Boże Narodzenie/ Dania z rybą/ Obiady/ Wydarzenia

Dorsz z kiszoną kapustą w pomidorach

dorsz z kiszoną kapustą

Na świątecznych warsztatach organizowanych przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, miałam przyjemność poznać kilka nowych receptur. Przepisy przygotowała dla nas Jagna Niedzielska. Przygotowywaliśmy bożonarodzeniowe dania w odchudzonej, jednak bardzo smacznej wersji. Jestem przekonana, że je wszystkie wykorzystam. Oczywiście wszystkich czterech nie zrobię na tegoroczne święta, jednak kto powiedział, że nie można ich przygotować w dzień powszedni? Wśród dań znalazła się przystawka czyli śledzie w soku z pomarańczy z czarnuszką, dania główne czyli pierogi gryczane z twarogiem oraz dorsz na kiszonej kapuście w pomidorach, a na deser zrobiliśmy pyszny kakaowy krem z suszonych owoców. Dziś jednak dzielę się z Wami przepisem na dorsza.

Zobacz też:

Dorsz po grecku

Filet rybny pieczony w piekarniku

Przepis na dorsza z kiszoną kapustą w pomidorach

Drukuj przepis
Porcji: 5 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 600 g polędwicy z dorsza
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 2 łyżki kminku
  • puszka 400 g pomidorów pelati
  • 15 g suszonych grzybów
  • łyżka miodu gryczanego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól himalajska
  • biały pieprz

Przepis

1

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oleju rzepakowym do zeszklenia. Następnie dodaj miód, pomidory i posiekaną kiszoną kapustę, duś pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Następnie dodaj kminek.

2

Dorsza podziel na 5 porcji. Delikatnie podsyp solą i białym pieprzem. Smaż na patelni z obu stron na oleju rzepakowym, aż zarumieni się. Pod koniec smażenia, przez ok. 1 minutę podlewaj rybę zebranym olejem na patelni.

3

Rybę podawaj z kiszoną kapustą, posypaną grzybami zmielonymi w młynku do kawy.

dorsz z kiszoną kapustą
  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Kasia
    27/03/2019 at 10:11

    A co zamiast kminku by pasowalo jeszcze? ☺

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      01/04/2019 at 21:31

      Kminek nie jest tu wyczuwalny 🙂 Dodaje się go raczej ze względu na to, że jest antywzdęciowy 😉

  • Reply
    Poradnia Dietetyk Na Walizkach
    23/12/2018 at 18:15

    Ciekawy przepis, ja pracuję z przyszłymi mamami jako dietetyk kliniczny więc szukam ciekawych przepisów na przemycenie ryb do jadłospisów 😉

  • Reply
    Joanna Kołakowska
    17/12/2018 at 08:03

    Pięknie wygląda! Ale na razie tylko zapiszę sobie przepis – zaraz święta i tyle ryby się najem, że na długo mi wystarczy 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top