Placuszki z cukinii z patelni są najprostszym daniem z cukinii jakie znam… i tak pysznym, że je często powtarzam. Pojawiają się one regularnie u mnie na stole, najczęściej w sezonie na to cudowne warzywo. Niekiedy przygotowuje nieco zmodyfikowane wersje placuszków, jak te placuszki z cukinii i ziemniaków czy placki z cukinii z piekarnika. Lubię cukinię za to, że pasuje praktycznie do wszystkiego, co udowodniłam Wam we wpisie, w którym podaje pyszne przepisy na cukinię – sprawdźcie: 9 pomysłów na cukinię – proste przepisy
Do placuszków z mojego przepisu potrzebujecie oczywiście tytułowej cukinii, mąki, jajka, cebulki, czosnku oraz soli i pieprzu. W takim wydaniu smakują jak dla mnie najlepiej, szczególnie podane z kwaśną śmietaną – odlot! Bardzo ważne, aby po starciu cukinii posolić ją odrobinę, wymieszać i chwilę odczekać, w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody i masa cukiniowa do placków będzie bardziej zwarta. Jak to dokładnie zrobić, podaję w przepisie niżej.
Zobacz też:
Placuszki z marchewki i ziemniaków
Placuszki z dyni
Placuszki z kalafiora
Przepis na placuszki z cukinii z patelni
Drukuj przepisSkładniki
- średnia cukinia
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- 5 łyżek mąki
- jajko
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przepis
Z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych, jednak jej nie obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie cukinię posypujemy szczyptą soli, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
W międzyczasie cebulkę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Po 10 minutach z cukinii dokładnie wyciskamy wodę i przekładamy ją do suchego naczynia. Dodajemy do niej kolejno cebulkę, czosnek, mąkę oraz jajko. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Łączymy składniki łyżką w jednolitą masę.
Na patelni rozgrzewamy mocno olej i smażymy placuszki - nakładając porcje placuszków łyżką. Smażymy do zrumienienia z obu stron.
Podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Placuszki można potraktować także, jako dodatek do kotletów/pieczeni.
0 komentarzy