Obiady/ Zupy

Marchewkowa zupa-krem

Zupa krem z marchewki była pierwszym kremem, który przygotowałam i… zakochałam się w kremach, a właściwie w szybkości ich przygotowania 🙂 Zupa ma bardzo delikatny smak, co niektórym może przeszkadzać. Jednak możecie doprawić ją śmiało ulubionymi przyprawami: bazylią, tymiankiem, a może kurkumą?
Składniki:
– 5-6 dużych marchwii
– cebula
– 1 -1,5 litra wywaru z kurczaka lub kilku kostek
– sól, pieprz
– łyżeczka soku z cytryny
– grzanki lub jak w oryginalnym przepisie ryż
Marchewkę i cebulę kroimy w plastry i dusimy koło 20 minut w rozgrzanym rondelku. Następnie dolewamy bulion i gotujemy także około 20 minut, aż marchewka zmięknie. Kiedy zupa trochę przestygnie doprawiamy do smaku i miksujemy.
PS. Takie proporcje to jakieś 4 porcje zupki 🙂
Smacznego!
 

Może ci się spodobać

  • 8 przepisów na pyszne zupy krem - kuchniabazylii.pl
    19/09/2016 at 22:17

    […] Marchewkowa zupa krem […]

     
  • Przepisy na sprawdzone zupy krem - 8 pysznych smaków!
    19/09/2016 at 21:44

    […] Marchewkowa zupa krem […]

     
  • Ana
    05/05/2015 at 18:38

    Doprawiłam gałką muszkatołową i imbirem i jest pycha! 🙂

     
    • Kasia Nowakowska
      06/05/2015 at 10:35

      na dzisiejszą pogodę rozgrzewający imbir jest jak najbardziej wskazany 🙂

       
  • Ola
    28/07/2011 at 16:58

    muszę w końcu spróbować marchewkowego kremu, jak i marchewkowego ciasta. Twój przepis wydaje mi się idealny jak na pierwszy raz z marchewkowym szaleństwem 🙂

     
  • shy
    26/07/2011 at 19:32

    zapisuję.. na pewno się przyda, kiedy nadejdzie czas zdrowego odżywiania w trosce o kogoś mniejszego.. 🙂
    PS. zdjęcie tych marchewek jest tak boskie, że od razu nabrałam na nią ochoty 🙂

     
  • Monisia
    26/07/2011 at 19:11

    fajny,szybki przepis;)na pewno wypróbuję ,pozdrawiam

     
  • Top