Przekąski

Bagietki nadziewane kurczakiem i serem

Bagietki nadziewane kurczakiem i serem to doskonały pomysł na imprezową przystawkę. Do ich przygotowania nie potrzebujemy wyszukanych składników, a efekt zachwyci każdego! Oczywiście do bagietek możecie włożyć także inne składniki, zarówno szynkę, jak i warzywa – na pewno co jakiś czas będę eksperymentowała z nowymi nadzieniami 😀 Jestem przekonana, że taka przystawka zniknie pierwsza z imprezowego stołu! Takie ślimaczki z bagietki wyglądają smakowicie, ale i efektownie… każdy się skusi 🙂 Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się efektami swojej pracy, chętnie zobaczę zdjęcia Waszych nadzianych bagietek 🙂


Zobacz też:

Nadziewane bułeczki na ciepło

Mini burgery koreczki na dwa kęsy

3 szybkie przepisy na tosty

Menu na imprezę – propozycje przepisów

Przepis na bagietki nadziewane kurczakiem

Drukuj przepis
Porcji: 20 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 2 bagietki
  • pierś z kurczaka
  • jajko
  • bułka do panierki
  • kilka plasterków sera - żółtego lub mozzarella
  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • garść świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przepis

1

Pierś z kurczaka przygotowujemy tak samo, jakbyśmy robili kotlety z piersi - filetujemy, maczamy w jajku doprawionym solą i pieprzem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Odstawiamy do ostygnięcia.

2

Bułkę dzielimy na dwie/trzy części (w zależności od długości kawałków kurczaka jakie mamy) i wydrążamy z nich środek. Kawałki kurczaka owijamy serem i nadziewamy nimi wydrążone bułki. Po nadzianiu bułeczki nacinamy, jak na zdjęciach.

3

Łyżkę masła rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy posiekany czosnek oraz posiekane zioła. Solimy i pieprzymy do smaku. Polewamy bagietki.

4

Bułki wykładamy na blachę, przykrywamy folią aluminiową, aby się nie spaliły. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, by ser się rozpuścił, a kurczak zagrzał.

5

Kroimy na porcje. Podajemy z ulubionymi sosami lub ketchupem.

 

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Trener biznesu
    23/03/2018 at 11:17

    Extra pomysł. Fajna przystawka na imprezkę ze znajomymi 🙂

     
  • Reply
    Catering Zielona Góra
    27/02/2018 at 21:09

    Super na pewno wyląduje to u Nas na stole, moim zdaniem Mozzarella lepiej się tu sprawdzi 🙂

     
  • Reply
    Angelika Jaśkowiak
    26/02/2018 at 15:27

    Wygląda nieziemsko! że też sama nie wpadłam na taki pomysł, genialne, muszę jutro zrobić 🙂

     
  • Reply
    Ewa
    20/02/2018 at 08:10

    Lubię takie przekąski. Muszę wypróbować:)

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      20/02/2018 at 10:59

      Zachęcam 😉

       

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top