Deser kawowy z owocami to moja propozycja ekspresowego deseru na ciepłe, letnie dni. Połączenie smaku kawy, herbatników i owoców idealnie ze sobą współgra. Do przygotowania deseru warto użyć kawy świeżo zmielonej, która ma intensywny i bogaty aromat. Razem we współpracy ze sklepem Przyjaciele Kawy, wybrałam kawę ziarnistą Caprissimo Fregrante. Jest to mieszanka brazylijskich odmian kawy arabica i robusta w proporcji 80% do 20%. W aromacie tej kawy wyczuwalna jest masło orzechowe i czekolada, a także aromat orzechów włoskich. Do mojego deseru użyłam dwóch espresso czyli u mnie 80 ml kawy. Deser ma wyczuwalny kawowy smak, jednak nie przysłania smaku herbatników i owoców. Sami spróbujcie! 🙂 Smacznego!
Zobacz też:
Ciasto czekoladowe na powidłach
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
Przepis na deser kawowy z owocami
Drukuj przepisSkładniki
- 80 ml espresso
- 100 g herbatników
- 250 g mascarpone
- 150 g jogurtu
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce do deseru
Przepis
Zaparzamy kawę i odstawiamy do wystygnięcia.
Herbatniki łamiemy na drobne kawałki, dolewamy do nich 40 ml espresso i dokładnie mieszamy. Nakładamy po równo do pucharków.
Mascarpone, jogurt i cukier puder umieszczamy w misce i miksujemy do powstania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Dodajemy stopniowo do masy pozostałe 40 ml kawy. Miksujemy do połączenia się składników.
Wkładamy do lodówki na minimum 15 minut do schłodzenia.



0 komentarzy