Ciasto czekoladowe na powidłach jest prostym i łatwym w przygotowaniu wypiekiem. Bardzo ładnie wyrasta i jest niezwykle miękkie i puszyste. Zrobienie ciasta zajmie Wam około godziny – 10 minut przygotowań oraz około 45 minut pieczenia. Do ciasta nie potrzebujecie miksera czy robota kuchennego. Po upieczeniu i wystudzeniu, możecie ciasto polać polewą czekoladową lub tak jak ja, oprószyć cukrem pudrem. To ciasto idealne na każdą okazję. Spróbujcie 🙂
Przepis na formę o rozmiarach 28×21 lub kilka centymetrów większą.
Zobacz też:
Proste ciasto z gruszkami
Wściekła szarlotka Babci Zosi
Proste ciasto bananowe
Kakaowe ciastka owsiane z orzechami
Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą
Przepis na ciasto czekoladowe na powidłach
Drukuj przepisSkładniki
- jajko
- 200 g cukru
- 100 ml oleju
- 150 g powideł (około 4 łyżek)
- 200 ml mleka
- 3 łyżki kakao
- czubata łyżeczka sody
- 300 g mąki
- papier do pieczenia
- cukier do oprószenia ciasta
Przepis
Jajko umieszczamy w misce i ucieramy rózgą z cukrem, następnie dodajemy olej oraz powidła. Mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Następnie stopniowo dolewamy mleka, po czym dodajemy kakao oraz sodę.
Na końcu dodajemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Gdyby ciasto było za gęste i nie chciało się mieszać łyżką, dodajemy odrobinę mleka. W masie na ciasto, podczas mieszania powinny się utworzyć pęcherzyki powietrza.
Ciasto przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut - grzanie góra dół.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy i oprószamy cukrem pudrem.
14 komentarzy
JulJan
06/01/2023 at 13:32Ciasto takie jak chciałam-wilgotne. Rewelacja.
Kasia Zawada
15/03/2023 at 19:34Na zdrowie 🙂
Ola
22/10/2022 at 17:35SUPER CIASTO. Zamiast powideł dodałam marmoladę z pigwy i też się sprawdziła.
Tomasz Maniów
16/01/2022 at 18:43Bardzo dobre ciasto dzisiaj wypróbowane ponieważ zauważyłem w spiżarni słoik powideł szybkie oprócz elementu ucierania jajka z cukrem jako przekąska do niedzielnej kawki dla całej rodziny idealne puszyste lekko wilgotne i po prostu pyszne
Kasia Nowakowska
24/01/2022 at 15:04Na zdrowie 🙂
Ania
10/11/2020 at 11:26A jaki wymiar blaszki do tego przepisu?
Kasia Nowakowska
22/11/2020 at 14:30Przepis na formę o rozmiarach 28×21 lub kilka centymetrów większą.
wiki
25/07/2020 at 08:10super przepis :))))))
dosc że prosty, to jeszcze przepyszny <3
Kasia Nowakowska
29/07/2020 at 17:25Dziękuję 🙂 Na zdrowie!
Waldi
10/04/2021 at 11:55Ja zrobilem w tortownicy 24cm, idealne proporcje, nic sie nie zmarnowalo. Przepis latwy, ciasto pyszne. Wylozylem papierem dno i rant dookoła pieklem 45min 180 stopni na najnizszym poziomie piekarnika, wyszlo super, pozdrawiam
Ula
04/05/2020 at 19:47Zrobiłam, wyszło. Proste, smaczne, szybkie (jednomiskowe). Rewelacja!
Kasia Nowakowska
04/05/2020 at 19:47Dziękuję Ula! 🙂 Smacznego!
zafascynowane
19/04/2020 at 15:31Ciasto wygląda obłędnie 🙂
Izabela
15/04/2020 at 10:48na pewno spróbuje zrobić w weekend 😉