Buraczki z octem balsamicznym i miodem będą przepysznym dodatkiem do obiadu. Ostatnio podpatrzyłam to połączenie na warsztatach kulinarnych i byłam zachwycona smakiem. Doskonałe, te słodko-winne warzywa będą komponować się wspaniale z każdym mięsem. Buraczki należy wcześniej ugotować do miękkości lub upiec, albo… kupić (pewnie już spotkaliście się z ugotowanymi buraczkami w sklepach). Jeżeli używacie młodych buraczków, wystarczy je trochę dłużej podsmażyć na patelni. Mam nadzieję, że ten prosty dodatek przypadnie Wam do gustu. Koniecznie dajcie znać czy smakowało, jestem bardzo ciekawa Waszych opinii 🙂
Zobacz też:
Surówka z marchewką i jabłkiem
Pomidory ze śmietaną i cebulą
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu
Przepis na buraczki z octem balsamicznym i miodem
Drukuj przepisSkładniki
- 2 duże buraki
- 8 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- zielenina do podania
Przepis
Buraki gotujemy/pieczemy. Po ostygnięciu kroimy w ósemki, a następnie w plasterki.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie buraczki. Dodajemy ocet balsamiczny oraz miód. Smażymy na sporym ogniu do momentu, aż ocet odparuje z patelni, a miód zacznie się kleić do buraczków.
Solimy i pieprzymy do smaku, podajemy posypane zieleniną.
4 komentarze
Ewelina
10/07/2022 at 15:09Ale czad…jak dla mnie bomba, dałam mniej octu, sprawdzałam po jazdej łyżce czy mi podpasuje i chyba dałam 4 a nie 8. Polecam.
Kasia Zawada
26/08/2022 at 12:59Dziękuję, na zdrowie 🙂
Pati
27/02/2018 at 13:10Dla mnie pychota
Kasia Nowakowska
27/02/2018 at 13:18Dziękuję 🙂