Makaron udon z boczkiem i warzywami jest kolejną propozycją dla osób, które żyją w biegu. Danie będzie doskonałe także dla tych, którzy nie lubią spędzać dużej ilości czasu w kuchni lub nie posiadają cierpliwości lub umiejętności do gotowania. Makaron udon jest świetny na szybki obiad, bo gotuje się go zaledwie trzy minuty. Pasuje do wszystkich warzyw, idealny z odrobiną sosu sojowego oraz sosu słodkiego chilli. Zapraszam Was serdecznie na ten przepis 🙂 Spróbujecie raz i będziecie do niego wracać. Warto kupić makaron udon na zapas, to zawsze dobra opcja w momencie, kiedy brakuje nam czasu lub pomysłu na obiad.
Zobacz też:
Makaron udon z kurczakiem i warzywami
Kurczak w mleku kokosowym
Łatwe obiady z ryżem
Tofu z warzywami i ryżem
Przepis na makaron udon z boczkiem i warzywami
Drukuj przepisSkładniki
- 150 g boczku
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- marchewka
- połowa papryki
- garść natki pietruszki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu słodkiego chili
- łyżeczka kurkumy
- łyżka soku z cytryny lub limonki
- 400 g makaronu udon
Przepis
Boczek kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Cebulę kroimy w pióra. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w paski. Natkę pietruszki siekamy.
Boczek podsmażamy na suchej patelni/w woku do zrumienienia. Następnie dodajemy czosnek i cebulę, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy marchewkę i paprykę, mieszamy.
Smażymy na dużym ogniu, dolewamy sos sojowy i sos chili oraz kurkumę i sok z cytryny. Smażymy chwilę mieszając. W międzyczasie gotujemy makaron. Dodajemy go na patelnię/do woka.
Na końcu dodajemy natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i podajemy.
0 komentarzy