Przetwory

Domowa przyprawa uniwersalna

Domowa przyprawa uniwersalna jest doskonałym dodatkiem do rosołu, sosów czy zup. Przyprawa z powodzeniem zastąpi Wam dobrze znane przyprawy sklepowe. Do jej zrobienia będziecie potrzebowali marchewki, pietruszki, natki pietruszki, selera, liści selera, pora, soli, cukru oraz kurkumy. Warzywa przygotować najlepiej w suszarce do żywności – czas suszenia to około kilka godzin w temperaturze 70 stopni. Przy zakupie suszarki, w instrukcji obsługi zapewne znajdziecie informacje, jak suszyć poszczególne produkty. Natka pietruszki i liście selera ususzą Wam się zdecydowanie szybciej niż marchewka czy pietruszka. Należy je zatem wyjąć z suszarki trochę wcześniej i przesypać do szczelnego pojemnika, po czym dołączyć suszoną włoszczyznę, zmielić i dodać przyprawy. Każdy rodzaj produktu do suszenia polecam umieścić na odrębnym „piętrze” suszarki do żywności. W celu zachowania koloru poszczególnych warzyw, jak na przykład marchewka, polecane jest jej obgotowanie.

Do końca września suszarki do żywności kupicie w promocyjnych cenach w RTV EURO AGD.

Zobacz też:

Rosół – jak ugotować?

Domowy makaron

Domowa przyprawa uniwersalna

Drukuj przepis
Porcji: 90 gram

Składniki

  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • połowa małego selera
  • duży pęczek natki pietruszki
  • liście selera
  • biała część pora
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka kurkumy

Przepis

1

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i selera trzemy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w cienkie plastry - można też to zrobić za pomocą nożyka do obierania. Musicie zwrócić uwagę, jakie sita ma Wasza suszarka, aby warzywa po wysuszeniu z nich nie pospadały.

2

Natkę pietruszki i liście selera myjemy, po czym osuszamy ręcznikiem papierowym. Pora kroimy w paski. Warzywa umieszczamy na sitach suszarki. Następnie włączamy suszarkę i postępujemy zgodnie z instrukcją dołączoną do suszarki.

3

Po wysuszeniu produkty wrzucamy do blendera (najlepiej kielichowego) i rozdrabniamy. Dodajemy sól, cukier i kurkumę. Przechowujemy w szczelnym pojemniku/słoiczku.

  
    

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Agnes
    16/09/2019 at 22:24

    A co z lubczykiem? Czemu by do tego nie dodać, skoro przyprawa do rosołu?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      17/09/2019 at 18:51

      Oczywiście można 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top