Makaron z kurkami z tego przepisu jest nieco inny od wszechobecnych przepisów, które pojawiają się w sieci. To przepis z wykorzystaniem kurek, odrobiny boczku, cebuli oraz masła. bez dodatku śmietanki. Recepturę tego przepisu pamiętam z dzieciństwa i postarałam się, aby odtworzyć ją tak, by przywołać te same smaki. Udało się. Moja mama po grzybobraniu robiła takie letnie obiady. Makaron jest smaczny tuż po przygotowaniu, a także można go śmiało odgrzewać na patelni na drugi dzień.
Zobacz też:
Wołowina z kurkami z pęczakiem
Tarta z kurkami, kurczakiem i serem gorgonzola
Jajecznica z kurkami
Przepis na makaron z kurkami
Drukuj przepisSkładniki
- 200 g kurek
- 50 g boczku
- duża cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- makaron do podania
Przepis
Kurki oczyszczamy i kroimy na drobniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę, a cebulę w pióra.
Podsmażamy na maśle boczek do zrumienienia, następnie dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż cebulka zacznie brązowieć.
Następnie dodajemy kurki i smażymy na dużym ogniu przez kilka minut, aż z grzybów odparuje woda.
Całość odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie mielimy przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy dużą ilością pieprzu oraz solą.
Gotowy farsz mieszamy z makaronem i jeszcze chwilę podgrzewamy na patelni.
0 komentarzy