Desery/ Owoce/ Wypieki

Muffinki ze skórką pomarańczy, czekoladą i cynamonem

Muffinki ze skórką pomarańczy i czekoladą zawsze się udają! 🙂 Ten mój sprawdzony przepis na ciasto od wielu lat gości w moim domu. Idealne proporcje składników wypracowałam podczas przygotowywania hurtowych ilości tych malutkich babeczek. Przyznam, że miałam takie dni, że robiłam ich podwoje porcje, aby mieć na drugie śniadanie do pracy. Niżej znajdziecie przepis na muffinki ze skórką pomarańczy, czekoladą i cynamonem, ale wierzcie, że możecie do ciasta dodawać różne składniki. Jestem pewna, że po przygotowaniu tego przepisu, będziecie wracać do niego dużo częściej. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, muffinki pyszne, a dodatkowo znikają w mig 🙂 Nie potrzebujemy także wielu kulinarnych umiejętności, aby przygotować te proste babeczki – spójrzcie tylko na przepis niżej – każdy z Was poradzi sobie z tymi babeczkami. Smacznego! Dajcie koniecznie znać czy Wam smakowało 🙂

Zobacz też:

Przepis na muffinki ze skórką pomarańczy i czekoladą

Drukuj przepis
Porcji: 12 Czas gotowania: 50 minut

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • jajko
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • Dodatki:
  • pokrojona w kostkę skórka pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1/3 czekolady pokrojonej w kostkę
  • łyżeczka cynamonu

Przepis

1

Składniki ciasta łączymy dokładnie ze sobą do powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy do ciasta wszystkie dodatki: skórkę, sok, czekoladę, cynamon.

2

Ciasto z dodatkami nakładamy łyżką do formy na muffinki. Pieczemy 35 minut w temperaturze 170 stopni (termoobieg). Możemy podawać posypane cukrem pudrem.

  
    

Może ci się spodobać

24 komentarze

  • Reply
    damroka
    13/09/2013 at 11:59

    Zrobiłam dzisiaj muffinki z tego przepisu (1,5 proporcji), zamiast pomarańczy, soku i kardamonu dałam w środku po malice. Wyszły smaczne, ale nie urosły mi trochę (nie wiem dlaczego) i za bardzo się spiekły (20 minut na termoobiegu i już musiałam wyciągać) 🙁

  • Reply
    Anonymous
    26/08/2012 at 15:24

    a mozna proszek do pieczenia zamiast sody?

  • Reply
    Dorota
    14/04/2012 at 15:50

    Muffinki wyglądają przepysznie, rewelacyjny pomysł:-)

  • Reply
    Monica
    26/03/2012 at 14:57

    Pyszne musiały być 🙂

    Pozdrawiam serdecznie!

  • Reply
    Joanna Skoraczyńska
    08/03/2012 at 21:13

    Pyszniutkie. Chętnie bym porwała Ci taką jedną muffinkę 🙂

  • Reply
    Ona
    07/03/2012 at 20:42

    Oooojj.. już czuję ten zapach!

  • Reply
    Chocoholiczka
    05/03/2012 at 17:57

    Zdecydowanie moje klimaty 🙂 Pychoootka!

  • Reply
    Biedr_ona
    27/02/2012 at 19:13

    Na takie wypieki.. znajduję zawsze miejsce w moim żołądku ;-D

    http://www.przysmakiewy.pl

  • Reply
    kibi007
    25/02/2012 at 18:47

    Leżą u mnie gdzieś jeszcze pomarańczowe skórki domowe, jutro będą muffinki 🙂

  • Reply
    Ivka
    22/02/2012 at 08:44

    Gratuluję „ambasadorstwa” 🙂 Muffinki to wdzięczny temat na eksperymenty, dużo pomysłów życzę

  • Reply
    CZARODZIEJKA W KUCHNI
    20/02/2012 at 16:17

    sliczne sa te nuffinki…. earl grey – moja ulubiona herbatka!!!

  • Reply
    Monika
    19/02/2012 at 17:39

    Wypróbuję te muffinki, wyglądają apetycznie:). A jak można zostać ambasadorką Dilmah? Pozdrawiam

  • Reply
    Bazylia
    14/02/2012 at 17:09

    Dziękuję Kochane za miłe słowa 😉
    W związku z „ambasadorzeniem”, niebawem zorganizuję pierwszy konkurs 😉
    a Muffiny rzeczywiście – OBŁĘDNE! 🙂

  • Reply
    klliisiaa
    14/02/2012 at 17:03

    musza byc obłędnie pyszne :))

  • Reply
    vinka
    14/02/2012 at 16:21

    Chyba w tygodniu zrobię muffinki 🙂
    Gratulacje, zostania Ambasadorką! 🙂

  • Reply
    Lovelykate
    14/02/2012 at 15:43

    Uwielbiam połączenie czekolady, pomarańczy i cynamonu. Świetny przepis 🙂

  • Reply
    Maggie
    13/02/2012 at 09:32

    To ja poprosze jednego do herbaty 🙂

  • Reply
    Kamila
    13/02/2012 at 07:19

    Urocze babeczki

  • Reply
    katie
    12/02/2012 at 21:06

    Muffinki wyglądają smakowicie 🙂
    A swoją drogą uwielbiam herbaty Dilmah! Masz szczęście, że możesz sobie próbować tak bezkarnie! Najbardziej lubię te aromatyczne – karmelowe i na przykład z czarnej porzeczki ^^

  • Reply
    Ju
    12/02/2012 at 20:44

    Zrobię!!!!

  • Reply
    olesia
    12/02/2012 at 20:23

    love <3

  • Reply
    kikimora
    12/02/2012 at 20:15

    To właśnie lubię w muffinkach: są banalne w wykonaniu i dają nieograniczoną możliwość wariacji 🙂
    Pysznościowo się zapowiadają!

  • Reply
    Dusia
    12/02/2012 at 19:46

    pyszne muszą być 🙂

  • Reply
    Dorotas30
    12/02/2012 at 19:02

    Oj tak muffinki uzależniają:)Bazylio serdecznie gratujulę zostania ambasadorką.

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top