Ślimaczki z pieczarkami i szynką z ciasta francuskiego to moja kolejna niezawodna przekąska, która znika ze stołu bardzo szybko. Ślimaczki z ciasta francuskiego ładnie się prezentują, podobnie jak inne przekąski z jego użyciem. Dlaczego lubię gotowe ciasto francuskie? Ponieważ jego przygotowanie w przeróżnych wersjach, czy na słono czy słodko jest bardzo łatwe oraz szybkie. Jednak musicie pamiętać, że nie należy do najzdrowszych i mało kalorycznych. Uważam zaś, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na wszystko, z umiarem 😉
Sprawdźcie także inne przepisy na ciasto francuskie:
Ciasto francuskie z serem feta
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
Pierś kurczaka w cieście francuskim
Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką
Pizza na cieście francuskim
Przepis na ślimaczki z pieczarkami i szynką z ciasta francuskiego
Drukuj przepisSkładniki
- arkusz ciasta francuskiego
- 250 g pieczarek
- mała cebula
- łyżka masła
- 2 łyżki ketchupu
- 6 plasterków szynki
- 6 plasterków żółtego sera lub starty ser
- sólo i pieprz do smaku
Przepis
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle do zrumienienia, około 10 minut na dużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem, następnie wykładamy na nie pieczarki z cebulką, szynkę oraz ser.
Ciasto zwijamy w rulon, dobrze go dociskając, zaczynając od szerszej strony ciasta, aby powstało więcej ślimaczków. Następnie tak powstałą roladę kroimy w plasterki o szerokości około 2 cm.
Ślimaczki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość sporych odstępach, ciasto francuskie zwiększy swoją objętość.
Pieczemy 12-15 minut do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) lub 220 bez termoobiegu.
4 komentarze
Anastazja
14/05/2021 at 23:39A co może sprawić że spod jest lekko spalony? Piekłam bez termoobiegu 190 stopni 20 min. Zdjęcie dolaczam
Kasia Nowakowska
01/07/2021 at 14:37To normalne, tak się czasem przypieka ketchup
ejotek
14/01/2021 at 18:15Zrobiłam dziś na obiad, ja beztalencie kulinarne 🙂 Proste, szybkie i pyszne danie 🙂 Dziękuję!
Kasia Nowakowska
16/01/2021 at 17:09Cała przyjemność po mojej stronie 🙂 Na zdrowie!