Zielone ciasto ze szpinaku z kremem truskawkowym jest bardzo efektowne i łatwe w przygotowaniu. Polecam przygotowywać spód ze świeżego szpinaku, dzięki czemu nasze ciasto będzie dobrze wyrośnięte. Kilkukrotnie używałam mrożonego i niestety nie wyrasta tak ładnie ze względu na dużo większą zawartość wody. Do przygotowania swojego spodu użyłam formy do tarty z podwyższonym dnem (28cm), aby po odwróceniu ciasta było w nim wgłębienie. Zielone ciasto ze szpinaku możecie przygotować oczywiście w normalnej formie i nałożyć na nie krem, jednak ciasto nie będzie miało tak ładnych brzegów, ale w smaku będzie tak samo pyszne.
Polecam także przepis na tartę szpinakową z dżemem i truskawkami 🙂
Szpinak miksujemy z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy olej oraz roztopione masło (masło musi być chłodne!). Następnie dodajemy zmiksowany szpinak oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Foremkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wylewamy ciasto na formę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni na około 20-25 minut (termoobieg). Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostygnięciu, wyjmujemy je z formy i odwracamy do góry dnem, aby widoczne było wgłębienie w cieście. Dwie garście truskawek blendujemy z dwoma łyżkami cukru. Serek mascarpone miksujemy i stopniowo dodajemy do niego truskawkowy mus. Miksujemy do połączenia się składników. Krem wyjdzie bardzo delikatny, mało zwarty. Jeżeli planujecie tartę postawić na stole w upały, polecam dodać do kremu odrobinę żelatyny wcześniej rozpuszczonej w wodzie, aby był bardziej zwarty. Po przygotowaniu kremu nakładamy go na ciasto i wkładamy do schłodzenia na godzinę/dwie do lodówki. Przed samym podaniem dekorujemy truskawkami.Przepis na zielone ciasto z kremem truskawkowym
Drukuj przepisSkładniki
Przepis
4 komentarze
Sławek
31/12/2018 at 22:43Droga Bazylio!
Odzywam się dzisiaj, w rozkroku między 2018 a 2019 z tego końca Twojego bloga, bo Twoje zielone ciasto stało się ozdobą naszego stołu. Wyszło nawet z mąką bezglutenową, co widać na załączonym obrazku;-)
Życzę Ci mnóstwa smacznych pomysłów i dużo zdrowia w nowym 2019 roku!
Kasia Nowakowska
01/01/2019 at 15:02Wygląda niczym z mojego zdjęcia 🙂 Smacznego! Również życzę wszystkiego co najlepsze na nowy 2019 rok 🙂 Pozdrawiam!
Ania
13/11/2017 at 15:43Czy mozna użyć mrożonych truskawek?
Kasia Nowakowska
13/11/2017 at 15:54Raczej tak, chociaż nie robiłam z mrożonymi – ważne, aby pozbyć się nadmiaru wody 🙂