Zupa grzybowa to jedna z tych potraw, bez jakiej większość z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Prawda?
Składniki
– 50 g suszonych grzybów (mieszanka prawdziwków i podgrzybków)
– 1,5 litra wody
– 2 duże marchewki
– 2 średnie pietruszki
– kilkucentymetrowy kawałek białej części pora
– 2 liście laurowe
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– kilkanaście kulek czarnego pieprzu
– sól do smaku
– śmietanka 18% do zup – ilość w zależności od upodobań
Grzyby umieściłam w misce, zalałam 1,5 l zimnej wody i odstawiłam na około 2 godziny. Następnie przełożyłam grzyby do garnka i zalałam je wodą z miski, delikatnie, aby drobne zanieczyszczenia zostały na dnie miski. Garnek wstawiłam na ogień, włożyłam do niego warzywa i przyprawy, po czym gotowałam na małym ogniu około 2 godziny. Następnie wyłowiłam z wywaru grzyby i warzywa. Grzyby i marchewkę pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam ponownie do garnka. Zdjęłam zupę z ognia, poczekałam aż nieco przestygnie i zaprawiłam śmietanką. Dosoliłam do smaku. Podawałam z łazankami.
Z powyższych proporcji wyszły mi 4 porcje zupy.
Smacznego!
1 komentarz
Elzbieta
16/12/2016 at 13:36dlaczego gotujesz ta wigilijna grzybowa zupe 2 godziny, jarzyny i grzyby ugotuja sie po 20 minutach