Kurczak w sosie sojowym to danie z piekarnika dla osób, które lubią odrobinę orientu w kuchni. Mięso najlepiej podać z ryżem lub makaronem ryżowym czy chińskim oraz świeżą surówką, jak na przykład Surówka ze świeżego ogórka z dymką i sezamem. Mięso kurczaka dzięki marynacie z sosu sojowego, sosu ostrygowego, imbiru, czosnku i papryczki chili jest aromatyczne oraz soczyste. Mięso, które marynowałam to udka kurczaka bez skóry i kości, jednak przepis z powodzeniem możecie zastosować również do pałek kurczaka. Smacznego!
Spróbujcie także:
Kurczak z rodzynkami w sosie pomidorowym
Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami
Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską
Wieprzowina po chińsku z ryżem
Przepis na kurczaka w sosie sojowym z piekarnika
Drukuj przepisSkładniki
- 1 kg udek z kurczaka (ja użyłam bez skóry i kości)
- sezam do posypania
- natka pietruszki do ozdoby
- limonka do ozdoby
- MARYNATA:
- 10 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- sok z jednej limonki
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka posiekanego imbiru
- łyżeczka posiekanej papryki chili
- 2 posiekane ząbki czosnku
Przepis
Udka z kurczaka oczyszczamy. Przekładamy do miski. Składniki marynaty łączymy ze sobą: 10 łyżek sosu sojowego, 1 łyżka sosu ostrygowego, sok z jednej limonki, 2 łyżki oleju, łyżeczka posiekanego imbiru, łyżeczka posiekanej papryki chili, 2 posiekane ząbki czosnku. Marynatą zalewamy kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie mięso z kurczaka oczyszczamy z kawałków imbiru, czosnku i papryki i układamy w naczyniu do zapiekania. Pozostałą marynatę odcedzamy i pozostawiamy ją do oblewania kurczaka podczas pieczenia.
Naczynie do zapiekania przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni (góra-dół) na 30 minut. Następnie zdejmujemy folię i polewamy kurczaka kilkoma łyżkami marynaty, pieczemy kolejne 30 minut. Po upływie godziny, polewamy kurczaka pozostałą marynatą i zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 stopni, pieczemy jeszcze 10 minut, aby kurczak się zarumienił.
Po wyjęciu mięsa z piekarnika, polewamy je ponownie marynatą, która została w naczyniu i przekładamy mięso na talerze - posypujemy sezamem, natką pietruszki i ozdabiamy limonką.
0 komentarzy