Obiady/ Surówki

Surówka z sałaty rzymskiej i rzodkiewki

Surówka z sałaty rzymskiej i rzodkiewki

Surówka z sałaty rzymskiej i rzodkiewki to szybki przepis na dodatek do obiadu. Przygotujemy go w zaledwie 5 minut. Sos do surówki przygotowałam na bazie śmietany z dodatkiem oliwy z oliwek, octu balsamicznego oraz odrobiny cukru. Pamiętajcie, aby warzywa z sosem pomieszać zaraz przed podaniem, ponieważ, jak zrobimy to wcześniej, sałata straci jędrność.


Zobacz też:

Surówka z marchewką i jabłkiem

Buraczki z octem balsamicznym i miodem

Przepis na surówkę z sałaty rzymskiej i rzodkiewki

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 5 minut

Składniki

  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 4 rzodkiewki
  • sos: 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

1

Główki sałaty kroimy nożem na mniejsze kawałki. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.

2

Składniki sosu mieszamy dokładnie ze sobą - polecam użyć do tego małego słoiczka, który zakręcimy i potrząsając nim, dokładnie wymieszamy składniki.

3

Sos mieszamy z warzywami 5 minut przed podaniem.

Surówka z sałaty rzymskiej i rzodkiewki

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top