Owoce/ Przetwory/ Śniadania/ Śniadania na słodko

Dżem z kiwi i bananów

Dżem z kiwi i bananów jest bardzo smaczny i idealnie nadaje się do kanapek , naleśników czy omletów. Do jego zrobienia potrzebujemy zaledwie 3 składników oraz 15 minut 🙂 Oprócz owoców potrzebny nam ksylitol – to cukier brzozowy, naturalny słodzik, który jest dużo mniej kaloryczny od cukru.

Przepis na dżem z kiwi i bananów

Drukuj przepis
Porcji: 1 słoiczek 500 ml Czas gotowania: 15 min

Składniki

  • 3 kiwi
  • 3 banany
  • 2 łyżki ksylitolu

Przepis

1

Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Banany dodatkowo ugniatamy widelcem.

2

Składniki wkładamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok i się zagotują.

3

Po zagotowaniu dodajemy 2 łyżki ksylitolu oraz gotujemy około 5-10 minut, do momentu zgęstnienia.

4

Dżem przekładamy do wyparzonego słoiczka, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top