Dania bez mięsa/ Makarony/ Makarony bez mięsa/ Na szybko/ Obiady

Prosty makaron z kurkami

Makaron z kurkami z tego przepisu jest nieco inny od wszechobecnych przepisów, które pojawiają się w sieci. To przepis z wykorzystaniem kurek, odrobiny boczku, cebuli oraz masła. bez dodatku śmietanki. Recepturę tego przepisu pamiętam z dzieciństwa i postarałam się, aby odtworzyć ją tak, by przywołać te same smaki. Udało się. Moja mama po grzybobraniu robiła takie letnie obiady. Makaron jest smaczny tuż po przygotowaniu, a także można go śmiało odgrzewać na patelni na drugi dzień.

Zobacz też:

Wołowina z kurkami z pęczakiem

Tarta z kurkami, kurczakiem i serem gorgonzola

Jajecznica z kurkami

Przepis na makaron z kurkami

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 200 g kurek
  • 50 g boczku
  • duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron do podania

Przepis

1

Kurki oczyszczamy i kroimy na drobniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę, a cebulę w pióra.

2

Podsmażamy na maśle boczek do zrumienienia, następnie dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż cebulka zacznie brązowieć.

3

Następnie dodajemy kurki i smażymy na dużym ogniu przez kilka minut, aż z grzybów odparuje woda.

4

Całość odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie mielimy przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy dużą ilością pieprzu oraz solą.

5

Gotowy farsz mieszamy z makaronem i jeszcze chwilę podgrzewamy na patelni.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top