Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami jest drugą z kolei tartą, którą przygotowuję dość często. Pierwsza to oczywiście Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami, która jest najpopularniejszym przepisem na blogu 🙂 Bardzo lubię połączenie szpinaku, kurczaka oraz suszonych pomidorów, które znajduje się w tej tarcie – uważam, że smaki doskonale ze sobą współgrają. Jeżeli nie jesteście do niego przekonani, po zrobieniu tego przepisu zmienicie zdanie. Jeżeli przygotujecie tartę z mojego przepisu, podzielcie się komentarzem, dajcie znać, jak Wam wyszło!
Zobacz też:
Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorkami i fetą
Tarta z jabłkami na cieście francuskim
Tarta porowa z boczkiem
Składniki (forma na małą tortownicę):
Ciasto:
– ok. 50 g masła
– ok. jednej szklanki mąki
– jajko
– szczypta soli
– łyżka wody
Farsz:
– 150 g szpinaku
– pierś z kurczaka
– kilka pomidorów suszonych w zalewie
– trochę startego dowolnego sera (u mnie cheddar)
– 150 ml śmietanki 30%
– jajko
– łyżka masła
– 3 ząbki czosnku
– łyżeczka gałki muszkatołowej
– łyżka soku z cytryny
– szczypta soli i pieprzu
– olej do podsmażenia kurczaka (u mnie z bazylią, czosnkiem, pomidorami)
Łączymy składniki ciasta, po czym wkładamy na 30 minut owinięte folią do lodówki. Następnie ciasto lekko rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia), nakłuwamy spód widelcem, aby podczas pieczenia się nie podniosło. Wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, do czasu, aż się zarumieni.
W międzyczasie przygotowujemy szpinak. Na patelni rozpuszamy masło i dodajemy do niego posiekany czosnek. Kiedy lekko się zrumieni, na patelnię wrzucamy świeży szpinak. Gdy woda odparuje przyprawiamy go gałką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Kiedy ciasto mamy lekko złociste, wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na niego wcześniej podsmażonego i pokrojonego w kostkę kurczaka, szpinak, kawałki pomidorków. Zalewamy składniki śmietanką rozbełtaną z jajkiem, a także posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni na 30-35 minut.
Smacznego! 🙂
25 komentarzy
Madziara
04/02/2020 at 19:43Zrobiłam, wyszło smacznie. Fajnie wyczuwalny smak czosnku i pomidorów suszonych. Następnym razem dam tylko troszkę więcej śmietany. Nam całość zasmakowała w połączeniu z sosem 50/50 majonez keczup. Dzięki!
Kasia Nowakowska
10/02/2020 at 20:52Dziękuję za opinię 🙂 Pozdrawiam!
Hann
21/01/2019 at 22:34Robiłam, wyszło przepysznie 🙂 Nawet półtoraroczna Córka zajadała 😉
Kasia
24/02/2018 at 09:40Witam, mam pytanie:
jakiej średnicy powinna być tortownica?
Kasia Nowakowska
24/02/2018 at 10:1025 cm
Kasia
18/10/2017 at 13:03Chce spróbowac zrobić bo nigdy jeszcze nie robiłam tarty:) ale proszę o informacje mała tortownica to 26cm czy mniejsza? Bo nie wiem czy na 26 zrobic ciasto z 1,5porcji czy normalnie.
Kasia Nowakowska
18/10/2017 at 13:24Zrób z półtora porcji, najwyżej będą większe brzegi 😉
Ksenia
25/04/2017 at 17:19Wyszła pyyyszna. Użyłam jogurtu naturalnego zamiast smietanki. Pozdrawiam:)
Karolina
18/06/2015 at 14:38Czy wszystkim wyswietlaja sie w komentarzach krzaczki zamiast polskich znakow? Masakra. A co do tarty, to wyglada bardzo apetycznie i wlasnie robie na bazie tego przepisu cos lekko zmodyfikowanego. Tez bedzie smacznie 🙂
Anonymous
29/09/2013 at 10:18Tarta jest rewelacyjna, robilam wedlug tego przepisu dokladnie taka oraz z pieczarkami i kurczakiem i losos wedzony pomidorami, super
Kasia Nowakowska
12/10/2013 at 09:40Dziękuję! 🙂 Okazuje się, że przepisy tworzone na szybko sprawdzają się najlepiej u innych 🙂
Żurnalistka
21/06/2013 at 10:57Dziś właśnie zamierzam zrobić tartę. I tak pomyślałam, że będzie ze szpinakiem i kurczakiem. Dzięki Twojemu przepisowi dodam jeszcze suszone pomidory. Ale jestem leniwa, więc wykorzystam ciasto francuskie. Pozdrawiam!
Anonymous
13/04/2013 at 10:13Apetycznie wygląda a jak smakuje … mniam mniam rewelacje 😀
Bazylia
19/04/2013 at 12:14😉
Wiewióra
28/01/2013 at 06:48smaki moje ukochane, zjadłabym kawał taki… monitor oblizała chociaż 🙂
Kasia S,
27/01/2013 at 23:48Te składniki zawsze zapewnią sukces tarcie. moje ulubione…. pewnie dlatego tak piszę 😀
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Moja Manufaktura Smaku
27/01/2013 at 21:01Gdyby nie późna godzina zrobiłabym taką tartę:) pięknie wygląda i moje ulubione połączenie smaków:)
Magda
27/01/2013 at 20:47dawno nie robiłam żadnej tarty, a bardzo je lubię 🙂 Twoja wersja bardzo smaczna! szpinak i kurczak to pyszne połączenie 🙂
Bazylia
27/01/2013 at 20:53Ja dziś „przeprosiłam” tarty, bo również dawno nie robiłam. Połączenie szpinaku i kurczaka uwielbiam, ale pierwszy raz gościło w tartowym wydaniu, no i nie ostatni 🙂
Anonymous
27/01/2013 at 20:43Jaki zbieg okoliczności. Ja dziś również robiłam podobną tartę. U mnie była to tara ze szpinakiem, kurczakiem, serem fera i sosem beszamelowym. Jest pyszna 🙂 Zostawiłam sobie kawałek na jutro do pracy 🙂 Pozdrawiam
Ewelina
Bazylia
27/01/2013 at 20:51Także zostawiłam do pracy! 🙂 Jutro smacznie zaczniemy dzień. Masz gdzieś swój przepis? Pozdrawiam 🙂
Anonymous
27/01/2013 at 20:57Wzorowałam się na przepisie z innego bloga. Nie wiem, czy życzysz sobie wklejanie adresu w tym miejscu?
Bazylia
27/01/2013 at 20:59Jasne! 🙂
Anonymous
27/01/2013 at 21:02W takim razie wzorowałam się na tym przepisie:http://swiatwkuchni.blogspot.com/2012/07/tarta-ze-szpinakiem-kurczakiem-i-serem.html
Troszkę zmodyfikowałam. Dość kaloryczny, szczególnie z powodu sosu, ale tłumaczę sobie, że jest zima 🙂
EwelkaNM
09/04/2014 at 20:15O, Ewelina, ja też kiedyś robiłam tartę z przepisu, który podałaś 🙂 Jest przepyszna 🙂 Dzięki, że mi przypomniałaś 🙂 A tartę Bazylii też chętnie wypróbuję, bo wygląda super 😉 I po liście składników również można spodziewać się pysznego smaku 🙂