Makaron z łososiem i groszkiem w sosie śmietanowym to propozycja dla tych, którzy przepadają za sosami na bazie śmietany. Przygotujecie to danie zaledwie w 20 minut. Przed przygotowaniem sosu śmiało możecie już wstawiać makaron. Do przepisu najlepiej nadaje się łosoś wędzony na zimno, można go znaleźć w większości sklepów. Jeżeli chodzi o groszek, najlepiej użyć mrożonego, ale z braku laku taki z puszki też będzie ok. Jednak mrożony groszek jest bardziej chrupiący i nie rozpadnie się w makaronie. Dla tych, którzy lubią ostrzejsze smaki i nie przepadają za „mdłymi” sosami śmietanowymi, polecam doprawić danie większą ilością papryki chili. Smacznego!
Zobacz też:
Łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym
Tarta z łososiem według Michela Moran
Makaron z łososiem i cukinią
Carpaccio z wędzonego łososia
Przepis na makaron z łososiem i groszkiem
Drukuj przepisSkładniki
- 100 g łososia wędzonego na zimno
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- łyżka masła
- 200 g mrożonego groszku
- 150 ml śmietanki słodkiej 18%
- garść parmezanu + do posypania
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- makaron do podania
Przepis
Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na łyżce masła podsmażamy czosnek i cebulę, kiedy się zeszklą dodajemy groszek i smażymy kilka minut do momentu, aż się rozmrozi.
Następnie do całości dodajemy łososia, zalewamy śmietanką i dodajemy parmezan. Doprawiamy gałką, chili. Gotujemy kilka minut, cały czas mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z ugotowanym makaronem i podajemy posypane parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
3 komentarze
Weronika
23/02/2023 at 17:18Szybki, dobry i łatwy przepis!
Donata
19/02/2021 at 14:53Właśnie go zajadam, to jest sztos! 🤤
Tylko na końcu posypałam go sobie chilli na talerzu, w trakcie gotowania dałam mniej aby synkowi nie było za ostro 😉. Też mówi, że przepychota 😍
Kasia Nowakowska
21/02/2021 at 21:24Dziękuję 🙂