Zapiekanki z kaszy jaglanej to doskonały przepis na dobrze znaną Wam przekąskę w innym wydaniu. Przygotowywałam je na warsztatach marki Kamis, organizowanych wspólnie z Polskimi Bankami Żywności w ramach akcji Kulinarnie Mocni. Na evencie pojawili się zarówno inni blogerzy, jak i przedstawiciele PBŻ. Wszystkie przepisy, które przygotowywaliśmy były proste, przepyszne i zupełnie odmieniły moje spojrzenie składniki, w których nie widziałam zbyt dużego potencjału, jak na przykład wątróbka czy kasza.
Kulinarnie Mocni to akcja organizowana wspólnie z marką McComrick, właścicielem marki Kamis oraz Federacją Polskich Banków Żywności. Przedsięwzięcie obejmuje swoim zasięgiem kilkadziesiąt miast Polski. Celem jest szerzenie zdrowych nawyków żywieniowych oraz wiedzy o zdrowym i kreatywnym gotowaniu.
Spotkanie, w którym miałam przyjemność uczestniczyć to już kolejne wydarzenie przeprowadzone w ramach inicjatywy. Poprowadził je szef kuchni marki Kamis – Maciej Wawryniuk. Akcja edukacyjna wpisuje się doskonale w profil mojego bloga, ponieważ myślą przewodnią jest przygotowywanie potraw z prostych, ogólnodostępnych składników, ziół i przypraw.
Zapraszam Was na odmienione zapiekanki z kaszy jaglanej. Kasza nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna oraz sycąca. W galerii niżej znajdziecie także inne dania, które przygotowywaliśmy, każde z nich było wyjątkowe i na pewno odtworzę je na blogu.
Zobacz też:
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem
Bagietki nadziewane kurczakiem i serem
Mini burgery koreczki na dwa kęsy
Przepis na zapiekanki z kaszy jaglanej
Drukuj przepisSkładniki
- 300 g kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 250 g pieczarek
- 1 mały, zblanszowany brokuł
- 2 pomidory
- 150 g tartego sera
- 3 łyżki Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS
- 1 łyżka Pieprz ziołowy w torebce
- sól morska
Przepis
Kaszę gotujemy w 1l nieosolonej wody przez 15 minut na dużym ogniu. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie do kaszy dodajemy przyprawę Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS, 2 jajka i dokładnie mieszamy.
Przy pomocy wałka i papieru do pieczenia formujemy z kaszy podłużne blaty (20x8 cm, grubość około 1cm). Tak przygotowany spód zapiekanek pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Na tak przygotowanych blatach układamy pomidory, brokuły, a także pokrojone w plastry, podsmażone pieczarki. Całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, do zrumienienia się sera.
1 komentarz
Karolina
10/10/2018 at 11:21Bardzo spodobał mi się ten przepis, bo jest naprawdę bardzo oryginalny. Chętnie go wypróbuję 🙂 Rezultaty na pewno już niedługo pojawią się na moim blogu: https://amismakuje.blogspot.com/