Przetwory

Grzybki marynowane

Grzybki marynowane są doskonałym dodatkiem do tatara, jak i świetną przekąską podczas spotkań towarzyskich, imienin czy świąt. Idealne według mnie są grzybki ostrzejsze, z wyczuwalną ilością octu. To właśnie na takie podaję proporcje 🙂

Przepis na grzybki marynowane

Drukuj przepis
Porcji: 3-4 słoiczki Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 1 kg grzybków
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • łyżka gorczycy
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka cukru

Przepis

1

Grzybki dokładnie oczyszczamy i myjemy.

2

Następnie obgotowujemy grzybki (około 5-7 minut), odcedzamy i odstawiamy.

3

Przygotowujemy zalewę - ocet i wodę wlewamy do garnka, po czym dodajemy przyprawy.

4

Kiedy zalewa się zagotuje wrzucamy do niej wcześniej obgotowane grzybki i obgotowujemy ponownie około 5 minut.

5

Następnie grzybki przekładamy do wyparzonych słoiczków i zalewamy pozostałą zalewą.

6

Odstawimy do góry dnem. Po 3-4 dniach grzybki są gotowe.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top