Zupa krem z pora i batata jest połączeniem dość nieoczywistym, a nawet takim, które wydawać by się mogło, że do siebie nie pasuje. Z ciekawości chciałam połączyć właśnie te smaki. Ostry smak pora oraz słodki smak batatów. Wyszło przepysznie. Całość doprawiona sporą ilości chili smakowała wyśmienicie. Podajcie tą zupę krem z domowymi grzankami i kleksem śmietany. Będzie smakować wybornie. Jeżeli ta zupa Wam posmakuje, bądź szukacie inspiracji na inne kremy, zapraszam do poniższych przepisów 🙂 Smacznego!
Zupa krem z selera i pomidorów
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Krem z cebuli i czerwonej soczewicy
Zupa krem z pora
Zupa krem z batatów i papryki
Przepis na zupę z pora i batata
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g białej części pora
- cebula
- 500 g batatów
- łyżka masła
- 1,5 l bulionu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chili (polecam więcej dla zaostrzenia smaku)
- sól i pieprz do smaku
- grzanki, śmietana, szczypiorek do podania
Przepis
Por siekamy w paski. Cebulę kroimy w pióra. Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni na łyżce masła podsmażamy pora i cebulę do zeszklenia. Przekładamy do garnka, dodajemy bataty i zalewamy ciepłym bulionem.
Gotujemy około 20 minut do momentu, aż bataty zmiękną. Całość blendujemy i doprawiamy gałką, chili, solą i pieprzem.
Podajemy z grzankami, śmietaną i szczypiorkiem, bądź innymi ziołami.
0 komentarzy