Pizza na cieście francuskim to ekspresowy obiad dla każdego. Warto zrobić ją szczególnie wtedy, kiedy w lodówce zostało wiele okrawków wędlin, czy kawałków różnych rodzajów sera. Im bardziej zróżnicowane dodatki, tym smaczniejsza pizza. Polecam do jej przygotowania użyć minimum dwóch rodzajów sera lub żółtego sera o ostrzejszym smaku. Przed rozłożeniem składników na ciasto, musimy posmarować je ketchupem. Ja użyłam domowego ketchupu z dyni i papryki – szczególnie polecam 🙂
Do przygotowania pizzy na cieście francuskiej użyjcie dodatków, które lubicie i eksperymentujcie z ich łączeniem 🙂 Im więcej kombinacji, tym więcej doznań smakowych 🙂 Smacznego!
Zobacz też:
Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem
Przepis na pizzę na cieście francuskim
Drukuj przepisSkładniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- ketchup do posmarowania ciasta
- 100 g pieczarek
- kilka plasterków szynki
- garść zielonych oliwek
- czerwona cebula
- kulka sera mozzarella
- kilka pomidorków koktajlowych
- kawałek startego żółtego sera
- zioła prowansalskie
- łyżka masła
Przepis
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle, na dużym ogniu do zrumienienia.
Piekarnik nastawiamy do 220 stopni. Ciasto rozwijamy i smarujemy je ketchupem.
Na ciasto kładziemy kolejno kawałki sera mozzarella, szynkę, pieczarki, plasterki cebuli, oliwki i pomidorki.
Całość posypujemy ziołami oraz startym żółtym serem. Pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia.
Porady
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, dajcie mu chwilę odpocząć. Gorącym ciastem francuskim można poparzyć sobie buzię 😉
0 komentarzy