Kurczak w sosie serowym to szybki pomysł na obiad. Oczywiście… nie jest małokaloryczny, nie jest dietetyczny, nie jest najzdrowszy, ale… pyszny! Każdy wielbiciel sera zachwyci się takim pysznym sosem. Do przygotowania sosu serowego użyłam 3 rodzajów sera: parmezanu, sera cheddar oraz sera typu camembert. Jeżeli potrzebujecie podkręcić smak sosu, możecie dodać do niego jeszcze ser z niebieską lub zieloną pleśnią, np. gorgonzolę czy ser lazur w trójkąciku. Sos preferuję przyprawić mocno pieprzem i gałką muszkatołową, a także podać z natką pietruszki, aby nie był zbyt mdły.
Zobacz też:
Smażona pierś kurczaka na patelni grillowej
Kurczak w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi
Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem
Wrapy z kurczakiem
Przepis na kurczaka w sosie serowym
Drukuj przepisSkładniki
- 300 g piersi z kurczaka
- 200 g śmietanki 30%
- 40 g sera parmezan
- 40 g sera cheddar
- 40 g sera pleśniowego typu camembert
- garść natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
Przepis
Kurczaka kroimy w kostkę (2cmx2cm), czosnek siekamy, podsmażamy składniki na sporym ogniu na łyżce oleju - do zrumienienia.
Kiedy kurczak się podsmaży, zalewamy całość śmietanką oraz dodajemy sery - pokrojone ma małe kawałki. Gotujemy na małym ogniu, aż sery się rozpuszczą i sos zgęstnieje.
Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sosu. Przyprawiamy delikatnie solą oraz dużą ilością pieprzu i gałką muszkatołową. Podajemy z makaronem.
2 komentarze
kreatywne DIY
07/03/2018 at 15:05taki prosty przepis i tak smakowicie wyglądające zdjęcia, przepysznie:)
Kasia Nowakowska
07/03/2018 at 15:08Dziękuję 🙂