Tarta z boczkiem i cebulą oraz serem cheddar zachwyci fanów tradycyjnych, polskich smaków. Podsmażony, dobrze zrumieniony boczek, nadaje całemu nadzieniu ciekawego, wędzonego smaku, a uduszona cebula słodkości. To wszystko polane jajkiem wymieszanym ze śmietana oraz serem cheddar. Pyszne! Jak dla mnie, szczególnie na zimno. Zapraszam Was także do zobaczenia innych przepisów na moje tarty, które wymieniam niżej – mam nadzieję, że znajdziecie wśród nich swojego faworyta. Jak na razie do tej pory na blogu króluje tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami, którą się niemalże każdy zachwyca!
Zobacz przepisy na tarty:
Tarta z salami, serem żółtym, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym
Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Tarta z roszponką, szynką i cebulą
Tarta porowa z boczkiem
Przepis na tartę z boczkiem i cebulą
Drukuj przepisSkładniki
- CIASTO:
- 1-1,5 szklanki mąki
- jajko
- 1/3 kostki masła (200g)
- szczypta soli
- NADZIENIE:
- 250 g boczku wędzonego
- 4 duże cebule
- łyżeczka tymianku
- łyżka masła
- łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
- POLEWA:
- 200 g śmietany 18%
- jajko
- 100 g sera chedar
- sól i pieprz
- folia aluminiowa
Przepis
Składniki na ciasto łączymy do powstania ładnej, zwartej kuli. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy do zrumienienia na patelni. Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do boczku. Do całości dodajemy łyżkę masła, łyżkę octu balsamicznego, tymianek oraz doprawiamy solą i pieprzem - przykrywamy i dusimy do momentu, aż cebula będzie miękka.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, oblepiamy nim dokładnie formę (średnica 25 cm), nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 15 minut, do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika.
Na ciasto nakładamy cebulę z boczkiem oraz starty ser cheddar. Śmietanę łączymy dokładnie z jajkiem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, polewamy całością tartę. Zapiekamy około 30-40 minut (piekarnik góra-dół; bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni.
Podajemy ciepłą lub po ostygnięciu. Dla ozdoby można posypać tartę natką pietruszki.
1 komentarz
Karolina
01/03/2018 at 13:28Mniam! Pysznie wygląda ta tarta! koniecznie muszę sprawdzić ten przepis!