Ciasto francuskie/ Na szybko/ Obiady/ Przekąski/ Wypieki

Pizza na cieście francuskim

Pizza na ciescie francuskim

Pizza na cieście francuskim to ekspresowy obiad dla każdego. Warto zrobić ją szczególnie wtedy, kiedy w lodówce zostało wiele okrawków wędlin, czy kawałków różnych rodzajów sera. Im bardziej zróżnicowane dodatki, tym smaczniejsza pizza. Polecam do jej przygotowania użyć minimum dwóch rodzajów sera lub żółtego sera o ostrzejszym smaku. Przed rozłożeniem składników na ciasto, musimy posmarować je ketchupem. Ja użyłam domowego ketchupu z dyni i papryki – szczególnie polecam 🙂

Do przygotowania pizzy na cieście francuskiej użyjcie dodatków, które lubicie i eksperymentujcie z ich łączeniem 🙂 Im więcej kombinacji, tym więcej doznań smakowych 🙂 Smacznego!

Zobacz też:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem

Przepis na pizzę na cieście francuskim

Drukuj przepis
Porcji: 10 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ketchup do posmarowania ciasta
  • 100 g pieczarek
  • kilka plasterków szynki
  • garść zielonych oliwek
  • czerwona cebula
  • kulka sera mozzarella
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kawałek startego żółtego sera
  • zioła prowansalskie
  • łyżka masła

Przepis

1

Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle, na dużym ogniu do zrumienienia.

2

Piekarnik nastawiamy do 220 stopni. Ciasto rozwijamy i smarujemy je ketchupem.

3

Na ciasto kładziemy kolejno kawałki sera mozzarella, szynkę, pieczarki, plasterki cebuli, oliwki i pomidorki.

4

Całość posypujemy ziołami oraz startym żółtym serem. Pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia.

Porady

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, dajcie mu chwilę odpocząć. Gorącym ciastem francuskim można poparzyć sobie buzię 😉

Pizza na ciescie francuskim
Pizza na ciescie francuskim
Pizza na ciescie francuskim
  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top