Desery/ Wielkanoc/ Wypieki

Zielone ciasto ze szpinaku z kremem truskawkowym

Zielone ciasto ze szpinaku z kremem truskawkowym jest bardzo efektowne i łatwe w przygotowaniu. Polecam przygotowywać spód ze świeżego szpinaku, dzięki czemu nasze ciasto będzie dobrze wyrośnięte. Kilkukrotnie używałam mrożonego i niestety nie wyrasta tak ładnie ze względu na dużo większą zawartość wody. Do przygotowania swojego spodu użyłam formy do tarty z podwyższonym dnem (28cm), aby po odwróceniu ciasta było w nim wgłębienie. Zielone ciasto ze szpinaku możecie przygotować oczywiście w normalnej formie i nałożyć na nie krem, jednak ciasto nie będzie miało tak ładnych brzegów, ale w smaku będzie tak samo pyszne.


Polecam także przepis na tartę szpinakową z dżemem i truskawkami 🙂

Przepis na zielone ciasto z kremem truskawkowym

Drukuj przepis
Porcji: 14 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 120 g świeżego szpinaku
  • sok z połowy cytryny
  • 100 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 60 ml oleju
  • 50 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej typu 450
  • opakowanie serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • 3 garście truskawek (dwie do kremu, jedna do dekoracji)

Przepis

1

Szpinak miksujemy z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy olej oraz roztopione masło (masło musi być chłodne!).

2

Następnie dodajemy zmiksowany szpinak oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.

3

Foremkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wylewamy ciasto na formę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni na około 20-25 minut (termoobieg).

4

Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostygnięciu, wyjmujemy je z formy i odwracamy do góry dnem, aby widoczne było wgłębienie w cieście.

5

Dwie garście truskawek blendujemy z dwoma łyżkami cukru. Serek mascarpone miksujemy i stopniowo dodajemy do niego truskawkowy mus. Miksujemy do połączenia się składników.

6

Krem wyjdzie bardzo delikatny, mało zwarty. Jeżeli planujecie tartę postawić na stole w upały, polecam dodać do kremu odrobinę żelatyny wcześniej rozpuszczonej w wodzie, aby był bardziej zwarty.

7

Po przygotowaniu kremu nakładamy go na ciasto i wkładamy do schłodzenia na godzinę/dwie do lodówki.

8

Przed samym podaniem dekorujemy truskawkami.


 

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Ania
    13/11/2017 at 15:43

    Czy mozna użyć mrożonych truskawek?

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      13/11/2017 at 15:54

      Raczej tak, chociaż nie robiłam z mrożonymi – ważne, aby pozbyć się nadmiaru wody 🙂

       

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top