Na szybko/ Obiady

Przepisy na placuszki z warzyw

Placuszki z warzyw są doskonałe, jako samodzielne danie, a także jako dodatek do mięs, szczególnie tych z sosami. Bardzo lubię je przygotowywać, szczególnie późnym latem czy wczesną jesienią, kiedy trwa sezon na warzywa nadające się na placki. Najczęściej placuszki warzywne podaje z kwaśną  śmietaną lub jogurtem naturalnym, jednak wspaniale także smakują z sosami mięsnymi, jak chociażby w przepisie Polędwiczki w kremowym sosie własnym.

Placuszki z warzyw możecie przyprawiać raz mniej, a raz bardziej intensywnie, w zależności od nastroju czy upodobań. Przyznam, że ja oprócz przypraw, do większości placuszków dodaję cebulkę, która nadaje smaku. Aby placki były jak najmniej nasiąknięte tłuszczem, po smażeniu wyłóżcie je na ręcznik papierowy, który pochłonie jego nadmiar. Jeżeli wypróbujecie, któregoś z poniższych przepisów, koniecznie napiszcie w komentarzu czy placuszki smakowały. Wasze opinie motywują mnie do tworzenia nowych treści 🙂 Z góry serdecznie dziękuję.


Placuszki z kalafiora

placuszki z kalafiora


Placuszki z dyni


Placuszki z marchewki i ziemniaków


Placuszki z brokułami, szynką i serem


Placuszki z cukinii z patelni


Placki z cukinii z piekarnika


Placuszki z batatów i ziemniaków


Placuszki z cukinii i ziemniaków


Placuszki z ziemniaków ze szczypiorkiem


Placki ziemniaczane

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top