Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką to idealna, wręcz wymarzona przekąska na przyjęcie. Szczególnie sprawdzi się na domówkach, kiedy jedzenie znika w mig. Przygotowanie mini pizzerek z ciasta francuskiego jest bardzo szybkie i proste. Moje ulubione składniki, które dodaje do pizzerinek to szynka, ser, pieczarki oraz czerwona cebula. Zdarza mi się także używać do nich mozzarelli, oliwek czy pomidorków koktajlowych. Przed nałożeniem składników, smaruje kawałki ciasta francuskiego ketchupem (także domowym ketchupem z dyni i papryki), dzięki temu są niezwykle aromatyczne. Niżej podaję Wam przepis na moją ulubioną wersję pizzerinek 🙂
Zobacz też:
Pizzerinki czyli mini pizze
Quesadilla z kurczakiem
Przepis na mini pizze z ciasta francuskiego z szynką
Drukuj przepisSkładniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka plasterków Szynki ze spiżarni Balcerzak
- kilka pieczarek
- 2 garście startego, żółtego sera
- mała czerwona cebula
- 8 łyżeczek ketchupu
- bazylia i świeże pomidorki do ozdoby
Przepis
Ciasto kroimy na kwadraty. Każdy kawałek smarujemy łyżeczką ketchupu.
Następnie nakładamy na ciasto ser, szynkę, plasterki pieczarek oraz kawałki cebuli. Z wierzchu posypujemy odrobiną pozostałego sera.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut. Gotowe! 🙂
Porady
Do pizzerinek możecie użyć ulubionych dodatków, jak oliwki, pomidorki lub innych rodzajów sera.
*wpis powstał we współpracy z marką Balcerzak
0 komentarzy