Ciasto francuskie/ Na szybko/ Przekąski/ Wypieki

Ślimaczki z pieczarkami i szynką z ciasta francuskiego

Ślimaczki z pieczarkami i szynką z ciasta francuskiego to moja kolejna niezawodna przekąska, która znika ze stołu bardzo szybko. Ślimaczki z ciasta francuskiego ładnie się prezentują, podobnie jak inne przekąski z jego użyciem. Dlaczego lubię gotowe ciasto francuskie? Ponieważ jego przygotowanie w przeróżnych wersjach, czy na słono czy słodko jest bardzo łatwe oraz szybkie. Jednak musicie pamiętać, że nie należy do najzdrowszych i mało kalorycznych. Uważam zaś, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na wszystko, z umiarem 😉

Sprawdźcie także inne przepisy na ciasto francuskie:

Ciasto francuskie z serem feta

Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem

Pierś kurczaka w cieście francuskim

Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką

Pizza na cieście francuskim

Przepis na ślimaczki z pieczarkami i szynką z ciasta francuskiego

Drukuj przepis
Porcji: 12 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • arkusz ciasta francuskiego
  • 250 g pieczarek
  • mała cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki ketchupu
  • 6 plasterków szynki
  • 6 plasterków żółtego sera lub starty ser
  • sólo i pieprz do smaku

Przepis

1

Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle do zrumienienia, około 10 minut na dużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem, następnie wykładamy na nie pieczarki z cebulką, szynkę oraz ser.

3

Ciasto zwijamy w rulon, dobrze go dociskając, zaczynając od szerszej strony ciasta, aby powstało więcej ślimaczków. Następnie tak powstałą roladę kroimy w plasterki o szerokości około 2 cm.

4

Ślimaczki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość sporych odstępach, ciasto francuskie zwiększy swoją objętość.

5

Pieczemy 12-15 minut do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) lub 220 bez termoobiegu.

  
    

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Anastazja
    14/05/2021 at 23:39

    A co może sprawić że spod jest lekko spalony? Piekłam bez termoobiegu 190 stopni 20 min. Zdjęcie dolaczam

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      01/07/2021 at 14:37

      To normalne, tak się czasem przypieka ketchup

  • Reply
    ejotek
    14/01/2021 at 18:15

    Zrobiłam dziś na obiad, ja beztalencie kulinarne 🙂 Proste, szybkie i pyszne danie 🙂 Dziękuję!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      16/01/2021 at 17:09

      Cała przyjemność po mojej stronie 🙂 Na zdrowie!

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top