Muffinki ze skórką pomarańczy i czekoladą zawsze się udają! 🙂 Ten mój sprawdzony przepis na ciasto od wielu lat gości w moim domu. Idealne proporcje składników wypracowałam podczas przygotowywania hurtowych ilości tych malutkich babeczek. Przyznam, że miałam takie dni, że robiłam ich podwoje porcje, aby mieć na drugie śniadanie do pracy. Niżej znajdziecie przepis na muffinki ze skórką pomarańczy, czekoladą i cynamonem, ale wierzcie, że możecie do ciasta dodawać różne składniki. Jestem pewna, że po przygotowaniu tego przepisu, będziecie wracać do niego dużo częściej. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, muffinki pyszne, a dodatkowo znikają w mig 🙂 Nie potrzebujemy także wielu kulinarnych umiejętności, aby przygotować te proste babeczki – spójrzcie tylko na przepis niżej – każdy z Was poradzi sobie z tymi babeczkami. Smacznego! Dajcie koniecznie znać czy Wam smakowało 🙂
Zobacz też:
Przepis na muffinki ze skórką pomarańczy i czekoladą
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,75 szklanki cukru
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- jajko
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- Dodatki:
- pokrojona w kostkę skórka pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
- 1/3 czekolady pokrojonej w kostkę
- łyżeczka cynamonu
Przepis
1
Składniki ciasta łączymy dokładnie ze sobą do powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy do ciasta wszystkie dodatki: skórkę, sok, czekoladę, cynamon.
2
Ciasto z dodatkami nakładamy łyżką do formy na muffinki. Pieczemy 35 minut w temperaturze 170 stopni (termoobieg). Możemy podawać posypane cukrem pudrem.
24 komentarze
damroka
13/09/2013 at 11:59Zrobiłam dzisiaj muffinki z tego przepisu (1,5 proporcji), zamiast pomarańczy, soku i kardamonu dałam w środku po malice. Wyszły smaczne, ale nie urosły mi trochę (nie wiem dlaczego) i za bardzo się spiekły (20 minut na termoobiegu i już musiałam wyciągać) 🙁
Anonymous
26/08/2012 at 15:24a mozna proszek do pieczenia zamiast sody?
Dorota
14/04/2012 at 15:50Muffinki wyglądają przepysznie, rewelacyjny pomysł:-)
Monica
26/03/2012 at 14:57Pyszne musiały być 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Joanna Skoraczyńska
08/03/2012 at 21:13Pyszniutkie. Chętnie bym porwała Ci taką jedną muffinkę 🙂
Ona
07/03/2012 at 20:42Oooojj.. już czuję ten zapach!
Chocoholiczka
05/03/2012 at 17:57Zdecydowanie moje klimaty 🙂 Pychoootka!
Biedr_ona
27/02/2012 at 19:13Na takie wypieki.. znajduję zawsze miejsce w moim żołądku ;-D
http://www.przysmakiewy.pl
kibi007
25/02/2012 at 18:47Leżą u mnie gdzieś jeszcze pomarańczowe skórki domowe, jutro będą muffinki 🙂
Ivka
22/02/2012 at 08:44Gratuluję „ambasadorstwa” 🙂 Muffinki to wdzięczny temat na eksperymenty, dużo pomysłów życzę
CZARODZIEJKA W KUCHNI
20/02/2012 at 16:17sliczne sa te nuffinki…. earl grey – moja ulubiona herbatka!!!
Monika
19/02/2012 at 17:39Wypróbuję te muffinki, wyglądają apetycznie:). A jak można zostać ambasadorką Dilmah? Pozdrawiam
Bazylia
14/02/2012 at 17:09Dziękuję Kochane za miłe słowa 😉
W związku z „ambasadorzeniem”, niebawem zorganizuję pierwszy konkurs 😉
a Muffiny rzeczywiście – OBŁĘDNE! 🙂
klliisiaa
14/02/2012 at 17:03musza byc obłędnie pyszne :))
vinka
14/02/2012 at 16:21Chyba w tygodniu zrobię muffinki 🙂
Gratulacje, zostania Ambasadorką! 🙂
Lovelykate
14/02/2012 at 15:43Uwielbiam połączenie czekolady, pomarańczy i cynamonu. Świetny przepis 🙂
Maggie
13/02/2012 at 09:32To ja poprosze jednego do herbaty 🙂
Kamila
13/02/2012 at 07:19Urocze babeczki
katie
12/02/2012 at 21:06Muffinki wyglądają smakowicie 🙂
A swoją drogą uwielbiam herbaty Dilmah! Masz szczęście, że możesz sobie próbować tak bezkarnie! Najbardziej lubię te aromatyczne – karmelowe i na przykład z czarnej porzeczki ^^
Ju
12/02/2012 at 20:44Zrobię!!!!
olesia
12/02/2012 at 20:23love <3
kikimora
12/02/2012 at 20:15To właśnie lubię w muffinkach: są banalne w wykonaniu i dają nieograniczoną możliwość wariacji 🙂
Pysznościowo się zapowiadają!
Dusia
12/02/2012 at 19:46pyszne muszą być 🙂
Dorotas30
12/02/2012 at 19:02Oj tak muffinki uzależniają:)Bazylio serdecznie gratujulę zostania ambasadorką.