Obiady/ Zupy

Rosół – jak ugotować?

przepis na rosol

Rosół pomaga na wszystko – na chorobę, na kaca, poprawia zły humor. Jest doskonałą bazą do wszelkich zup. Pewnie już wiecie, że aby wyszedł nam aromatyczny i taki jak u mamy, należy mu poświęcić kilka dobrych godzin, jednak pracy nie jest dużo. Wystarczy jedynie cierpliwość. Najlepiej rosół ugotować z kilku rodzajów mięsa, aby był bardziej aromatyczny. Najlepszy rosół według mnie to ten z szyjki indyka, porcji rosołowej kurczaka oraz kawałka wołowiny z kością. Nie żałujcie mięsa do rosołu, później możecie wykorzystać je na wiele sposobów. Możecie takie mięso z rosołu po prostu zjeść samo, wykorzystać jako farsz do krokietów czy pierogów. Od jakiegoś czasu dodaję do rosołu także suszonego grzyba, który sprawia, że zupa jest dużo bardziej aromatyczna, a także nadaje mu odrobinę koloru.

Zobacz też:

Domowy makaron

Zupa porowa

Przepis na rosół

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 3 godziny

Składniki

  • porcja rosołowa z kurczaka
  • szyjka z indyka
  • kawałek wołowiny z kością
  • 3-4 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1/4 selera
  • biała część pora
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek natki selera (jeżeli mamy)
  • kilka gałązek lubczyku (jeżeli mamy)
  • suszony prawdziwek/podgrzybek
  • mała cebulka
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • 3 litry wody

Przepis

1

Mięso zalewamy wodą (około 3 litry) tak, aby całkowicie było nią pokryte. Wstawiamy garnek na malutki ogień i czekamy, aż wywar zacznie się gotować, rozpoznamy po tym, że na wodzie zaczną się tworzyć szumowiny. Oczywiście należy się ich pozbyć, oczyszczając wywar łyżką cedzakową.

2

Następnie do rosołu dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, marchew, pietruszkę selera, natkę pietruszki, selera, pora oraz lubczyk. Dodajemy łyżkę soli. Gotujemy około 2,5 godziny na wolnym ogniu.

3

Następnie cebulkę podpalamy na gazie lub smażymy na patelni, aby się przypaliła i dodajemy do rosołu. Na koniec dodajemy do wywaru suszonego grzyba. Gotujemy jeszcze około 30 minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4

Aby rosół nie zawierał kawałków rozgotowanej natki czy pora, możecie go przecedzić przez sito.

  
    

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    ona
    27/10/2019 at 06:37

    Do rosołu nie daje się ani ziela ani listka , bo wyjdzie wywar na galaretę drobiową .

  • Reply
    Marta
    04/03/2017 at 21:08

    Czekam na kolejne ciekawe przepisy.W weekendy często coś tam pichcę i dobrze mieć skąd czerpać pomysły.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      05/03/2017 at 17:44

      Zapraszam w takim razie częściej 🙂

  • Reply
    MyBeauty Joy
    24/10/2013 at 10:21

    ostatnio mój znajomy który jest szefem kuchni zdradził mi że do gotujacego sie rosołu dodaje kilka suszonych grzybów – szokujące, ale tym samym ciekawe/ kocham rosołek 🙂
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam 🙂
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      04/01/2014 at 14:17

      Tak się składa, że mam zapas suszonych grzybów i chętnie wypróbuję 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top