Na szybko/ Obiady/ Zupy/ Zupy krem

Marchewkowa zupa krem

Marchewkowa zupa krem jak każdy warzywny krem jest zupą ekspresową. Każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem. Nie dość, że zupa jest zdrowa, mało kaloryczna oraz sycąca, to pięknie prezentuje się na stole. Polecam przygotować taki krem na rodzinny obiad. Jestem pewna, że będzie smakować większości z Waszych gości. Osobiście lubię, kiedy zupy krem są mocno doprawione i dość pikantne, jednak dla Was zawsze przygotowuję optymalną opcję, aby takie danie mógł zjeść każdy, niezależnie od upodobań smakowych. Zapraszam Was również po inne przepisy na smaczne zupy krem 😉 Smacznego!

Sprawdźcie także przepis na pyszne domowe grzanki: Domowe grzanki ziołowe

Zobacz też:

Zupy krem – najlepsze przepisy

Zupa krem z pora i batata

Zupa krem z selera i pomidorów

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Krem z warzyw korzeniowych i papryki

Zupa krem z batatów i papryki

Przepis na marchewkową zupę krem

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 3 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu
  • łyżka masła
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta chili (ja lubię pikantne i dodaję więcej)
  • pieprz i sól do smaku
  • grzanki, kwaśna śmietana i zioła do podania

Przepis

1

Warzywa obieramy. Marchewki kroimy w plastry, cebule kroimy w pióra a ziemniaki w grubszą kostkę. Czosnek siekamy.

2

Na patelni, na łyżce masła podsmażamy posiekany czosnek oraz cebulę do zrumienienia. Następnie dodajemy do nich marchewkę i smażymy do momentu, aż marchewka się lekko zrumieni.

3

Całość przekładamy do garnka i dodajemy ziemniaki, przyprawy i zalewamy bulionem. Bulion powinien delikatnie przykrywać warzywa. Lepiej wlać odrobinę mniej bulionu i ewentualnie po blendowaniu rozrzedzić nim zupę.

4

Gotujemy warzywa około 20 minut, aż zmiękną. Po tym czasie całość blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku, ewentualnie wcześniej użytymi przyprawami.

5

Podajemy z grzankami, kleksem kwaśniej śmietany, listkami bazylii i świeżo zmielonym pieprzem.

  
    

Może ci się spodobać

  • Ana
    05/05/2015 at 18:38

    Doprawiłam gałką muszkatołową i imbirem i jest pycha! 🙂

    • Kasia Nowakowska
      06/05/2015 at 10:35

      na dzisiejszą pogodę rozgrzewający imbir jest jak najbardziej wskazany 🙂

  • Ola
    28/07/2011 at 16:58

    muszę w końcu spróbować marchewkowego kremu, jak i marchewkowego ciasta. Twój przepis wydaje mi się idealny jak na pierwszy raz z marchewkowym szaleństwem 🙂

  • shy
    26/07/2011 at 19:32

    zapisuję.. na pewno się przyda, kiedy nadejdzie czas zdrowego odżywiania w trosce o kogoś mniejszego.. 🙂
    PS. zdjęcie tych marchewek jest tak boskie, że od razu nabrałam na nią ochoty 🙂

  • Monisia
    26/07/2011 at 19:11

    fajny,szybki przepis;)na pewno wypróbuję ,pozdrawiam

  • Top