Dania z drobiem/ Mięsa/ Obiady/ Ryż

Kurczak w sosie sojowym z piekarnika

Przepis na kurczaka w sosie sojowym

Kurczak w sosie sojowym to danie z piekarnika dla osób, które lubią odrobinę orientu w kuchni. Mięso najlepiej podać z ryżem lub makaronem ryżowym czy chińskim oraz świeżą surówką, jak na przykład Surówka ze świeżego ogórka z dymką i sezamem. Mięso kurczaka dzięki marynacie z sosu sojowego, sosu ostrygowego, imbiru, czosnku i papryczki chili jest aromatyczne oraz soczyste. Mięso, które marynowałam to udka kurczaka bez skóry i kości, jednak przepis z powodzeniem możecie zastosować również do pałek kurczaka. Smacznego!

Spróbujcie także:

Kurczak w sosie curry

Kurczak z rodzynkami w sosie pomidorowym

Kurczak w mleku kokosowym

Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami

Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską

Wieprzowina po chińsku z ryżem

Przepis na kurczaka w sosie sojowym z piekarnika

Drukuj przepis
Porcji: 5 Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka (ja użyłam bez skóry i kości)
  • sezam do posypania
  • natka pietruszki do ozdoby
  • limonka do ozdoby
  • MARYNATA:
  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka posiekanego imbiru
  • łyżeczka posiekanej papryki chili
  • 2 posiekane ząbki czosnku

Przepis

1

Udka z kurczaka oczyszczamy. Przekładamy do miski. Składniki marynaty łączymy ze sobą: 10 łyżek sosu sojowego, 1 łyżka sosu ostrygowego, sok z jednej limonki, 2 łyżki oleju, łyżeczka posiekanego imbiru, łyżeczka posiekanej papryki chili, 2 posiekane ząbki czosnku. Marynatą zalewamy kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.

2

Po tym czasie mięso z kurczaka oczyszczamy z kawałków imbiru, czosnku i papryki i układamy w naczyniu do zapiekania. Pozostałą marynatę odcedzamy i pozostawiamy ją do oblewania kurczaka podczas pieczenia.

3

Naczynie do zapiekania przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni (góra-dół) na 30 minut. Następnie zdejmujemy folię i polewamy kurczaka kilkoma łyżkami marynaty, pieczemy kolejne 30 minut. Po upływie godziny, polewamy kurczaka pozostałą marynatą i zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 stopni, pieczemy jeszcze 10 minut, aby kurczak się zarumienił.

4

Po wyjęciu mięsa z piekarnika, polewamy je ponownie marynatą, która została w naczyniu i przekładamy mięso na talerze - posypujemy sezamem, natką pietruszki i ozdabiamy limonką.

Przepis na kurczaka w sosie sojowym
Przepis na kurczaka w sosie sojowym
  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top