Grzybki marynowane są doskonałym dodatkiem do tatara, jak i świetną przekąską podczas spotkań towarzyskich, imienin czy świąt. Idealne według mnie są grzybki ostrzejsze, z wyczuwalną ilością octu. To właśnie na takie podaję proporcje 🙂
Przepis na grzybki marynowane
Drukuj przepisSkładniki
- 1 kg grzybków
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- łyżka gorczycy
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- łyżeczka cukru
Przepis
Grzybki dokładnie oczyszczamy i myjemy.
Następnie obgotowujemy grzybki (około 5-7 minut), odcedzamy i odstawiamy.
Przygotowujemy zalewę - ocet i wodę wlewamy do garnka, po czym dodajemy przyprawy.
Kiedy zalewa się zagotuje wrzucamy do niej wcześniej obgotowane grzybki i obgotowujemy ponownie około 5 minut.
Następnie grzybki przekładamy do wyparzonych słoiczków i zalewamy pozostałą zalewą.
Odstawimy do góry dnem. Po 3-4 dniach grzybki są gotowe.
0 komentarzy