Kakaowe ciastka owsiane z orzechami i rodzynkami to błyskawiczna słodka przekąska, która na pewno skradnie Wasze podniebienia. Zrobienie tych ciasteczek jest ekspresowe i banalnie proste. Na przygotowanie składników potrzebujemy dosłownie kilka minut, a 15 minut na pieczenie. Także w niecałe pół godziny możecie cieszyć się blachą pysznych ciach! Te ciasteczka nie mają w sobie grama cukru lecz miód, także możemy uznać, że ich słodycz jest w pełni naturalna 🙂 Poniższy przepis możecie modyfikować dowolnie o dodatki. Zamiast orzechów możecie dodać migdałów, a zamiast rodzynek suszonych śliwek – co kto lubi. Nie bójcie się eksperymentów! Zajrzyjcie także po przepis na Ciasteczka owsiane z żurawiną.
Przepis na kakaowe ciastka owsiane
Drukuj przepisSkładniki
- 100 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- szczypta soli
- 3 łyżeczki kakao
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
- papier do pieczenia
Przepis
Miękkie masło, jajko oraz miód dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy błyskawiczne płatki owsiane, mieszamy do powstania jednolitej masy.
Następnie dodajemy kakao, posiekane orzechy i rodzynki - dokładnie mieszamy, aby powstała kleista "papka".
Z powstałej masy lepimy kulki wielkości 1/3 dłoni, delikatnie je rozgniatamy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni (termoobieg) na 15 minut, do zrumienienia.


0 komentarzy