Surówki

Buraczki z octem balsamicznym i miodem

Buraczki z octem balsamicznym i miodem będą przepysznym dodatkiem do obiadu. Ostatnio podpatrzyłam to połączenie na warsztatach kulinarnych i byłam zachwycona smakiem. Doskonałe, te słodko-winne warzywa będą komponować się wspaniale z każdym mięsem. Buraczki należy wcześniej ugotować do miękkości lub upiec, albo… kupić (pewnie już spotkaliście się z ugotowanymi buraczkami w sklepach). Jeżeli używacie młodych buraczków, wystarczy je trochę dłużej podsmażyć na patelni. Mam nadzieję, że ten prosty dodatek przypadnie Wam do gustu. Koniecznie dajcie znać czy smakowało, jestem bardzo ciekawa Waszych opinii 🙂


Zobacz też:

Surówka z marchewką i jabłkiem

Pomidory ze śmietaną i cebulą

Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Przepis na buraczki z octem balsamicznym i miodem

Drukuj przepis
Porcji: 4-6 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 2 duże buraki
  • 8 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • zielenina do podania

Przepis

1

Buraki gotujemy/pieczemy. Po ostygnięciu kroimy w ósemki, a następnie w plasterki.

2

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie buraczki. Dodajemy ocet balsamiczny oraz miód. Smażymy na sporym ogniu do momentu, aż ocet odparuje z patelni, a miód zacznie się kleić do buraczków.

3

Solimy i pieprzymy do smaku, podajemy posypane zieleniną.

 

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Pati
    27/02/2018 at 13:10

    Dla mnie pychota

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      27/02/2018 at 13:18

      Dziękuję 🙂

       

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top