Drożdżowe rogaliki „Pani Helenki” to hit dzieciństwa, za którym przepadałam.
Kiedy byłam mała, chodziłam z rodzicami na imieniny do Pani Helenki, która zawsze w zanadrzu miała przepyszne drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi. Oczywiście przepis przechwyciła mama… i po latach, ja 😉 Do zrobienia rogalików przymierzałam się kilka miesięcy. Ostatnio piekłam je chyba zimą. Nigdy nie mogę się zebrać, brakuje czasu, bo ich produkcja trochę trwa 🙂
Składnki ciasta:
– 50g drożdży
– 0,5 szklanki mleka
– 0,5kg mąki
– 2 żółtka (zostawiamy białka, bo będą później potrzebne)
– 250g margaryny (Kasi :))
– łyżka cukru
– powidła śliwkowe do środka i cukier do posypania
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem do momentu jak się rozpuszczą. Kiedy roztwór jest gotowy wlewamy go do miski z pozostałymi składnikami. Intensywnie zagniatamy ciasto, do momentu, aż pojawią się w nim pęcherzyki. Odstawiamy je na 30 minut, aby troszkę urosło. Następnie dzielimy na kilka partii i rozwałkowujemy ciasto. Kroimy w niewielkie trójkąciki, na jakie kładziemy powidła śliwkowe. Zawijamy, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut w 180stopni.
Oryginalny przepis miał w składzie śmietanę, jaką zamieniłam na mleko. Ciasto jest o wiele delikatniejsze 🙂
Russkaya
24/08/2011 at 13:20Jakie malusie! 🙂 pięknie wyglądają.
Evitaa
23/08/2011 at 08:06Też pamiętam takie rogaliki z dzieciństwa. Pychota :).
shy
18/08/2011 at 10:12och jakie słodziutkie rogaliczki – pięknie wyglądają 🙂
Kamila
18/08/2011 at 08:00Urocze maleństwa!
goh.
18/08/2011 at 07:51przydałyby się takie do porannej kawy:) i cudne fotki!
Przemysław
17/08/2011 at 19:15Hmmm…. bardzo piękne te rogaliki …takie na jeden kęs:) pozdrawiam Jolanta szyndlarewicz
Dorotas30
16/08/2011 at 18:55Wyglądają przepysznie!
aga
16/08/2011 at 18:41przesliczne rogaliczki:) chetnie sie poczestuje takimi pysznsociami:)