Obiady/ Surówki

Buraczki zasmażane do obiadu

Buraczki zasmażane do obiadu to jeden z moich ulubionych dodatków. Bardzo lubię jeść je przede wszystkim z kotletem mielonym i ziemniakami – pycha! Aby przygotować buraczki zasmażane, musimy najpierw buraki upiec lub ugotować do miękkości. Jednak można pominąć ten etap i zaopatrzyć się w sklepie w pakowane, już ugotowane buraczki. Przyznam, że tak robię najczęściej, bo jest po prostu szybciej. Jeżeli jednak zdecydujecie się ugotować lub upiec buraki, pamiętajcie, aby obierać je w momencie, kiedy są jeszcze ciepłe. Skórka buraka będzie wtedy dużo łatwiej odchodzić. Moje buraczki zasmażane do obiadu ścieram na tarce o drobnych oczkach oraz dodaje do nich jabłko, które nadaje nieco kwasowości i słodkości. Sprawdźcie poniższy przepis.

Zobacz też:

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem

Surówka z sałaty rzymskiej i rzodkiewki

Surówka z marchewką i jabłkiem

Buraczki z octem balsamicznym i miodem

Pomidory ze śmietaną i cebulą

Przepis na buraczki zasmażane

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • 500 g ugotowanych i obranych buraków
  • jabłko
  • mała cebulka
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

1

Buraki i jabłko ze skórką ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

2

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy kilka minut do zeszklenia.

3

Następnie dodajemy na patelnie mąkę, cały czas mieszając. Kiedy nabierze złotego koloru, dodajemy buraczki z jabłkiem. Mieszając podsmażamy całość około 10 minut.

4

Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, octem winnym, cukrem oraz solą i pieprzem.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top