Obiady/ Tarty

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami jest drugą z kolei tartą, którą przygotowuję dość często. Pierwsza to oczywiście Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami, która jest najpopularniejszym przepisem na blogu 🙂 Bardzo lubię połączenie szpinaku, kurczaka oraz suszonych pomidorów, które znajduje się w tej tarcie – uważam, że smaki doskonale ze sobą współgrają. Jeżeli nie jesteście do niego przekonani, po zrobieniu tego przepisu zmienicie zdanie. Jeżeli przygotujecie tartę z mojego przepisu, podzielcie się komentarzem, dajcie znać, jak Wam wyszło!



 Składniki (forma na małą tortownicę):
Ciasto:
– ok. 50 g masła
– ok. jednej szklanki mąki
– jajko
– szczypta soli
– łyżka wody
Farsz:
– 150 g szpinaku
– pierś z kurczaka
– kilka pomidorów suszonych w zalewie
– trochę startego dowolnego sera (u mnie cheddar)
– 150 ml śmietanki 30%
– jajko
– łyżka masła
– 3 ząbki czosnku
– łyżeczka gałki muszkatołowej
– łyżka soku z cytryny
– szczypta soli i pieprzu
– olej do podsmażenia kurczaka (u mnie z bazylią, czosnkiem, pomidorami)

Łączymy składniki ciasta, po czym wkładamy na 30 minut owinięte folią do lodówki. Następnie ciasto lekko rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia), nakłuwamy spód widelcem, aby podczas pieczenia się nie podniosło. Wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, do czasu, aż się zarumieni.
W międzyczasie przygotowujemy szpinak. Na patelni rozpuszamy masło i dodajemy do niego posiekany czosnek. Kiedy lekko się zrumieni, na patelnię wrzucamy świeży szpinak. Gdy woda odparuje przyprawiamy go gałką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Kiedy ciasto mamy lekko złociste, wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na niego wcześniej podsmażonego i  pokrojonego w kostkę kurczaka, szpinak, kawałki pomidorków. Zalewamy składniki śmietanką rozbełtaną z jajkiem, a także posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni na 30-35 minut.
Smacznego! 🙂
  
    

Może ci się spodobać

25 komentarzy

  • Reply
    Madziara
    04/02/2020 at 19:43

    Zrobiłam, wyszło smacznie. Fajnie wyczuwalny smak czosnku i pomidorów suszonych. Następnym razem dam tylko troszkę więcej śmietany. Nam całość zasmakowała w połączeniu z sosem 50/50 majonez keczup. Dzięki!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      10/02/2020 at 20:52

      Dziękuję za opinię 🙂 Pozdrawiam!

  • Reply
    Hann
    21/01/2019 at 22:34

    Robiłam, wyszło przepysznie 🙂 Nawet półtoraroczna Córka zajadała 😉

  • Reply
    Kasia
    24/02/2018 at 09:40

    Witam, mam pytanie:
    jakiej średnicy powinna być tortownica?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      24/02/2018 at 10:10

      25 cm

  • Reply
    Kasia
    18/10/2017 at 13:03

    Chce spróbowac zrobić bo nigdy jeszcze nie robiłam tarty:) ale proszę o informacje mała tortownica to 26cm czy mniejsza? Bo nie wiem czy na 26 zrobic ciasto z 1,5porcji czy normalnie.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      18/10/2017 at 13:24

      Zrób z półtora porcji, najwyżej będą większe brzegi 😉

  • Reply
    Ksenia
    25/04/2017 at 17:19

    Wyszła pyyyszna. Użyłam jogurtu naturalnego zamiast smietanki. Pozdrawiam:)

  • Reply
    Karolina
    18/06/2015 at 14:38

    Czy wszystkim wyswietlaja sie w komentarzach krzaczki zamiast polskich znakow? Masakra. A co do tarty, to wyglada bardzo apetycznie i wlasnie robie na bazie tego przepisu cos lekko zmodyfikowanego. Tez bedzie smacznie 🙂

  • Reply
    Anonymous
    29/09/2013 at 10:18

    Tarta jest rewelacyjna, robilam wedlug tego przepisu dokladnie taka oraz z pieczarkami i kurczakiem i losos wedzony pomidorami, super

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      12/10/2013 at 09:40

      Dziękuję! 🙂 Okazuje się, że przepisy tworzone na szybko sprawdzają się najlepiej u innych 🙂

  • Reply
    Żurnalistka
    21/06/2013 at 10:57

    Dziś właśnie zamierzam zrobić tartę. I tak pomyślałam, że będzie ze szpinakiem i kurczakiem. Dzięki Twojemu przepisowi dodam jeszcze suszone pomidory. Ale jestem leniwa, więc wykorzystam ciasto francuskie. Pozdrawiam!

  • Reply
    Anonymous
    13/04/2013 at 10:13

    Apetycznie wygląda a jak smakuje … mniam mniam rewelacje 😀

  • Reply
    Wiewióra
    28/01/2013 at 06:48

    smaki moje ukochane, zjadłabym kawał taki… monitor oblizała chociaż 🙂

  • Reply
    Kasia S,
    27/01/2013 at 23:48

    Te składniki zawsze zapewnią sukces tarcie. moje ulubione…. pewnie dlatego tak piszę 😀

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

  • Reply
    Moja Manufaktura Smaku
    27/01/2013 at 21:01

    Gdyby nie późna godzina zrobiłabym taką tartę:) pięknie wygląda i moje ulubione połączenie smaków:)

  • Reply
    Magda
    27/01/2013 at 20:47

    dawno nie robiłam żadnej tarty, a bardzo je lubię 🙂 Twoja wersja bardzo smaczna! szpinak i kurczak to pyszne połączenie 🙂

    • Reply
      Bazylia
      27/01/2013 at 20:53

      Ja dziś „przeprosiłam” tarty, bo również dawno nie robiłam. Połączenie szpinaku i kurczaka uwielbiam, ale pierwszy raz gościło w tartowym wydaniu, no i nie ostatni 🙂

  • Reply
    Anonymous
    27/01/2013 at 20:43

    Jaki zbieg okoliczności. Ja dziś również robiłam podobną tartę. U mnie była to tara ze szpinakiem, kurczakiem, serem fera i sosem beszamelowym. Jest pyszna 🙂 Zostawiłam sobie kawałek na jutro do pracy 🙂 Pozdrawiam
    Ewelina

    • Reply
      Bazylia
      27/01/2013 at 20:51

      Także zostawiłam do pracy! 🙂 Jutro smacznie zaczniemy dzień. Masz gdzieś swój przepis? Pozdrawiam 🙂

    • Reply
      Anonymous
      27/01/2013 at 20:57

      Wzorowałam się na przepisie z innego bloga. Nie wiem, czy życzysz sobie wklejanie adresu w tym miejscu?

    • Reply
      Bazylia
      27/01/2013 at 20:59

      Jasne! 🙂

    • Reply
      Anonymous
      27/01/2013 at 21:02

      W takim razie wzorowałam się na tym przepisie:http://swiatwkuchni.blogspot.com/2012/07/tarta-ze-szpinakiem-kurczakiem-i-serem.html

      Troszkę zmodyfikowałam. Dość kaloryczny, szczególnie z powodu sosu, ale tłumaczę sobie, że jest zima 🙂

    • Reply
      EwelkaNM
      09/04/2014 at 20:15

      O, Ewelina, ja też kiedyś robiłam tartę z przepisu, który podałaś 🙂 Jest przepyszna 🙂 Dzięki, że mi przypomniałaś 🙂 A tartę Bazylii też chętnie wypróbuję, bo wygląda super 😉 I po liście składników również można spodziewać się pysznego smaku 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top