przygotujcie pyszne i szybkie danie z patelni! Jeżeli uwzględnicie produkty marki Poltino, zwiększycie swoje szanse na wygraną.
Liczę na zdjęcia, przepisy i obciążenie serwera 😉
Swoje propozycje zostawiajcie pod tym wpisem w komentarzach!
Konkurs potrwa do 17 grudnia 2016r.
Zwycięzców wyłonię do 21 grudnia 2016r.
38 komentarzy
Kasia Nowakowska
27/12/2016 at 11:36Nagrodę główną zdobywa Szefowa w swojej kuchni za choroizo na widok którego cieknie mi ślinka- chętnie przepis odtworzę 🙂 Drugie miejsce przyznaje Oktawii Król za przypomnienie mi chwil, kiedy mama przygotowywała pyszne placki z sosem 🙂 Gratuluję! Adresy podeślijcie na maila kontakt@kuchniabazylii.pl 🙂
Monika Pol
21/12/2016 at 12:53Co za emocje…zaglądam, zaglądam…paznokcie zaraz poobgryzam 😮 hahahaa
Kasia Nowakowska
21/12/2016 at 13:55Proszę o chwilkę cierpliwości 🙂
Monika Pol
23/12/2016 at 09:30Kasiu czy Ty chcesz Nas wykończyć tym czekaniem? 😀 hahaha
Asia
23/12/2016 at 09:05ja już miejscw w szafce i zamrażalniku zrobiłam…… 😛
Karolina
17/12/2016 at 22:52Curry z ananasa i fasoli
Składniki:
– ananas
– puszka białej i czerwonej fasoli
– 2 cebule
– 2 puszki pomidorów
– mleko kokosowe
– gałązka kolendry
– olej
– czarna gorczyca
– curry, kurkuma, czarnuszka, sól, pieprz
– garam masala
Przygotowanie:
– Kolendrę opłukać. Ananas obrać, usunąć twardy rdzeń i pokroić w kostkę. Cebule obrać i posiekać. Rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić ananas, smażyć, aż się skarmelizuje i wyjąć.
– Na tę samą patelnię wlać 2 łyżki oleju. Wsypać łyżkę gorczycy. Gdy ziarna zaczną strzelać, dodać łyżkę curry, po 1/2 łyżeczki garam masala, kurkumy oraz czarnuszki. Chwilę smażyć. Wrzucić cebulę i zeszklić.
– Dołożyć ananas, osączoną fasolę i pomidory, smażyć 2 min. Wlać mleko kokosowe, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać, dusić 20 min. Curry nałożyć na talerze, ozdobić kolendrą. Podawać z ryżem.
Patrycja
17/12/2016 at 21:24Mój ulubiony ryż z warzywami, kolorowy – wprost na szro-burą jesienio-zimę 🙂
Składniki na 3-4 porcje:
2 woreczki ryżu (u mnie brązowy)
pół puszki kukurydzy
duża marchewka
około 2 szklanek zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona Poltino)
2 garście pieczarek
mały pęczek dymki ze szczypiorkiem
sezam
płatki chilli
sól
olej do smażenia
Ryż gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Na patelni rozgrzewamy mocno olej i smażymy pieczarki pokrojone w
ćwiartki – krótko, aby się przysmażyły ale nie zmiękły zupełnie.
Zdejmujemy z patelni. Ponownie rozgrzewamy olej i smażymy krótko fasolkę
pokrojoną na mniejsze kawałeczki. Dodajemy kukurydzę, marchew skrojoną
za pomocą obieraczki do warzyw i smażymy dosłownie 2 minuty. Dodajemy
ryż, pieczarki, doprawiamy solą, oprószamy płatkami chilli. Nakładamy na
talerz, posypujemy posiekaną dymką i sezamem.
https://uploads.disquscdn.com/images/fc85f46fa55cb09e5736ded8b17912feda8332a0adf9aec3746237774b48e2ac.jpg
Asia Wiciok
17/12/2016 at 16:43Wszystkim głodomorom, którzy nie cierpią na nadmiar wolnego czasu, a w domu mają jedynie podstawowe składniki, polecam przepyszne zapiekane naleśniki z kurczakiem, warzywami, serem…
farsz:
paczkę brokułów Poltino
paczkę kalafiora Poltino
paczkę pieczarek Poltino
cebula
około 1/3 średniej cukinii
ser żółty
olej do smażenia
mieszanka ziół
sól
pieprz
sos na bazie zasmażki:
margaryna
mąka
pół kostki warzywnej lub warzywko lub sól
parę łyżek koncentratu pomidorowego
majeranek
pieprz
ew. sól
PRZYGOTOWANIE: 30-60 MIN.
Farsz: brokuły oraz kalafior ugotować wraz z kostką rosołową. Pieczarki, cebulę udusić z odrobiną olej, ziołami, solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce.
Sos: w garnku zrobić z margaryny i mąki zasmażkę. Kostkę warzywną rozpuścić w wodzie, dodać do zasmażki, dokładnie wymieszać, dodać koncentrat, majeranek, pieprz i ewentualnie sól.
Na naleśnikach układać farsz – smażone pieczarki, brokuły, kalafior, ser – pozostawiając boki wolne i zwijać jak krokiety. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i piec około pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni.
Paaaaalce lizać…proste, szybkie i przepyszne!
a763 Gazeta.pl
17/12/2016 at 12:33Moja propozycja to zdrowe, rodzime warzywa zapiekane z makaronem i kozim serem, podane z bazyliową pastą:
Potrzebujemy:
– 400 g mieszanki warzywnej Paprykarz Poltino
– dowolny ugotowany al dente makaron (u mnie małe gwiazdki)
– dobrej jakości kozi ser ( u mnie z czosnkiem niedźwiedzim)
– sól morska, kolorowy pieprz, oregano do smaku
– 3 łyżki oleju roślinnego
Na dużej patelni rozgrzewamy olej roślinny. Na rozgrzany olej wrzucamy zamrożoną mieszankę warzywną Paprykarz. Warzywa dusimy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy sól, pieprz, oregano do smaku i warzywa mieszamy. Dodajemy ugotowany ulubiony makaron i całość ponownie mieszamy. Na wierzch warzyw z makaronem układamy kilka plastrów dobrej jakości koziego sera, patelnię przykrywamy i danie zapiekamy około 5 minut, aż ser się rozpuści (koniecznie pod przykrywką). Danie podajemy gorące z bazyliową pastą:
Listki z jednej doniczki bazylii miksujemy z 3 ząbkami czosnku i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Solimy do smaku.
Danie można przygotować z innych warzyw i mieszanek warzywnych Poltino, np. z Warzyw na patelnię z przyprawą paryską lub Warzyw na patelnię z makaronem i przyprawą rzymską (jeszcze szybsze danie, gdyż nie trzeba gotować makaronu).
Zachęcam do wypróbowania moich propozycji.
Laura https://uploads.disquscdn.com/images/47a86b95d6eda178b4679ef14209fc91fb759cf8c84806a92286a203381b43d1.jpg
Przemysław Przybyła
17/12/2016 at 01:58Uwielbiam piersi z kaczki z
warzywami i karmelizowanym jabłkiem i winogrono. Do dania potrzebujemy 3 patelni:-)
Składniki: (dla 2 osób (dla mnie i dla mojej Ukochanej:-))
2 piersi z kaczki
1 opakowanie – 450 g Warzywa na patelnię Poltino
2 jabłka
1 kiść jasnych winogron
1łyżka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
Piersi z kaczki (bez skóry) pokroić w paski. Zamarynować w 2 łyżkach
oliwy z oliwek, soli i świeżo zmielonym pieprzu. Jabłka obrać, usunąć
gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Winogrono umyć i owoce oderwać od
gałązek. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić zamarynowane
piersi z kaczki. Smażyć około 5 minut, często mieszając. Na drugiej patelni, na rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek smażyć Warzywa na patelnię Poltino. W trakcie smażenia (około 10 minut) często mieszać i doprawić solą i pieprzem. Na trzeciej patelni rozpuścić 1 łyżkę
cukru. Do skarmelizowanego cukru dodać pokrojone jabłka. Wymieszać i
smażyć chwilkę, aż jabłka lekko zmiękną. Do jabłek dodać winogrono,
zamieszać i podsmażyć. Na talerz wyłożyć warzywa, plastry mięsa i polać karmelizowanymi
jabłkami i winogrono. Całość posypać drobno posiekaną natką zielonej
pietruszki.
Ps. Danie wydaje się skomplikowane, a jest naprawdę szybkie i bardzo smaczne:-)
Monika Chyczewska
16/12/2016 at 22:56Omlet fitness
Składniki:
– 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki papaja ananas)
– 1 łyżki posiekanych migdałów
– 1 żółtko
– 4 białka z jajek
– 3 łyżki mleka
– oliwa z oliwek
– serek Danio waniliowy
– banan
Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na
15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i
roztrzepać.
Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą
i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.
Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na
wierzch banana.
Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).
Ola Pogoda
16/12/2016 at 21:41Ja z głowy robię takie cuda wianki 🙂 Pół kg mąki, jajo, woda i pól kostki drożdży…myrdamy i odstawiamy w CIEPŁE!!!! miejsce…….na patelnie to co mamy ….. marchewkę, natkę pietruszki, słonecznik garść przypraw (sól, pieprz, carry, kurkuma, co macie w szafkach :),cebule, szczypiorek i 5 ząbków czosnku, mogą też być mrożone warzywka (odmrażamy i kroimy w drobną kosteczkę smażymy tak, aby pachniało w całym domu . Jak ciasto wyrośnie wszystko z patelni do ciasta …myrdamy, myrdamy i myrdamy…robimy kulki i do piekarnika na 20min/180c……wyciągamy kilka od razu jemy, https://uploads.disquscdn.com/images/edf8557e14111c46f1e21c2cdc93b7e371307a1dd937c9ff04d1773726e64f96.jpg bo potem się nie załapiemy 🙂 …Bardzo dobre!
Kpt Chaos
16/12/2016 at 20:36Przepis jest prosty, a jeśli mamy trzy patelnie 😉 to uwiniemy się ze wszystkim w max 30 minut. Przygotowujemy ciasto na placuszki z jednego jajka, szklanki mleka i około dwóch łyżek oleju (to wszystko roztrzepujemy) i dodajemy mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Zostawiamy to na boku, rozgrzewamy dwie patelnie, na jedną wrzucamy szpinak Poltino, na drugą pieczarki w plasterkach Poltino, jak odparują – do pieczarek dorzucamy opakowanie serka mascarpone, mnóstwo natki pietruszki i curry (najlepiej w postaci pasty, ja lubię zieloną), a do szpinaku wkruszamy ser pleśniowy typu blue, dodajemy łyżkę masła, garść rodzynek (albo żurawiny), odrobinę cynamonu, pieprz i trochę gałki muszkatołowej. Gdy to się wszystko dusi na malutkim ogniu, smażymy placuszki – najlepiej na patelni naleśnikowej albo innej nie wymagającej tłuszczu. Placuszki robimy wielkości grejfruta, niezbyt grube, bo puchną przy smażeniu. No i podajemy na dużym talerzu jeden placuszek ze szpinakiem, drugi z pieczarkami – jest bardzo ekonomicznie, a wygląda ekstrawagancko, a jak poszalejemy z przyprawami, to już w ogóle haute cuisine 😉
Oktawia Król
16/12/2016 at 20:25https://uploads.disquscdn.com/images/8d37d2b85f63da8c3a62353c8c65542396df796aca6b0b18f2e797ebeb92c591.jpg Jak dla mnie najlepszym daniem z patelni są placki ziemniaczane z
gulaszem wołowym. Może gulasz ekspresowym nie jest ale ma inne zalety;)
Jako dziecko zajadałam się plackami posypanymi cukrem jednak z wiekiem
smak się zmienił 😉 Najlepsze placki wychodzą wtedy, kiedy ziemniaki
zetrzemy na tarce na średnich oczkach(wiórki). Wymagają one trochę
więcej czasu smażenia ale warto uzbroić się w cierpliwość dla chrupkości
jakiej dzięki temu nabierają. Dodatkowym sekretem są dodane do ciasta
zioła prowansalskie, tymianek oraz czosnek – ilości w zależności od
upodobań 😉
Gulasz najlepiej wołowy, ale mięso to kwestia gustu i smaku 😉
Placki ziemniaczane :
* 1 kg ziemniaków
* 2 cebule
* 2 jajka
* 3 łyżki mąki pszennej
* sól i pieprz do smaku
* zioła prowansalskie
* tymianek
* czosnek
* olej roślinny do smażenia
Ziemniaki ścieramy na wiórki, odsączamy z nadmiaru wody. (Warto odlać
wodę z ziemniaków do jakiegoś naczynia i dodać do placków mączkę, która
powstanie na dnie naczynia.) Cebule również ścieramy na tarce. Dodajemy
jajka, mąkę i przyprawy- do smaku 😉 smażymy na średnim ogniu 5-7 min z
każdej strony.
Pora na gulasz:
* 0,5 kg mięsa wołowego
* 3-4 łyżki mąki
* 1 czerwona papryka
* 1 żółta papryka
* 20 dag pieczarek
* 2 cebule
* olej do smażenia
* 4 liście laurowe
* 3-4 ziarenka ziela angielskiego
* 2-3 szk. bulionu
* papryka słodka i ostra mielona do smaku
* pieprz i sól do smaku
* 2-3 ząbki czosnku
Mięso osuszamy i kroimy na kawałki średniej wielkości, obtaczamy w mące i
smażymy na bardzo rozgrzanym oleju, tak aby się zarumieniło z obu
stron.
Podsmażamy pokrojoną w piórka cebule, paprykę, pieczarki oraz
przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie zalewamy połową bulionu-
dodajemy mięso, przyprawiamy i przykrywamy pokrywką- dusimy na małym
ogniu około 1,5- 2h aż mięso zmięknie a sos zgęstnieje.
Podczas duszenia od czasu do czasu mieszamy wszystko i podlewamy
bulionem. Na koniec możemy jeszcze raz doprawić sos według smaku.
Placki ziemniaczane podajemy polane gulaszem oraz z kleksem śmietany. Ja dodatkowo posypuje danie szczypiorem.
Smacznego! 😉
Kasia Nowakowska
27/12/2016 at 11:37Gratuluję 🙂
Szefowa w swojej kuchni ;-)
11/12/2016 at 18:52Jeśli chodzi o dania z patelni – króluje u mnie chorizo:)
Całość przygotowuje się na 1 patelni, można dopiec je później w piekarniku by uzyskać efekt końcowy z wbitymi jajkami, ale nie jest to konieczne:)
250 g kiełbasy chorizo
200g ryżu
3 jajka
2 czerwone papryki
2 cebule
100g zielonych oliwek
1 puszka kukurydzy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, oregano, tymianek, czosnek granulowany
1. Chorizo kroimy w plastry, paprykę w paski, cebule w kostkę. Oliwki i kukurydzę odsączamy z zalewy.
2. Na suchej patelni podsmażamy chorizo. Kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy paprykę i cebulę. Smażymy jeszcze chwilę, po czym dodajemy ryż. Zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy przez około 15 minut do momentu aż ryż wchłonie całą wodę i zmięknie.Wtedy doprawiamy do smaku solą,
pieprzem, oregano, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Dodajemy oliwki, kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę.
3. By uzyskać efekt jak na zdjęciu danie przekładamy do naczynia żaroodpornego, wbijamy 3 jajka i zapiekamy w 180 stopniach do momentu aż zetną się jajka.
https://uploads.disquscdn.com/images/6c0728c419b847e04ded9bc8838ef1e422a0413c515f280114578d738ccff3bb.jpg
Kasia Nowakowska
12/12/2016 at 22:32Podoba mi się 🙂
Kasia Nowakowska
27/12/2016 at 11:37Gratuluję! 🙂
Rafał Miotk
09/12/2016 at 15:14Ja polecam Placki z groszkiem. Szybko, tanio, pysznie i inaczej 😉
Placki z groszkiem
Składniki:
1 opk. groszku mrożonego Poltino
pół szklanki tłustego mleka
pęczek szczypiorku
4 wiejskie jaja
półtorej szklanki pszennej mąki typ 500
2 łyżki prawdziwego masła
sól, pieprz, chili (świeże lub suszone)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Groszek rozmroź i osącz na sitku. Ziarenka muszą być prawie suche. Szczypiorek opłucz w wodzie i drobno posiekaj. Mleko zmiksuj z jajami i mąką, dopraw do smaku. Podgrzej masło, aby się rozpuściło i wlej je do masy powstałej z mąki, mleka i jaj. Na koniec dodaj szczypiorek i groszek. Całość wymieszaj.
2. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsącz placki z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego. Jeśli nie liczysz kalorii, ostrość chili idealnie połączy się z delikatną, gęstą kwaśną śmietaną 🙂
3. Smacznego! 🙂
https://uploads.disquscdn.com/images/dd20ccdc7e215798c4806d7096a9bf51823819da2da5e703b1986dcb0f4ab2aa.jpg
Kasia Nowakowska
12/12/2016 at 22:32Kocham groszek! 🙂
Antonio Rąpała
08/12/2016 at 21:47https://uploads.disquscdn.com/images/7bc9fa2380fc80071e0f58aab0f79b9540bda03f37e00f2a5a93f98d0ef7e19f.jpg
Risotto na białym winie mojej dziewczyny z mrożonymi krewetkami, cukinią papryką chilli oraz świeżą rukolą. 🙂
Kasia Nowakowska
09/12/2016 at 14:21Mniaaaaaaaam! 🙂
Marlenax
08/12/2016 at 17:27Kasiu, zaskoczę Cię, ale do mojej ulubionej potrawy z patelni potrzebuję, aż 3 PATELNI (przypadek?! nie sądzę 🙂 ) i pieczarek mrożonych POLTINO (o zbiegu okoliczności mowy nie ma 🙂 ).
Od razu ostrzegam, że z przepisu poniżej obdzielisz co najwyżej 2 osoby dorosłe i jedną 4 latkę ;).
A przepis na cudowne, jesienno – zimowe, sycące, smakowite i PROSTO Z PATELNI Fuczki z sosem pieczarkowym wygląda tak:
Fuczki
200g kiszonej kapusty
1 jajko
200 ml mleka
150g pszennej
sól i pieprz do smaku
masło do smażenia
Kapustę odciśnij i posiekaj.
Z jajka, mleka i mąki zrób ciasto naleśnikowe, dopraw je solą i pieprzem,
dodaj posiekaną kapustę kiszoną.
Łyżka obiadową nakładaj na patelnie (DUŻA PATELNIA) małe porcje placków.
Smaż na maśle po 2-3 minuty z każdej strony.
Sos pieczarkowy
1 paczka mrożonych, krojonych pieczarek POLTINO
1 cebula
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
masło do smażenia
1 pęczek koperku (opcjonalnie)
Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na maśle – MAŁA PATELNIA
Pieczarki wrzucić na rozgrzane masło (ŚREDNIA PATELNIA) i dusić ok 10 – 15
min aż odparują i staną się miękkie.
Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody, połączyć z sosem,
zagotować. Dodać zeszkloną cebulkę.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem. Na zakończenie można dodać drobno posiekany
pęczek koperku – wymieszać z sosem (bez gotowania, bo koperek straci swój
aromat).
Fuczki podawać gorące polane sosem pieczarkowym.
Kasia Nowakowska
09/12/2016 at 14:22Bardzo ciekawe! Jestem ciekawa jak smakuje 🙂
Monika Pol
08/12/2016 at 17:01https://uploads.disquscdn.com/images/e2280fb6545ca2513efcdc01068cc13d760f8eb6b03780e0f9d6240cdf844247.jpg Pamiętam jak robiłam ją jeszcze w domu u rodziców 🙂 Przepis na niby pizzę jest super 🙂 Kiedyś jak nie było pizzerii to często ją robiłam. Kiedyś dawno temu jak zaprosiłam przyjaciółkę i jej męża do siebie (w tedy jeszcze tylko chłopak 😉 ) też zrobiłam pizze z patelni- zrobiła na nich takie wrażenie, że teraz po 18 latach wciąż ją robią dla siebie i swoich dzieci 😀 hahaha
Moje córki i mąż też ją uwielbiają. Podstawa to dobra patelnia, żeby nie przywarło ciasto.
Składniki na 1 pizzę:
*3 łyżki mąki;
*1 jajo;
*kawałek wędliny,parówki lub jakiejś kiełbasy.
*ser żółty lub mozzarella… itd
*pomidor,
*pieczarki krojone Poltino
*szczypiorek… w sumie to dodatki które lubimy lub które akurat mamy w lodówce ;p
*sól, pieprz;
*olej;
Jajo utrzeć z mąką tak, aby ciasto miało konsystencję naleśnikową (do zbyt gęstego dodać odrobinę wody), dodać pokrojoną w kostkę np. parówkę, szczypiorek,doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Wylać ciasto na rozgrzany olej, obsmażyć jednej str. i odwrócić na drugą. Zmniejszyć ogień na minimum.
Jak ktoś ma ochotę to po odwróceniu „placka” zanim położy się dodatki, można posmarować sosem pomidorowym. Ale niekoniecznie. To moja wariacja ;p hehehe
Na obsmażoną część położyć dodatki np. wędlina, pomidor,posypać żółtym serem i przyprawami np. zioła prowansalskie.
Przykryć pokrywką. Smażyć na małym ogniu, aż ser się roztopi, ale pilnować spodu, żeby się nie przypalił. Jak ser się roztopi, a spód będzie jeszcze blady to można trochę podkręcić ogień.
Gotowe 🙂 Podawać z ketchupem, sosem czosnkowym, sosem zielonym.
Smacznego 🙂
Kasia Nowakowska
09/12/2016 at 14:22Jeszcze nigdy nie próbowałam pizzy z patelni, pora chyba to zmienić 🙂
Monika Pol
09/12/2016 at 15:45Polecam 🙂 Idealne na niespodziewanych gości. Właśnie mi się przypomniało, jak kiedyś wpadli na piwko do mnie i męża znajomi. Kiedyś jak jeszcze nie było dzieci to w lodówce były podstawowe składniki: jajka, kiełbasa,ser,pomidory i olej, i piwo oczywiście ;p hahaha Zrobiłam hurtowo pizze dla 8osób, na wszystkich 4 palnikach, rozgrzałam piekarnik i pierwsze 4 się tam grzały, czekały na drugą turę pizzy. Podałam jak już miałam wszystkie 8szt…. kobiety najadły się po takiej 1 pizzy, ale niestety faceci- sztuk 4 😉 zjedli i musiałam dorabiać kolejne ;p Na szczęście poszło mi szybko. A tutaj link na YouTube jak kiedyś robiłam moją pizzę ze starszą córką https://www.youtube.com/watch?v=Mld8zpNXuYo
Kasia Nowakowska
12/12/2016 at 21:41Dzięki! 🙂
Anie
07/12/2016 at 20:04Odpowiadając na wyżej zamieszczone ogłoszenie- n a j s z y b s z y m, najbardziej s p o n t a n i c z n y m i t r e ś c i w y m daniem dla mnie jest:
SZPINAKOWA JAJECZNICA
Składniki:
a) 6 krążków porcjowanego szpinaku marki Poltino;
b) 3 duże świeże wiejskie jajka;
c) jedna duża cebula;
d) ząbek czosnku;
d) szczypta soli morskiej, pieprzu ziołowego i papryka ostra;
e) masło klarowane, około 5 łyżeczek.
1. Cebulę szatkujemy, czosnek kroimy w drobne plasterki.
2. Rozgrzewamy tłuszcz na średniej patelni.
3. Wsypujemy cebulę i czosnek na rozgrzany tłuszcz, dusimy i czekamy aż cebulka wsiąknie większość masła.
4. Wyjmujemy z zamrażarki szpinak i dusimy go na osobnej patelni do momentu całkowitego rozmrożenia.
5. Rozbijamy na patelni 3 jajka, mieszamy białko z cebulką i czekamy do momentu ścięcia się białek.
Następnie mieszamy całość z żółtkiem. Przyprawiamy.
6. Na talerz nakładamy jajecznicę, a obok świeżo przygotowany i przyprawiony solą szpinak.
Mniam;].
Nie dodaję zdjęcia, gdyż jest to łatwe do wyobrażenia oraz nie mam aparatu, a moja komórka robi słabe zdjęcia.^^
Sandra
07/12/2016 at 19:54Pyszne i szybkie danie z patelni to…
… KNEDLE NADZIANE TRUSKAWKAMI! Dużo lepsze niż gotowane, a do tego błyskawiczne w przygotowaniu.
Przepis na jedną porcję:
100 g ricotty
35 g mąki żytniej razowej
15 g mąki pszennej tortowej
łyżeczka syropu klonowego lub cukru
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
małe jajko
rozmrożone i lekko odsączone truskawki Poltino do nadziania knedli
olej kokosowy do natłuszczenia patelni
Ricottę zmiksować z jajkiem i syropem, dodać obie mąki, sól, proszek do pieczenia.
Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki, do środka wkładać po połowie truskawki.
Kłaść na natłuszczoną patelnię. Smażyć ok. 5 minut z każdej strony na małym ogniu.
Po usmażeniu przełożyć na talerz i podawać z ulubionymi dodatkami.
https://uploads.disquscdn.com/images/5bddb09f1b19d7d18b62fa1e4b648e0ca9aef534ff042a2b810e430f9ea180a7.jpg
https://uploads.disquscdn.com/images/7af65a559b5ddc6eba166b56e71b535475d9968386a715be359c1bfa76acbdb6.jpg
Smacznego!
arturionidas
07/12/2016 at 17:20Kurczak z warzywami i orzechami nerkowca
2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki orzeszków nerkowca
2 roztarte ząbki czosnku
200 g pokrojonej w kostkę piersi kurczaka
1 łyżka krojonej w kostkę czerwonej papryki
1 łyżka krojonej w kostkę zielonej papryki
10 dkg pokrojonych pieczarek Poltino
1 mała krojona cebula dymka
3 różyczki (ok. 80 g) brokuła Poltino
5 dkg plastrów marchewki Poltino
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego (Katjap Manis)
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki przyprawy warzywnej (mieszanki suszonych warzyw
przypraw i soli)
3 (2+1) łyżki rosołu z kurczaka
sól
1 łyżka mąki
W
woku lub na dużej patelni podgrzej olej, dodaj orzeszki nerkowca, smaż
minutę, a potem dodaj czosnek i kurczaka. Całość podsmażaj 4 minuty,
potem dodaj wszystkie warzywa i smaż kolejną minutę, cały czas
mieszając. Następnie dodaj sosy, cukier, sól przyprawę warzywną i 2
łyżki rosołu. Po 3 minutach dodaj mąkę rozrobioną z łyżką rosołu,
doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Podawaj z ryżem lub pieczywem.
Dominika
07/12/2016 at 16:39Warzywne stir fry z kasza 🙂
Składniki:
-torebka kaszy jęczmiennej ugotowanej na sypko
-ulubione warzywa ja dodalam: cukinia, papryka (1/2 czerwonej i 1/2 żółtej),różyczki brokula,fasolka szparagowa zielona (użyłam mrożonej) ,kukurydza z puszki (garść), 1 średnia cebula
-2 ząbki czosnku
-kawałek imbiru
-2 łyżki sosu sojowego (użylam o obniżonej zawartości soli)
-kilka kropli oleju sezamowego
-sól,pieprz
-pietruszka natka a jak ktoś lubi to kolendra
Na patelni rozgrrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i imbir przecisniety przez praskę, krótko smażymy, po czym wrzucamy warzywa pokroje w słupki paryki, różyczki brokułów, kukurydzę, fasolkę, cukinię pokrojoną w połksieężyce i cebulę w piórka. Smażymy kilka minut mieszając do momentu aż warzywa nieco zmiękną ale nadal bedą chrupkie. Następnie dodajemy kaszę, sos sojowy, olej sezamowy, sól i pieprz do smaku. Jesli ktos przepada za ostrym smakiem można dodac chilli. Chwilę krótko gotujemy mieszając. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki lub kolendra. Smacznego
Anya_86
06/12/2016 at 10:15Jedno z naszych ulubionych dań;) gości na naszym stole kilka razy w miesiącu i każdorazowo znika błyskawicznie z talerzy a to jest to, co sprawia mi oooogrom przyjemności:) Potrzebujemy:
Opakowanie siekanego szpinaku mrożonego
paczka makaronu, dla nas najlepsze tagliatelle w tym przypadku
kilka łyżek śmietany 30%
opakowanie serka mascarpone
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wedle uznania można go nie dać wcale ale my lubimy
parmezan do posypania, tudzież inny ser jeśli za parmezanem nie przepadamy.
łyżka masła
Nastawiamy do gotowania makaron, w tym czasie na masełku podsmażamy szpinak, kilka minut, my lubimy jak się nie spiecze, teraz też dobrze jest dodać czosnek by i on się podsmażył. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, i serek mascarpone oraz śmietankę. Gdy serek się rozpuści możemy dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu jeśli chcemy by sos był bardziej wodnisty. Łączymy makaron i sos po odcedzeniu makaronu, na talerzu posypujemy parmezanem bądź innym serem, pałaszujemy:)
Zdjęcia aktualnie nie mam, dotąd korzystaliśmy ze szpinaku z zasobów własnej grządki, niestety już koniec naszych zbiorów;) Jak się uda zakupić szpinak Poltino z największą chęcią zrobię nasz ukochany makaronik ze szpinakiem i dołączę zdjęcie:)mniammm;)
kris_pobieda
05/12/2016 at 19:59Ulubione danie całej mojej rodziny 🙂 Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Postanowiłam dodać ten przepis jeszcze raz, ponieważ na początku zdjęcia były kiepskie, opis był słaby i ogólnie jakoś przepis zniknął pośród pozostałych.. A naprawdę warto go wypróbować! Zapraszam 🙂
Składniki (dla 4 osób):
2 łyżki oleju słonecznikowego
500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna – mleczko kokosowe light)
125ml wywaru z warzyw lub kurczaka
Warzywa na patelnię
1 dymka, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”)
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 zielona papryczka chilli
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”)
½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna – bez cukru)
½ łyżeczki kolendry
2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna – sos sojowy jasny)
Sok z połowy limonki
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty.
2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy mrożone warzywa na patelnię, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia.
3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie.
4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe!
Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego.
Kasia Nowakowska
05/12/2016 at 21:14Dziękuję za przepis! 🙂
Martyna Jacko
04/12/2016 at 21:50Wegański makaron w buraczanym puree i sezamem
Składniki na 3-4 porcje:
– 250-300g makaronu razowego (lub ryżowego)
– 450g buraków tartych firmy Poltino
– 2-3 ząbki czosnku
– cebula
– 3+1 łyżka oleju kokosowego
– łyżeczka papryki słodkiej
– łyżeczka suszonego oregano
– sezam do posypania
*opcjonalnie: kiełki brokuła, kulki mozzarelli, bazylia, parmezan
Zaczynamy od buraków, które smażymy na 3 łyżkach oleju i dusimy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Następnie miksujemy je na purée. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na dwóch
łyżkach oleju kokosowego do zeszklenia. Dodajemy zmiksowane buraki,
paprykę i oregano. Chwilę dusimy pod przykryciem i dodajemy ugotowany,
odcedzony makaron (ale nie przelewamy go zimną wodą!). Ciągle mieszamy,
aż do równomiernego pochłonięcia przez makaron buraczanego koloru.
Nakładamy na talerz, posypujemy sezamem. Możemy również dodać kiełków
brokuła, mozzarellę i bazylię.
Smacznego!
https://uploads.disquscdn.com/images/7a81f9507153894e51c417105f6f81878d411782b300e23e567a14644eb4a601.jpg
Martyna Jacko
04/12/2016 at 21:42Kasza pęczak w puree z groszku z kurczakiem
Składniki:
– 450g groszku firmy Poltino
– 400g piersi z kurczaka (wegetarianie pomijają) + ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka i ostra, kurkuma, curry)
– 200g kaszy pęczak
– 6 pieczarek
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 2 garście szpinaku baby
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka sosu sojowego
– kilka listków bazylii lub łyżeczka suszonej
– masło do usmażenia pieczarek
*opcjonalnie: ser na grilla lub oscypek
Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy „brzydkie części” i kroimy
na małe kawałeczki. Wsadzamy do miseczki i marynujemy z sosem sojowym i
ulubionymi przyprawami. Wkładamy do lodówki. Kaszę pęczak gotujemy
zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zagotowujemy wodę i wrzucamy groszek do wrzątku na 5-6 minut. Wyjmujemy i https://uploads.disquscdn.com/images/c0be271f15c108a6e5ff3d334a319ffe51a30275391f042e0ed573b9ef9e6951.jpg studzimy. Ostudzony groszek umieszczamy w malakserze wraz z jogurtem,
szpinakiem i bazylią, miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji
puree. Wyjmujemy kurczaka z lodówki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z
oliwą z oliwek i smażymy. Gdy zacznie nabierać białego koloru dorzucamy
cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Kiedy
cebula się zeszkli, na patelnię dokładamy kaszę wraz z puree i mieszamy
do ich połączenia. W tym czasie możemy usmażyć pokrojone pieczarki na
maśle oraz ser.
Smacznego!
Martyna Jacko
04/12/2016 at 21:25Makaron razowy z pastą z zielonego groszku i bobu
Składniki:
– 250g makaronu razowego (u mnie 3-kolorowy, może być bezglutenowy)
– 300-350g bobu podgotowanego firmy Poltino
– 250-300g groszku zielonego podgotowanego firmy Poltino
– 200g śmietany 12%
– 100g parmezanu
– 100g szynki – prosciutto di Parma (można pominąć)
– 30 listków bazylii
– 10 listków mięty
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprowadzamy do wrzenia
wodę w dużym garnku. Bób wrzucamy do gorącej, osolonej wody i gotujemy aż zmięknie.Tak samo postępujemy z groszkiem. Odcedzamy. Do malaksera wrzucamy bób i
groszek wraz ze śmietaną, parmezanem, bazylią i miętą. Miksujemy na
jednolitą pastę, w razie potrzeby dosolić, dopieprzyć. Cebulę kroimy w
kosteczkę, szynkę rwiemy na małe kawałeczki i wraz z przeciśniętym
czosnkiem podsmażamy na oleju (u mnie kokosowym). Gdy cebula się zeszkli
dorzucamy zmiksowaną pastę i podgrzewamy ciągle mieszając. Ja pastę
podałam na makaronie, ale równie dobrze możecie zmieszać ją z makaronem
na patelni. Przyozdabiamy listkami bazylii, obranym bobem i groszkiem.
Smacznego!
https://uploads.disquscdn.com/images/a7eb25c7aa55aaae644c3a2761ede44d890e205b0569a155bd8c9f44ddb65577.jpg