Lifestyle/ Wydarzenia

Warsztaty Galeo | Przepis na pierożki chinkali

W ubiegłym tygodniu miałam okazję gościć na warsztatach marki Galeo. Przygotowywaliśmy dania z serii „Światowe standardy w domowym wydaniu”, co wyszło baaaardzo smacznie. Ku mojemu zdziwieniu, ugotowaliśmy, aż 12 różnych potraw! Przyznam, że po raz pierwszy spotkałam się z taką różnorodnością na warsztatach kulinarnych i obawiałam się czy wszystko zdążymy zrobić w jeden dzień…, a nie kilka godzin 😉 Jak widać na zdjęciach, udało się! Jeżeli chcecie wiedzieć co szczególnie mi smakowało, zajrzyjcie na dół wpisu – tam podaję, według mnie najsmaczniejszy przepis na pierożki chinkali 🙂


fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

galeo_warsztaty_9 galeo_warsztaty_11 galeo_warsztaty_10galeo_warsztaty_2 galeo_warsztaty_8 galeo_warsztaty_7 galeo_warsztaty_6 galeo_warsztaty_5 galeo_warsztaty_4 galeo_warsztaty_3


Przepis na Chinkali

  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 200 g mielonej baraniny
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g mąki
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 50 g masła
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • natka pietruszki
  • sól

Krok 1

Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy natkę pietruszki oraz szczyptę czosnku. Wlewamy do całości szklankę wody (można także użyć bulionu) i dokładnie mieszamy.

Krok 2

Z mąki, szklanki ciepłej wody i roztopionego masła przygotowujemy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy krążki o średnicy 7- 8 cm.

Krok 3

Z mięsa formujemy kuleczki, po czym nakładamy na krążki z ciasta. Zawijamy ciasto do góry tak, aby powstał „czubek”. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, do momentu wypłynięcia na wierzch.

Krok 4

Po ugotowaniu jemy tak… aby w pierwszej kolejności wypić powstały rosół w środku każdego pierożka 🙂


  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top