Desery/ Owoce/ Wypieki

Biszkoptowe ciasto z truskawkami

Biszkoptowe ciasto z truskawkami to idealny deser na tę porę roku. Ciasto z przepisu White Plate. Biszkoptowo smacznie 🙂
 
 
Składniki:

 

– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– 1,5 szklanki mąki
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki oleju
– 2 łyżki wody
– 1 łyżka octu 

 

– truskawki, około szklanki
– cukier puder do posypania
 
 
Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy wszystkie płynne, a potem suche składniki. Ubijamy do momentu powstania bąbli w cieście 🙂 Kiedy już mamy gotowe, wlewamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą formy i wkładamy w nie truskawki.
 
W oryginalnym przepisie, pieczemy w piekarniku nagrzanym 190 stopni, 40 minut. Ja natomiast piekłam w piekarniku z termoobiegiem. Przez pierwsze 10 minut piekło się w 170 stopniach, co jednak było temperaturą za wysoką, bo ciasto zbyt szybko wyrosło. Zmniejszyłam do 160, i tyle też polecam na przyszłość 🙂 
 
Smacznego!

 

 

Może ci się spodobać

19 komentarzy

  • Reply
    Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami | Kuchnia Bazylii
    11/06/2016 at 11:18

    […] Biszkoptowe ciasto z truskawkami […]

     
  • Reply
    Anita
    31/05/2016 at 19:31

    Gdzieś tam przeczytałam że truskawki obtaczamy w mące tak zrobiłam. Nie rozpadly się i były soczyste

     
  • Reply
    Anonymous
    31/05/2013 at 18:56

    Super przepis 🙂 Dziekuje 🙂 Wlasnie wszyscy sie w domku zajadaja,az sie uszy trzesa 😉 lol pozdrawiam:)

     
  • Reply
    Mariola wiączek
    17/06/2012 at 13:11

    dzięki!

     
  • Reply
    Mariola wiączek
    16/06/2012 at 22:13

    czy to jest przepis na małą tortownice ?

     
    • Reply
      Bazylia
      17/06/2012 at 11:43

      Tak, na małą 🙂

       
    • Reply
      Mariola wiączek
      17/06/2012 at 13:43

      Takie proste , a mi nie wyszło!
      Ciężki ugdulony zakalec,zero puszystości, a wykonałam wszystko zgodnie z przepisem! . Na pewno podejmę próbę zrobienia jeszcze raz,ale dzięki.
      pozdrawiam!

       
    • Reply
      Bazylia
      17/06/2012 at 16:53

      Przykro mi 🙁

       
  • Reply
    Dominika
    13/06/2012 at 17:43

    Idę robić, tylko z rabarbarem :))) :* Doń.

     
  • Reply
    Nemi
    07/06/2012 at 18:18

    Pyszne! Idealna do popołudniowej kawy:)

     
  • Reply
    Dorota
    07/06/2012 at 15:51

    Ale pyszności:-)

     
  • Reply
    Karmel-itka.
    07/06/2012 at 15:21

    to, co najpyszniejsze zwykle jest najprostsze.

     
  • Reply
    Dusia
    07/06/2012 at 13:58

    świetne:)

     
  • Reply
    Bazylia
    07/06/2012 at 13:32

    No to do roboty!:)))

     
  • Reply
    Daniel Kacprzyk - Kromcio
    07/06/2012 at 13:29

    Już od dawna mam ochotę na TAKIE ciasto!

     
  • Reply
    slyvvia
    07/06/2012 at 13:17

    Puszyste cudeńko, aż się chce pędzić do kuchni 😀

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top