Ciasteczka/ Desery/ Przekąski/ Wypieki

Lane chrusty

Lane chrusty to przepis dla tych, kórzy nie są mistrzami wypieków, jednak mają ochotę na coś słodkiego w ciekawym wydaniu. Przygotowanie ciasta na lane chrusty jest bardzo łatwe, wystarczy wymieszać wszystkie składniki 🙂 Jednak ważnym aspektem jest to, aby ciasto miało odpowiednią konsystencje, musi być nieco gęstsze niż ciasto na naleśniki. Pamiętajcie, że chrusty musicie smażyć na bardzo mocno rozgrzanym oleju, aby ładnie wyrosły. Zapraszam Was na przepis 😊

Zobacz też:

Faworki z ciasta francuskiego

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem

Przepis na lane chrusty

Drukuj przepis
Porcji: 40 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g mąki
  • łyżeczka wódki lub innego mocnego alkoholu
  • olej do smażenia
  • ręcznik papierowy do odsączania
  • cukier puder do posypania

Przepis

1

Jajka łączymy z mlekiem, cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęściejszą niż ciasto na naleśniki. Dodajemy alkohol i dokładnie mieszamy.

2

Rozgrzewamy olej, musi być bardzo mocno rozgrzany. Masę do chrustów przekładamy w rękaw cukierniczny lub sztywną torebkę, z której odcinamy jeden z rogów.

3

Na rozgrzany olej wlewamy ciasto z rękawa/torebki, robiąc przy tym koliste ruchy. Smażymy kilkanaście sekund do zrumienienia z obu stron. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, aby chrust ociekł z tłuszczu.

4

Podajemy posypane cukrem pudrem.

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top