Zainspirowana warsztatami w Akademii Kulinarnej Whirpool postanowiłam zmodyfikować i stworzyć swój własny przepis. Wyszło przepysznie. Z jednego pęczka szparagów wychodzą 2-3 porcje zupy.
Składniki
– pęczek szparagów
– 0,5- 0,7 l bulionu warzywnego
– 2 szalotki
– sól, pieprz
– 1,5 łyżki masła
– oliwa truflowa
– koperek
Od szparagów odcinamy spróchniałe końce, po czym kroimy je na około 1cm kawałki. Cebulkę siekamy na drobno. Składniki podsmażamy w garnku na połowie łyżki masła, kiedy będą zeszklone, dodajemy do nich bulion. Gotujemy około 5-10 minut, aż szparagi zmiękną. Następnie wszystkie składniki blendujemy i przelewamy zupę przez sito, aby pozbyć się włókien. Dodajemy łyżkę masła. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy zupę zimną, polaną oliwą truflową i posypaną koperkiem.
Smacznego!
4 komentarze
Ania
06/08/2014 at 14:22Uwielbiam szparagi, koniecznie w przyszłym roku muszę wypróbować twój przepis.
Kasia Nowakowska
06/08/2014 at 15:12Koniecznie! To był udany eksperyment 🙂
Wiewióra
27/04/2014 at 16:12no Twoja wersja zdecydowanie jest wersja light 🙂 bez ziemniaków i hektolitrów śmietany 🙂 na pewno pyszna!