Makaron z łososiem i szpinakiem oraz suszonymi pomidorami to pyszne i ekspresowe danie. Przygotowanie tego posiłku zajmie Wam dosłownie 15 minut. Polecam do przepisu używać świeżych liści szpinaku, wtedy szpinak jest smaczniejszy, a także danie ładniej prezentuje się na talerzu. Po wyłożeniu makaronu na talerze oprószcie go parmezanem, który podkręci smak całości. Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało!
Obserwuj mnie – bądź na bieżąco!
Zobacz też:
Makaron z łososiem i groszkiem w sosie śmietanowym
Tagliatelle z łososiem i brokułami w sosie śmietanowym
Przepis na makaron z łosiem i szpinakiem oraz suszonymi pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów w zalewie
- 100 g szpinaku (2 garście)
- 200 g łososia wędzonego na zimno
- 250 g śmietanki 12 % do sosów
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- parmezan do posypania
- olej do smażenia
- 200-300 g makaronu
Przepis
Szalotkę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Podsmażamy składniki około 3 minut na patelni na oleju do zeszklenia.
W międzyczaisie gotujemy makaron.
Następnie dodajemy na patelnię łososia pokrojonego w kostkę.
Mieszamy i zalewamy składniki śmietanką. Doprawiamy gałką muszkatołową.
Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu, aż śmietanka zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy sos z makaronem, nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem.



0 komentarzy