Surówka z sałaty rzymskiej i rzodkiewki to szybki przepis na dodatek do obiadu. Przygotujemy go w zaledwie 5 minut. Sos do surówki przygotowałam na bazie śmietany z dodatkiem oliwy z oliwek, octu balsamicznego oraz odrobiny cukru. Pamiętajcie, aby warzywa z sosem pomieszać zaraz przed podaniem, ponieważ, jak zrobimy to wcześniej, sałata straci jędrność.
Zobacz też:
Surówka z marchewką i jabłkiem
Buraczki z octem balsamicznym i miodem
Przepis na surówkę z sałaty rzymskiej i rzodkiewki
Drukuj przepisSkładniki
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 4 rzodkiewki
- sos: 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Przepis
1
Główki sałaty kroimy nożem na mniejsze kawałki. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.
2
Składniki sosu mieszamy dokładnie ze sobą - polecam użyć do tego małego słoiczka, który zakręcimy i potrząsając nim, dokładnie wymieszamy składniki.
3
Sos mieszamy z warzywami 5 minut przed podaniem.
0 komentarzy