Dania bez mięsa/ Dania z rybą/ Makarony/ Makarony bez mięsa/ Na szybko/ Obiady

Makaron z łososiem i groszkiem w sosie śmietanowym

Makaron z łososiem i groszkiem w sosie śmietanowym to propozycja dla tych, którzy przepadają za sosami na bazie śmietany. Przygotujecie to danie zaledwie w 20 minut. Przed przygotowaniem sosu śmiało możecie już wstawiać makaron. Do przepisu najlepiej nadaje się łosoś wędzony na zimno, można go znaleźć w większości sklepów. Jeżeli chodzi o groszek, najlepiej użyć mrożonego, ale z braku laku taki z puszki też będzie ok. Jednak mrożony groszek jest bardziej chrupiący i nie rozpadnie się w makaronie. Dla tych, którzy lubią ostrzejsze smaki i nie przepadają za “mdłymi” sosami śmietanowymi, polecam doprawić danie większą ilością papryki chili. Smacznego!

Zobacz też:

Łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym

Tarta z łososiem według Michela Moran

Makaron z łososiem i cukinią

Carpaccio z wędzonego łososia

Przepis na makaron z łososiem i groszkiem

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • 100 g łososia wędzonego na zimno
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżka masła
  • 200 g mrożonego groszku
  • 150 ml śmietanki słodkiej 18%
  • garść parmezanu + do posypania
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron do podania

Przepis

1

Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

2

Na łyżce masła podsmażamy czosnek i cebulę, kiedy się zeszklą dodajemy groszek i smażymy kilka minut do momentu, aż się rozmrozi.

3

Następnie do całości dodajemy łososia, zalewamy śmietanką i dodajemy parmezan. Doprawiamy gałką, chili. Gotujemy kilka minut, cały czas mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje.

4

Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z ugotowanym makaronem i podajemy posypane parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top