Marchewkowa zupa krem jak każdy warzywny krem jest zupą ekspresową. Każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem. Nie dość, że zupa jest zdrowa, mało kaloryczna oraz sycąca, to pięknie prezentuje się na stole. Polecam przygotować taki krem na rodzinny obiad. Jestem pewna, że będzie smakować większości z Waszych gości. Osobiście lubię, kiedy zupy krem są mocno doprawione i dość pikantne, jednak dla Was zawsze przygotowuję optymalną opcję, aby takie danie mógł zjeść każdy, niezależnie od upodobań smakowych. Zapraszam Was również po inne przepisy na smaczne zupy krem 😉 Smacznego!
Sprawdźcie także przepis na pyszne domowe grzanki: Domowe grzanki ziołowe
Zobacz też:
Zupy krem – najlepsze przepisy
Zupa krem z pora i batata
Zupa krem z selera i pomidorów
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Krem z warzyw korzeniowych i papryki
Zupa krem z batatów i papryki
Przepis na marchewkową zupę krem
Drukuj przepisSkładniki
- 3 duże marchewki
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu
- łyżka masła
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka curry
- łyżeczka kurkumy
- szczypta chili (ja lubię pikantne i dodaję więcej)
- pieprz i sól do smaku
- grzanki, kwaśna śmietana i zioła do podania
Przepis
Warzywa obieramy. Marchewki kroimy w plastry, cebule kroimy w pióra a ziemniaki w grubszą kostkę. Czosnek siekamy.
Na patelni, na łyżce masła podsmażamy posiekany czosnek oraz cebulę do zrumienienia. Następnie dodajemy do nich marchewkę i smażymy do momentu, aż marchewka się lekko zrumieni.
Całość przekładamy do garnka i dodajemy ziemniaki, przyprawy i zalewamy bulionem. Bulion powinien delikatnie przykrywać warzywa. Lepiej wlać odrobinę mniej bulionu i ewentualnie po blendowaniu rozrzedzić nim zupę.
Gotujemy warzywa około 20 minut, aż zmiękną. Po tym czasie całość blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku, ewentualnie wcześniej użytymi przyprawami.
Podajemy z grzankami, kleksem kwaśniej śmietany, listkami bazylii i świeżo zmielonym pieprzem.
Ana
05/05/2015 at 18:38Doprawiłam gałką muszkatołową i imbirem i jest pycha! 🙂
Kasia Nowakowska
06/05/2015 at 10:35na dzisiejszą pogodę rozgrzewający imbir jest jak najbardziej wskazany 🙂
Ola
28/07/2011 at 16:58muszę w końcu spróbować marchewkowego kremu, jak i marchewkowego ciasta. Twój przepis wydaje mi się idealny jak na pierwszy raz z marchewkowym szaleństwem 🙂
shy
26/07/2011 at 19:32zapisuję.. na pewno się przyda, kiedy nadejdzie czas zdrowego odżywiania w trosce o kogoś mniejszego.. 🙂
PS. zdjęcie tych marchewek jest tak boskie, że od razu nabrałam na nią ochoty 🙂
Monisia
26/07/2011 at 19:11fajny,szybki przepis;)na pewno wypróbuję ,pozdrawiam