Lubicie płatki kukurydziane? Chętnie spożywam je na śniadanie, jednak od jakiegoś czasu przekonałam się, że są doskonałym dodatkiem również do innych potraw. Pamiętacie mojego Omleta z płatkami? Pycha! 🙂 Dziś w ramach akcji Zboże Smakuje i Inspiruje przedstawiam Wam coś na słodko – w sam raz na andrzejkowy wieczór.
Składniki na 10 kulek
– 20 cukierków krówek
– 2-3 łyżki śmietanki 30%
– garść posiekanych orzechów ziemnych
– 2 garście płatków kukurydzianych
- W rondelku rozpuszczamy krówki, dodajemy śmietankę, mieszamy aby powstała jednolita masa.
- Następnie dodajemy orzechy, mieszamy, aby dokładnie pokryć je krówkami.
- Na samym końcu dodajemy płatki i mieszamy z masą, aby pokryły się krówkowym karmelem.
Odstawiamy naczynie na kilka minut, aby składniki nieco przestygły i się ze sobą bardziej sklejały. Formujemy dwiema małymi łyżeczkami kuleczki z płatków – przekładamy naszą masę z jednej łyżeczki na drugą, aż powstanie „” 😉 oraz każdą z nich wykładamy na sporą deskę do krojenia/talerz i całość wkładamy do lodówki na około 30-60 minut. Po tym czasie są gotowe do zjedzenia.
Smacznego!
1 komentarz