Boże Narodzenie/ Desery

Szyszki krówkowe z płatków kukurydzianych i orzechów

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)

Lubicie płatki kukurydziane? Chętnie spożywam je na  śniadanie, jednak od jakiegoś czasu przekonałam się, że są doskonałym dodatkiem również do innych potraw. Pamiętacie mojego Omleta z płatkami? Pycha! 🙂 Dziś w ramach akcji Zboże Smakuje i Inspiruje przedstawiam Wam coś na słodko – w sam raz na andrzejkowy wieczór.

1a
 

 Składniki na 10 kulek

– 20 cukierków krówek

– 2-3 łyżki śmietanki 30%

– garść posiekanych orzechów ziemnych

– 2 garście płatków kukurydzianych

  1. W rondelku rozpuszczamy krówki, dodajemy śmietankę, mieszamy aby powstała jednolita masa.
  2. Następnie dodajemy orzechy, mieszamy, aby dokładnie pokryć je krówkami.
  3. Na samym końcu dodajemy płatki i mieszamy z masą, aby pokryły się krówkowym karmelem.

2a

Odstawiamy naczynie na kilka minut, aby składniki nieco przestygły i się ze sobą bardziej sklejały. Formujemy dwiema małymi łyżeczkami kuleczki z płatków – przekładamy naszą masę z jednej łyżeczki na drugą, aż powstanie „” 😉 oraz każdą z nich wykładamy na sporą deskę do krojenia/talerz i całość wkładamy do lodówki na około 30-60 minut. Po tym czasie są gotowe do zjedzenia.

Smacznego!

legalka KFPZ krzywe

  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top