Desery/ Na szybko/ Owoce/ Wypieki

Proste ciasto bananowe

proste ciasto bananowe

To proste ciasto bananowe przygotujecie w niecałą godzinę. Wystarczy około 15 minut przygotowań i około 35 minut pieczenia, aby zajadać się tym pysznym bananowym chlebkiem. Jestem pewna, że ciasto wyjdzie każdemu! Jednak najlepiej, aby piekło się w termoobiegu, wtedy wyrośnie naprawdę ładnie. Uwielbiam to ciasto bananowe jeść posmarowane masłem czy kwaskowatym dżemem (samo w sobie jest dość słodkie). Przepis, który widzicie poniżej to proporcje na dwie blaszki keksówki o wymiarach 20 x 10 cm. Jeżeli nie macie takich małych, śmiało przygotujcie ciasto w większej formie lub nawet tortownicy, jednak w tym przypadku należy je piec nieco dłużej, aby środek był upieczony, a wierzch chrupiący. Jestem pewna, że po upieczeniu będziecie wracać częściej do przepisu. Ciasto jest doskonałe zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie 🙂 Z wierzchu chrupiące, a w środku wilgotne! Smacznego!

Im banany są bardziej dojrzałe, ciasto będzie słodsze 🙂


Zobacz też:

Dżem z kiwi i bananów

Muffiny bananowo-czekoladowe

Koktajl z bananem i awokado

Przepis na proste ciasto bananowe

Drukuj przepis
Porcji: 2 keksówki 20x10 cm Czas gotowania: 50 minut

Składniki

  • 4 średnie banany
  • 75 g masła w temperaturze pokojowej
  • jajko
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka sody
  • papier do pieczenia
  • 2 x keksówka 20x10 cm

Przepis

1

Banany obieramy, kroimy na małe kawałki. Rozgniatamy je dokładnie widelcem, aby było jak najmniej grudek.

2

Następnie dodajemy do nich masło i ponownie rozgniatamy. Ważne, aby masło było w temperaturze pokojowej i swobodnie dało się łączyć z innymi składnikami.

3

Do bananów z masłem dodajemy jajko, szczyptę soli i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

4

Cukier brązowy, cukier wanilinowy, mąkę i sodę mieszamy w jednym naczyniu. Dodajemy składniki stopniowo do bananowej masy, dokładnie mieszając, do dokładnego połączenia się składników.

5

Foremki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy w nie ciasto, do obu po równo. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - najlepiej termoobieg. Pieczemy około 30-40 minut do zrumienienia się ciasta.

proste ciasto bananowe proste ciasto bananowe proste ciasto bananowe

 

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    Monia
    26/10/2018 at 12:03

    Robiłam wczoraj, dzisiaj już nic nie zostało 🙂 Bardzo dobry przepis!

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      30/10/2018 at 20:16

      Dziękuję 🙂 Polecam także wypróbować wściekłej szarlotki

       
  • Reply
    Magdalena
    17/10/2018 at 20:39

    lubię bananowe ciasta, szczególnie jesienią i zimą 🙂

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top