Dżem z kiwi i bananów jest bardzo smaczny i idealnie nadaje się do kanapek , naleśników czy omletów. Do jego zrobienia potrzebujemy zaledwie 3 składników oraz 15 minut 🙂 Oprócz owoców potrzebny nam ksylitol – to cukier brzozowy, naturalny słodzik, który jest dużo mniej kaloryczny od cukru.
Przepis na dżem z kiwi i bananów
Drukuj przepisSkładniki
- 3 kiwi
- 3 banany
- 2 łyżki ksylitolu
Przepis
1
Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Banany dodatkowo ugniatamy widelcem.
2
Składniki wkładamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok i się zagotują.
3
Po zagotowaniu dodajemy 2 łyżki ksylitolu oraz gotujemy około 5-10 minut, do momentu zgęstnienia.
4
Dżem przekładamy do wyparzonego słoiczka, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
0 komentarzy