Ciasta/ Desery/ Na szybko/ Wypieki

Ciasto czekoladowe na powidłach

Ciasto czekoladowe na powidłach jest prostym i łatwym w przygotowaniu wypiekiem. Bardzo ładnie wyrasta i jest niezwykle miękkie i puszyste. Zrobienie ciasta zajmie Wam około godziny – 10 minut przygotowań oraz około 45 minut pieczenia. Do ciasta nie potrzebujecie miksera czy robota kuchennego. Po upieczeniu i wystudzeniu, możecie ciasto polać polewą czekoladową lub tak jak ja, oprószyć cukrem pudrem. To ciasto idealne na każdą okazję. Spróbujcie 🙂

Przepis na formę o rozmiarach 28×21 lub kilka centymetrów większą.

Zobacz też:

Proste ciasto z gruszkami

Wściekła szarlotka Babci Zosi

Proste ciasto bananowe

Kakaowe ciastka owsiane z orzechami

Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą

Przepis na ciasto czekoladowe na powidłach

Drukuj przepis
Porcji: Porcji: forma o wymiarach 28x21 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • jajko
  • 200 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 150 g powideł (około 4 łyżek)
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • czubata łyżeczka sody
  • 300 g mąki
  • papier do pieczenia
  • cukier do oprószenia ciasta

Przepis

1

Jajko umieszczamy w misce i ucieramy rózgą z cukrem, następnie dodajemy olej oraz powidła. Mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Następnie stopniowo dolewamy mleka, po czym dodajemy kakao oraz sodę.

2

Na końcu dodajemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Gdyby ciasto było za gęste i nie chciało się mieszać łyżką, dodajemy odrobinę mleka. W masie na ciasto, podczas mieszania powinny się utworzyć pęcherzyki powietrza.

3

Ciasto przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut - grzanie góra dół.

4

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy i oprószamy cukrem pudrem.

  
    

Może ci się spodobać

14 komentarzy

  • Reply
    JulJan
    06/01/2023 at 13:32

    Ciasto takie jak chciałam-wilgotne. Rewelacja.

    • Reply
      Kasia Zawada
      15/03/2023 at 19:34

      Na zdrowie 🙂

  • Reply
    Ola
    22/10/2022 at 17:35

    SUPER CIASTO. Zamiast powideł dodałam marmoladę z pigwy i też się sprawdziła.

  • Reply
    Tomasz Maniów
    16/01/2022 at 18:43

    Bardzo dobre ciasto dzisiaj wypróbowane ponieważ zauważyłem w spiżarni słoik powideł szybkie oprócz elementu ucierania jajka z cukrem jako przekąska do niedzielnej kawki dla całej rodziny idealne puszyste lekko wilgotne i po prostu pyszne

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      24/01/2022 at 15:04

      Na zdrowie 🙂

  • Reply
    Ania
    10/11/2020 at 11:26

    A jaki wymiar blaszki do tego przepisu?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      22/11/2020 at 14:30

      Przepis na formę o rozmiarach 28×21 lub kilka centymetrów większą.

  • Reply
    wiki
    25/07/2020 at 08:10

    super przepis :))))))
    dosc że prosty, to jeszcze przepyszny <3

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      29/07/2020 at 17:25

      Dziękuję 🙂 Na zdrowie!

    • Reply
      Waldi
      10/04/2021 at 11:55

      Ja zrobilem w tortownicy 24cm, idealne proporcje, nic sie nie zmarnowalo. Przepis latwy, ciasto pyszne. Wylozylem papierem dno i rant dookoła pieklem 45min 180 stopni na najnizszym poziomie piekarnika, wyszlo super, pozdrawiam

  • Reply
    Ula
    04/05/2020 at 19:47

    Zrobiłam, wyszło. Proste, smaczne, szybkie (jednomiskowe). Rewelacja!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      04/05/2020 at 19:47

      Dziękuję Ula! 🙂 Smacznego!

  • Reply
    zafascynowane
    19/04/2020 at 15:31

    Ciasto wygląda obłędnie 🙂

  • Reply
    Izabela
    15/04/2020 at 10:48

    na pewno spróbuje zrobić w weekend 😉

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top