Konkursy

Konkurs The Spice Shop

Kochani, jak sami dobrze wiecie, zioła są nieodłącznym elementem naszej kuchni, a gotowanie bez nich nie miałoby sensu i smaku. Jak można się domyślać, jednym z moich ulubionych jest bazylia… choć coraz częściej przekonuję się do jeszcze nieznanych mi mieszanek oraz przypraw orientalnych.

Wspólnie z The Spice Shop zorganizowaliśmy dla Was aromatyczny konkurs, w którym do wygrania będzie zestaw ziół, specjalnie przygotowany do mojego konkursu. W pudełku znajdziecie mieszanki – Łosoś Teriyaki,Włoska Wycieczka, Szakszuka oraz przyprawy jednorodne – Cynamon Ceylon, Czarnuszka i oczywiście Bazylia 😉 Do wygrania mamy także dwie nagrody dodatkowe,  niespodzianki!

Co należy zrobić? Zadanie jest proste! Odpowiedzcie na pytanie

Jakiej przyprawy używasz najczęściej w swojej kuchni i do jakiego dania ją najchętniej dodajesz – dlaczego?

Konkurs potrwa do czwartku (4 grudnia), a wyniki zostaną ogłoszone w ciągu tygodnia. Zostawiajcie swoje odpowiedzi w komentarzach. Powodzenia! 🙂

 

 NAGRODA GŁÓWNA

Logo_TheSpiceShop

maly_2

  
    

Może ci się spodobać

22 komentarze

  • Reply
    Wiewióra
    11/12/2014 at 09:24

    aaaaa dziekuję!!! i ślę zaraz maila 🙂

  • Reply
    Kasia Nowakowska
    10/12/2014 at 09:01

    Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia! 🙂 Wygrywają komentarze z numerami 12 (nagroda główna), 9 i 4! Gratulujemy! Proszę o maile z adresem do wysyłki na kontakt@kuchniabazylii.pl

  • Reply
    Agata
    05/12/2014 at 08:36

    Wpisałam wczoraj, około 13 bodajże, mój komentarz, o tymianku. Wtedy był 17 z kolei. Dzisiaj przychodzę, patrzę, a jego w ogóle nie ma…

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      05/12/2014 at 08:47

      Już jest 🙂 Dziękuję za czujność

  • Reply
    gaba
    04/12/2014 at 21:12

    W mojej kuchni ostatnio bardzo często używam i dodaje wręcz do wszystkiego zieloną ewentualnie czerwoną czubrycę. Daje super ziołowy posmak dzięki głównemu składnikowi jakim jest cząber. Często dodawane przeze mnie są do pieczonych w piekarniku batatów.pycha

  • Reply
    Agata
    04/12/2014 at 12:16

    Najczęściej? Chyba tymianku. Uwielbiam dodawać do zapiekanek wszelkiego typu, na pizzę, a najbardziej i najczęściej do zup <3 Najprostsza zupa z ziemniakami, marchewkami, kukurydzą i mlekiem dostaje kopa smaku po dodaniu dobrej jakości suszonego lub świeżego tymianku <3

  • Reply
    Agnieszka
    04/12/2014 at 12:03

    Najczęściej w mojej kuchni gości czosnek. Najlepiej taki polski, od babci z ogródka. Nie żadne chińskie słabe odmiany. Czosnek musi być ostry i aromatyczny, inaczej jego używanie traci sens. Pasuje do dań kuchni włoskiej, polskiej, chińskiej i wielu innych kombinacji. Zdecydowanie jest przyprawą dla par… Najpierw wspólnie jedzone danie, a później czosnkowe pyszne buziaki! 🙂

  • Reply
    Ulka
    04/12/2014 at 12:02

    U mnie w kuchni najczęściej gości czosnek i czosnek niedźwiedzi – zwykły czosnek uzywam do up, sosów , wszelkich mięch i twarożków oraz domowej fety ,natomiast czosnek niedzwiedzi – do sałatek ,twarożków , mięs ,chleba domowego i sosów – ja i moja rodzinka uwielbia smak i aromat czosnków dlatego wszędzie gdzie tylko mogę dorzucam je do potraw

  • Reply
    Kamil
    04/12/2014 at 11:51

    Moje dania nie istnieją bez papryki słodkiej i ostrej. Dodaję paprykę praktycznie do wszystkiego! Ten kolor, smak – istna poezja 🙂 Ląduje ona w każdym daniu, no oprócz rosołu… Moja narzeczona mówi, że istnieje tyle innych przypraw, ale co ja poradzę na to, że papryka jest moją królową! Tą jedyną! Ale przyznam, że czasem ją zdradzam z ziołami…

  • Reply
    Kamila
    04/12/2014 at 11:46

    Najczęściej chyba stosuję czosnek, który świetnie komponuje się ze szpinakiem i brokułem. Bez czosnku dania ze szpinakiem nie byłyby takie pyszne, a trochę mdłe (jak dla mnie). I ten cudowny aromat… A, i jeszcze cała główka czosnku ląduje w arroz al horno, czyli hiszpańskim ryżu z piekarnika. Bez czosnku to danie nie byłoby takie aromatyczne. Po prostu nie istniałoby bez czosnku!

  • Reply
    Wiewióra
    04/12/2014 at 11:45

    Zadanie to nie lada ponieważ w mojej przyprawowej szufladzie mam ponad 30 przypraw rożnej maści i uzywam ich wszystkich… wraz ze zmianami pór roku lubuję się w innych przyprawach. Zimą króluje cynamon i goździki, latem świeża mięta z bazylią, jesienne smaki dopełnia wędzona papryka. Ostatnio pokochałam jednak przyprawę idealną na każdą porę roku KARDAMON!!! uwielbiam dodawać go do kaszy manny, do wypieków, kocham go tak jak wszystko co skandynawskie, a smak ma świeży i intensywny, nadaje charakteru potrawom 🙂 nie wyobrażam sobie aktualnie niedzielnego śniadania bez kardamonowej bułeczki z marcepanem i migdałami…

  • Reply
    Mateusz
    03/12/2014 at 18:59

    Przyprawa pięciu smaków. Smak Warszawskich budek z Chińskim żarciem u Siebie w domu:).

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    02/12/2014 at 09:34

    Zdecydowanie cynamon! Pachnie nieziemsko, jest doskonały do ciast, deserów, a nawet dań na słono 🙂 Cynamon świetnie wpływa na trawienie i oczyszcza organizm. Uwielbiam go przede wszystkim za możliwość używania go praktycznie do wszystkiego 🙂

  • Reply
    Kasia
    02/12/2014 at 08:48

    Gałka muszkatołowa, ponieważ zapobiega zimowej melancholii.Już niewielka jej ilość ukoi nerwy.
    Bez niej szpinak nie był by taki dobry:)
    Zapiekanka z sosem beszamelowym bez gałki to nie może się udać.

  • Reply
    Justyna
    02/12/2014 at 08:18

    Używam wielu przypraw, ale od pewnego czasu rozkochałam się w dwóch i dodaje je prawie do wszystkiego! Czosnek niedźwiedzi – za wspaniały aromat czosnkowo-ziołowy i brak ostrości. Mogę tak wypracować kompromis w domu – ja uwielbiam czosnek ale moja teściowa nie znosi ostrych przypraw – sypię więc do bólu czosnku niedźwiedziego i mam swój ulubiony aromat i smak, a teściowa ulubioną łagodność 🙂 Druga przyprawa to moja „tajna broń”, ale a niech to, powiem: papryka wędzona! Daje kolor i ostrość papryki, a jednocześnie wyjątkowy aromat dymu! Dodaję ją do gulaszów, sałatek, marynat… Zawsze goście pytają co tam dałam 🙂 Papryka taka rozgrzewa, apetycznie barwi danie na czerwono, ma też w sobie nuty ogniskowe, słodko-dymne, wzbogacające każde danie o wspomnienie ognisk z dzieciństwa 🙂

  • Reply
    MonikaH
    01/12/2014 at 15:28

    Moja ulubiona przyprawa jest pieprze cytrynowy. Cudowny jest do kurczaka.Marynuję go w pieprzy cytrynowy. jest obłędny:) A później tworzę rożne wariacie z warzywami:)

    pozd

  • Reply
    Jakub
    30/11/2014 at 18:39

    W kuchni używam wielu przypraw. Jedne są typowo polskie, a innych próżno szukać w naszym kraju 🙂 Używaną najczęściej będzie chilli. Różne odmiany papryk (większość z własnej hodowli), które suszę i rozdrabniam. Nadają się doskonale zarówno do dań wytrawnych jak i do deserów 😀 Z innych przypraw, których używam często warto wspomnieć o czarnuszce, imbirze,cynamonie czy czosnku 🙂

  • Reply
    Monika
    28/11/2014 at 19:57

    Przyprawa, której najczęściej używam w kuchni to mięta. Dodaję ją do wszystkiego od soków i koktajli po kawał dobrego mięcha. Najważniejsze, żeby dobrze pachniała.
    Jednak najchętniej dodaję miętę do… ziemniaków i kasz. Inni posypują je świeżą natką pietruszki, koperkiem, czy dodają rozmarynu, tymianku. Ja dodaję miętę. Pure z miętą, śmietaną kremówką i masłem to najlepsze ogrzewające i zarazem orzeźwiające comfort food:)

  • Reply
    Joanna
    28/11/2014 at 09:23

    Cynamon, bezapelacyjnie król mojej kuchni w każdej formie!!
    W laskach – idealny do grzanego wina z anyżem goździkami i sporymm hlustem gorzkiej herbaty…..
    Mielony – zawsze trafia w kaboratoryjnych ilościach do pomidorów…cudownie podbija smak;), na święta mieszam go
    z chilli i dosypuje do pierniczków…często też ratuje mnie z opresji w mroźne i senne poranki…mieszam go z kawą i przepuszczam przez ekspres ciśnieniowy…idealne połączenie z miodem i odrobiną mleka…
    Dlaczego cynamon? Bo nigdy nie wietrzeje, a świeżo stary przyprawia o zawrót głowy….

  • Reply
    Wiktoria
    28/11/2014 at 09:15

    Moją ulubioną przyprawą jest oregano. Uwielbiam włoską kuchnię, a one pasuję praktycznie do każdej takiej potrawy. Nadaje aromat i od razu można przenieść się (siłą wyobraźni 😉 ) do włoskiej małej mieściny, gdzie pachnie sosem ze świeżych pomidorów, parmezanem i właśnie oregano! 🙂

  • Reply
    Justa
    28/11/2014 at 08:45

    Moja ulubiona przyprawa jest imbir – rozgrzewa zmysły a każda potrawę uwodzi swoją głęboka nutą:)

  • Reply
    Madziga
    28/11/2014 at 07:44

    ciężko wybrać 1 przyprawę, ale chyba czosnek… przyprawiam nim każdy rodzaj mięsa, sosy, zapiekanki – używam go do wszystkich dań

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top