To proste ciasto bananowe przygotujecie w niecałą godzinę. Wystarczy około 15 minut przygotowań i około 35 minut pieczenia, aby zajadać się tym pysznym bananowym chlebkiem. Jestem pewna, że ciasto wyjdzie każdemu! Jednak najlepiej, aby piekło się w termoobiegu, wtedy wyrośnie naprawdę ładnie. Uwielbiam to ciasto bananowe jeść posmarowane masłem czy kwaskowatym dżemem (samo w sobie jest dość słodkie). Przepis, który widzicie poniżej to proporcje na dwie blaszki keksówki o wymiarach 20 x 10 cm. Jeżeli nie macie takich małych, śmiało przygotujcie ciasto w większej formie lub nawet tortownicy, jednak w tym przypadku należy je piec nieco dłużej, aby środek był upieczony, a wierzch chrupiący. Jestem pewna, że po upieczeniu będziecie wracać częściej do przepisu. Ciasto jest doskonałe zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie 🙂 Z wierzchu chrupiące, a w środku wilgotne! Smacznego!
Im banany są bardziej dojrzałe, ciasto będzie słodsze 🙂
Zobacz też:
Dżem z kiwi i bananów
Muffiny bananowo-czekoladowe
Koktajl z bananem i awokado
Przepis na proste ciasto bananowe
Drukuj przepisSkładniki
- 4 średnie banany
- 75 g masła w temperaturze pokojowej
- jajko
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka sody
- papier do pieczenia
- 2 x keksówka 20x10 cm
Przepis
Banany obieramy, kroimy na małe kawałki. Rozgniatamy je dokładnie widelcem, aby było jak najmniej grudek.
Następnie dodajemy do nich masło i ponownie rozgniatamy. Ważne, aby masło było w temperaturze pokojowej i swobodnie dało się łączyć z innymi składnikami.
Do bananów z masłem dodajemy jajko, szczyptę soli i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Cukier brązowy, cukier wanilinowy, mąkę i sodę mieszamy w jednym naczyniu. Dodajemy składniki stopniowo do bananowej masy, dokładnie mieszając, do dokładnego połączenia się składników.
Foremki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy w nie ciasto, do obu po równo. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni - najlepiej termoobieg. Pieczemy około 30-40 minut do zrumienienia się ciasta.
5 komentarzy
Patrycja
07/11/2020 at 14:33Jaka dac nalepiej mąkę bezglutenowa?
Kasia Nowakowska
22/11/2020 at 14:33Trudno mi w tej kwestii doradzić
Monia
26/10/2018 at 12:03Robiłam wczoraj, dzisiaj już nic nie zostało 🙂 Bardzo dobry przepis!
Kasia Nowakowska
30/10/2018 at 20:16Dziękuję 🙂 Polecam także wypróbować wściekłej szarlotki
Magdalena
17/10/2018 at 20:39lubię bananowe ciasta, szczególnie jesienią i zimą 🙂