Boże Narodzenie/ Dania z rybą/ Obiady/ Wydarzenia

Dorsz z kiszoną kapustą w pomidorach

dorsz z kiszoną kapustą
(ten przepis nie został jeszcze oceniony)

Na świątecznych warsztatach organizowanych przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, miałam przyjemność poznać kilka nowych receptur. Przepisy przygotowała dla nas Jagna Niedzielska. Przygotowywaliśmy bożonarodzeniowe dania w odchudzonej, jednak bardzo smacznej wersji. Jestem przekonana, że je wszystkie wykorzystam. Oczywiście wszystkich czterech nie zrobię na tegoroczne święta, jednak kto powiedział, że nie można ich przygotować w dzień powszedni? Wśród dań znalazła się przystawka czyli śledzie w soku z pomarańczy z czarnuszką, dania główne czyli pierogi gryczane z twarogiem oraz dorsz na kiszonej kapuście w pomidorach, a na deser zrobiliśmy pyszny kakaowy krem z suszonych owoców. Dziś jednak dzielę się z Wami przepisem na dorsza.

Zobacz też:

Dorsz po grecku

Filet rybny pieczony w piekarniku

Przepis na dorsza z kiszoną kapustą w pomidorach

Drukuj przepis
Porcji: 5 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 600 g polędwicy z dorsza
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 2 łyżki kminku
  • puszka 400 g pomidorów pelati
  • 15 g suszonych grzybów
  • łyżka miodu gryczanego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól himalajska
  • biały pieprz

Przepis

1

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oleju rzepakowym do zeszklenia. Następnie dodaj miód, pomidory i posiekaną kiszoną kapustę, duś pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Następnie dodaj kminek.

2

Dorsza podziel na 5 porcji. Delikatnie podsyp solą i białym pieprzem. Smaż na patelni z obu stron na oleju rzepakowym, aż zarumieni się. Pod koniec smażenia, przez ok. 1 minutę podlewaj rybę zebranym olejem na patelni.

3

Rybę podawaj z kiszoną kapustą, posypaną grzybami zmielonymi w młynku do kawy.

dorsz z kiszoną kapustą
  
    

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Kasia
    27/03/2019 at 10:11

    A co zamiast kminku by pasowalo jeszcze? ☺

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      01/04/2019 at 21:31

      Kminek nie jest tu wyczuwalny 🙂 Dodaje się go raczej ze względu na to, że jest antywzdęciowy 😉

  • Reply
    Poradnia Dietetyk Na Walizkach
    23/12/2018 at 18:15

    Ciekawy przepis, ja pracuję z przyszłymi mamami jako dietetyk kliniczny więc szukam ciekawych przepisów na przemycenie ryb do jadłospisów 😉

  • Reply
    Joanna Kołakowska
    17/12/2018 at 08:03

    Pięknie wygląda! Ale na razie tylko zapiszę sobie przepis – zaraz święta i tyle ryby się najem, że na długo mi wystarczy 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top