Boże Narodzenie/ Desery

Szyszki krówkowe z płatków kukurydzianych i orzechów

Lubicie płatki kukurydziane? Chętnie spożywam je na  śniadanie, jednak od jakiegoś czasu przekonałam się, że są doskonałym dodatkiem również do innych potraw. Pamiętacie mojego Omleta z płatkami? Pycha! 🙂 Dziś w ramach akcji Zboże Smakuje i Inspiruje przedstawiam Wam coś na słodko – w sam raz na andrzejkowy wieczór.

1a
 

 Składniki na 10 kulek

– 20 cukierków krówek

– 2-3 łyżki śmietanki 30%

– garść posiekanych orzechów ziemnych

– 2 garście płatków kukurydzianych

  1. W rondelku rozpuszczamy krówki, dodajemy śmietankę, mieszamy aby powstała jednolita masa.
  2. Następnie dodajemy orzechy, mieszamy, aby dokładnie pokryć je krówkami.
  3. Na samym końcu dodajemy płatki i mieszamy z masą, aby pokryły się krówkowym karmelem.

2a

Odstawiamy naczynie na kilka minut, aby składniki nieco przestygły i się ze sobą bardziej sklejały. Formujemy dwiema małymi łyżeczkami kuleczki z płatków – przekładamy naszą masę z jednej łyżeczki na drugą, aż powstanie „” 😉 oraz każdą z nich wykładamy na sporą deskę do krojenia/talerz i całość wkładamy do lodówki na około 30-60 minut. Po tym czasie są gotowe do zjedzenia.

Smacznego!

legalka KFPZ krzywe

  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top