Muffinki z truskawkami zawsze się udają. Wystarczy tylko 10 minut na przygotowanie ciasta, 5 na dodanie składników i nałożenie do foremek. Następnie wystarczy odczekać 30 minut i… wyskakują z piekarnika 🙂 Zawsze można je włożyć do plecaka/torebki na drugie śniadanie, zabrać na piknik czy też zjeść przed telewizorem!
Składniki:
– 1,5 szklanki mąki
– pół szklanki cukru
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego
120 g jogurtu naturalnego
– łyżeczka sody
– szczypta soli
– jajko
– około 10 przekrojonych na pół małych truskawek
Mieszamy ze sobą suche składniki ciasta, po czym dodajemy jogurt, jajko oraz olej. Łączymy składniki ze sobą. Kiedy powstanie jednolita masa oraz zaczną się robić pęcherzyki, możemy dodać truskawki. Delikatnie mieszamy je z ciastem i wkładamy do piekarnika na koło 30 minut w 170 stopni – piekarniki bez termoobiegu około 20 stopni więcej.
Wyjmujemy muffinki, kiedy będą już rumiane 🙂 W zależności od piekarnika, mogą wymagać troszkę dłuższego przytrzymania.
12 komentarzy
Ula
14/07/2022 at 14:02Zgadzam się z poprzednimi opiniami. Ewidentnie w przepisie brakuje „mokrego” składnika. Ja dodałam mały jogurt naturalny i wyszły idealnie 🙂
Kasia Zawada
26/08/2022 at 12:58Dziękuję za uwagę, to dość archiwalny przepis i wydaje mi się, że w składniki nie wpisałam jogurtu, ponieważ zawsze go dodaję do babeczek 🙂 Pozdrawiam!
Aleksandra
08/06/2015 at 18:49Coś mi się wydaje ze robisz nas w konia i ten przepis nie był wypróbowany. Z tych składników i w takiej ilości nie wychodzi masa jak na muffiny
Anonymous
11/06/2014 at 10:37Faktycznie jak wymieszałam składniki, to jakoś tak za sucho było, nie wyglądało to jak ciasto na muffiny, dodałam więc niepełną szklankę kefiru bo akurat miałam i wyszły bardzo smaczne i mięciutkie 🙂
Anonymous
08/06/2014 at 06:21Po wymieszaniu składników nie wyszła jednolita masa:( Moim zdaniem brakuje mleka…
karo_lka
05/06/2014 at 16:44Ja dodałam trochę mleka, więcej truskawek i wyszły przepyszne 🙂
Anonymous
31/05/2014 at 08:00Niestety wyszły niesmaczne. Zdecydowanie czegoś tu brakuje. Agnieszka
Diamentowa Kosmetyczka
29/05/2014 at 11:57wypróbuję na pewno 🙂 bardzo sympatyczny blog, poczytałam, pooglądałam i chętnie będę wpadać częściej dlatego obserwuję 🙂 jeśli masz ochotę zapraszam do mnie 🙂
Anonymous
16/08/2013 at 07:16Niestety coś chyba w tym przepisie brakuje. Robię często muffiny z różnymi dodatkami – korzystam z różnych przepisów i zawsze wychodzą pulchne i mięciutkie. Te wyszły twarde, zbyt słodkie i zwyczajnie niesmaczne. Warto proponować przepisy sprawdzone.
wypoczynek aktywny
06/07/2013 at 17:28Muffinki z truskawkami są bardzo smaczne. Dobre zdjęcia, gratulacje.
naleśniki
05/07/2013 at 22:04Czysta rozpusta 🙂 Musiały być boskie 🙂
Ola
04/07/2013 at 08:04takie mniej więcej planuję na weekend:)