Wypieki

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Po raz pierwszy upiekłam drożdżowe ciasto. Nie jest idealne. Gdzieniegdzie się nie dopiekło. Lekko zakalcowate. Może to wina małej formy, a zbyt dużej ilości ciasta? Hmm… Ale w smaku… takie samo jak u babci. Jak na debiut  – jestem dumna. Przepis podkradłam stąd. 
 
Składniki na ciasto:
– 250 g mąki
– 50 g cukru
– 15 g drożdży
1/4 łyżeczki soli
– 1 jajko- 1 żółtko
– 1/2 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
– 50 g masła
 
Kruszonka:
– 45g masła zimnego
– 45 g cukru
– 55g mąki 
– 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
 
Zrobiłam zaczyn z ciepłego mleka, cukru i drożdży. Do miski wsypałam pozostałe składniki oprócz masła i zalałam zaczynem. Ugniatałam około 10 minut. Następnie dodałam rozpuszczone masło i znowu gniotłam jakieś 10 minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę. 
Następnie ułożyłam w formie, udekorowałam śliwkami i kruszonką. Odstawiłam na 15 minut do wyrośnięcia. 
Piekłam 30 minut w 200 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Jednak  następnym razem zmniejszyłabym temperaturę do 180stopni.
 
Miłego weekendu! Smacznego!
  
    

Może ci się spodobać

  • Agna
    26/09/2011 at 16:42

    właśnie zakalce są najsmaczniejsze, ale Twoje wcale zakalcowato nie wygląda 🙂

  • burczymiwbrzuchu
    20/09/2011 at 15:59

    Obowiązkowy wrześniowy wypiek – pyszności 🙂

  • Wiewióra
    20/09/2011 at 05:46

    Wspaniale się prezentuje 🙂 czasami w drożdżowym wydaje się, że jest zakalec a to po prostu ciasto rozmięknięte przez sok jaki puściły owoce 🙂 nie przejmuj się i faktycznie następnym razem zmniejsz temperaturę do 180 i odrobinę wydłuż czas pieczenia. Pozdrawiam.

  • Ivka
    19/09/2011 at 17:30

    Debiut niezwykle udany, ciasto wygląda bardzo apetycznie. I ten wrzosik na drugim planie!

  • Duś
    19/09/2011 at 12:59

    ale puszyste i ze śliwkami to moje ulubione ciasta:)

  • lo
    18/09/2011 at 19:17

    A moja rodzina uwielbia zalalce. Drożdżowe ze śliwkami to kwintesencja końca lata. Wspaniałe. Pozdrawiam.

  • Nemi
    18/09/2011 at 14:20

    Gratuluję debiutu:) Chętnie się poczęstuję:)

  • shy
    18/09/2011 at 10:07

    nie wiesz co mówią?? zakalce zawsze są najlepsze!! Jak piekę ciasto to czasem liczę, że wyjdzie zakalec, bo je kocham ;P Twoje wygląda bosko :]
    PS. nie do końca wyszło z fb, ale co tam jakoś daję radę 😉

  • Arvén
    17/09/2011 at 23:04

    To naprawdę Twoje pierwsze ciasto drożdżowe? Wygląda idealnie 😉

  • Kamila
    17/09/2011 at 19:43

    Pierwsze pyszne drożdżowe ciasto!

  • Monisia
    17/09/2011 at 17:57

    Wyszło wspaniałe;)takie wysokie i puszyste,jak lubię.Też byłabym dumna! Masz rację,co do zmniejszenia temperatury,drożdżowe nie lubi zbyt wysokiej.
    Pozdrawiam

  • Top