Buraczki zasmażane do obiadu to jeden z moich ulubionych dodatków. Bardzo lubię jeść je przede wszystkim z kotletem mielonym i ziemniakami – pycha! Aby przygotować buraczki zasmażane, musimy najpierw buraki upiec lub ugotować do miękkości. Jednak można pominąć ten etap i zaopatrzyć się w sklepie w pakowane, już ugotowane buraczki. Przyznam, że tak robię najczęściej, bo jest po prostu szybciej. Jeżeli jednak zdecydujecie się ugotować lub upiec buraki, pamiętajcie, aby obierać je w momencie, kiedy są jeszcze ciepłe. Skórka buraka będzie wtedy dużo łatwiej odchodzić. Moje buraczki zasmażane do obiadu ścieram na tarce o drobnych oczkach oraz dodaje do nich jabłko, które nadaje nieco kwasowości i słodkości. Sprawdźcie poniższy przepis.
Zobacz też:
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem
Surówka z sałaty rzymskiej i rzodkiewki
Surówka z marchewką i jabłkiem
Buraczki z octem balsamicznym i miodem
Pomidory ze śmietaną i cebulą
Przepis na buraczki zasmażane
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g ugotowanych i obranych buraków
- jabłko
- mała cebulka
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka octu winnego
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Buraki i jabłko ze skórką ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy kilka minut do zeszklenia.
Następnie dodajemy na patelnie mąkę, cały czas mieszając. Kiedy nabierze złotego koloru, dodajemy buraczki z jabłkiem. Mieszając podsmażamy całość około 10 minut.
Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, octem winnym, cukrem oraz solą i pieprzem.

0 komentarzy