Boże Narodzenie/ Obiady/ Zupy

Wigilijna zupa grzybowa

Zupa grzybowa to jedna z tych potraw, bez jakiej większość z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Prawda?

zupa_grzybowa

 

Składniki

– 50 g suszonych grzybów (mieszanka prawdziwków i podgrzybków)

– 1,5 litra wody

– 2 duże marchewki

– 2 średnie pietruszki

– kilkucentymetrowy kawałek białej części pora

– 2 liście laurowe

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– kilkanaście kulek czarnego pieprzu

– sól do smaku

– śmietanka 18% do zup – ilość w zależności od upodobań

Grzyby umieściłam w misce, zalałam 1,5 l zimnej wody i odstawiłam na około 2 godziny. Następnie przełożyłam grzyby do garnka i zalałam je wodą z miski, delikatnie, aby drobne zanieczyszczenia zostały na dnie miski. Garnek wstawiłam na ogień, włożyłam do niego warzywa i przyprawy, po czym gotowałam na małym ogniu około 2 godziny. Następnie wyłowiłam z wywaru grzyby i warzywa. Grzyby i marchewkę pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam ponownie do garnka. Zdjęłam zupę z ognia, poczekałam aż nieco przestygnie i zaprawiłam śmietanką. Dosoliłam do smaku. Podawałam z łazankami.

Z powyższych proporcji wyszły mi 4 porcje zupy.

Smacznego!

  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Elzbieta
    16/12/2016 at 13:36

    dlaczego gotujesz ta wigilijna grzybowa zupe 2 godziny, jarzyny i grzyby ugotuja sie po 20 minutach

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top